OLOMOUCKÁ NÁMĚSTÍ Dodnes nevím, jestli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

Renesanční památky v okolí Olomouce
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Památky Unesco Česká republika.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Reims Cathedral Remeš, francouzsky Reims je město ležící v samotném srdci vinařského kraje Champagne, asi 150 kilometrů severovýchodně od hlavního města.
a zlatě korunovaná orlice se zlatou zbrojí
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
UHERSKÝ BROD.
Kostelec nad Černými lesy
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Milánský dóm – Duomo di milano
SVITAVY.
Gotická kultura.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Památky a historie města Olomouce
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
KAŠNY MUŽSKÉ SOCHY.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Chráněná území v Olomouci a okolí
ALEGORIE VODY - Ženské sochy
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Autor: Autor: esrebla Hudba: Secret Garden – You RaiseMeUp Animace: sš Automatická zvuková Slide Show.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Český Brod.
Olomouc.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Zajímavé fotografie Brno- leden 2016 melodie Pohled na náměstí-Zelný trh z horní části, od sousoší sv. Trojice.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
KUTNÁ HORA.  Dříve téže zvána jako České Athény  Je okresní město ve Středočeském kraji  Významná městská památková rezervace, zapsaná na seznamu světového.
ČESKÉ BUDĚJOVICE A3V Obor Historie a místopis dne
Gotika Bolfíková Nikola.
Metodický list / anotace:
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
Svitavské památky– dům U Mouřenína
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Královské město Rakovník
Olomoucká náměstí- Horní a Dolní - březen 2011.
Transkript prezentace:

OLOMOUCKÁ NÁMĚSTÍ Dodnes nevím, jestli t e n Olomouc nebo t a Olomouc … Rmoutí mne to, protože jsem si vzal do hlavy, že bych měl znát pohlaví města … Město je jiné v noci, kdy pod ním teče Morava a nad ním Mléčná dráha, je jiné ve dne, kdy slunce bije do omítek, na jaře, kdy i vody jsou zelené a docela jiné, na podzim, kdy platí bronzovými penízky, nebo v zimě, ozdobené vánocemi básník Jan Skácel, 1968

Historické centrum s radniční věží a mořickým chrámem - pohled ze zvonice kostela sv.Michala

Horní náměstí, honosný dům U černého psa a Caesarova kašna

Detaily portálu domu U černého psa

Horní náměstí vpředu Herkulova kašna (sochař Michael Mandlík, 1687-88), vzadu Edelmannův palác s pamětní deskou rakouského vojevůdce maršála Radeckého

Prombergův dům na rohu Horního nám., původně renesanční, přestavěn v r.1908. Nakladateli Prombergovi se říkalo moravský Kramerius

Nejznámější olomoucká Cesarova kašna, mistrovská práce sochaře J.J. Schauenber-gera z r.1725

Petrášův palác, vpředu spodní část sloupu Nejsvětější Trojice

Sloup Nejsvětější Trojice Olomoucký čestný sloup Nejsvětější Trojice je vůbec největším seskupením barokních soch v rámci jedné skulptury ve střední Evropě. Měří 35 metrů. V jeho spodní části se nachází kaple. Výzdobu tvoří 18 soch světců, 12 figur světlonošů, 6 reliéfů s polopostavami apoštolů, dále sousoší Nanebevzetí Panny Marie umístěné ve střední části sloupu a vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice. Obě sousoší jsou měděná a pozlacená. Budování sloupu prosadil kameník Václav Render. Ten stavbu od roku 1716 řídil i platil. Do své smrti vybudoval první patro s kaplí. Dokončení sloupu trvalo do roku 1854, kdy jej za přítomnosti císařovny Marie Terezie a jejího muže Františka I. Lotrinského vysvětil olomoucký biskup Troyer. V roce 2000 byla stavba zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO

Radnice, jižní strana s arkýřem

Radnice pozdně gotický arkýř kaple sv. Jeronýma Dole: „Žebravý mnich“,údajně mistr kameník, který natahuje ruku, aby mu radní zaplatili honorář

Výchoní strana radnice s lodžií z roku 1591 Znaky na poprsnici zleva císařský znak, Uhry, Čechy, Rakousko, Morava, Slezsko, uprostřed znak Olomouce

Radnice, pozdně gotické znaky na západním průčelí schodiště

Radnice : Zavěšený muž – Sigmund Freud, plastika od Davida Černého (autora Entropy v Bruselu) v rámci výstavy olomoucké galerie Mona Lisa v r.2010

Arionova kašna na Horním náměstí před radnicí Velikost kašny je dána impozantní vanou o průměru 11 metrů z maletínského pískovce (spoluautorkou je italská architektka Angela Chiantelli). Okolo je 16 kamenných odrazníků. Ve střední části dominuje želva, která nese na krunýři obelisk, adorující řeku Moravu a hanáckou metropoli. V pravé polovině se tyčí vzhůru mohutný delfín, jehož pevně drží Arion. Všechny části jsou z patinovaného bronzu, podstavec delfína z indické červené žuly

Arionova kašna byla odhalena v září 2002. Autorem sochařské výzdoby je Ivan Theimer, malíř a sochař, který v Olomouci strávil třetinu svého života. Po odchodu v roce 1968 působí převážně v Paříži a je autorem řady monumentálních děl (želvy pro Grenobl, obelisk pro Elysejský palác, památník deklarace lidských práv Paříži, pomník J.A.Komenského v Uherském Brodě. Hlavním prvkem je velká želva z bronzu, která nese na svém krunýři 3,84 m vysoký obelisk. Tento monument, stejně jako tělo delfína jsou dekorativně pokryty faksimilemi map, dokumentů a obrazů, které se vztahují k historii Olomouce

Na různých místech, často umně skryta, se objevují jména současníků a přátel Ivana Theimera

Detaily těla delfína se jmény Emila Viklického (džezový skladatel a pianista), Richarda Pogody, (známý jako konferenciér, kulturní a rozhlasový pracovník), Jana Čapka (spolupracovníka ČT např. v Hovorech H, aj.). Na jiných místech najdeme jméno Adrieny Šimotové, ministra Pavla Dostála, výtvarníka Václava Zykmunda,kunsthisto -rika a současného ředitele Muzea umění Pavla Zatloukala, spisovatele Benjamina Kurase a řadu dalších, asi 50 – 60 jmen

Postavy dětí na dvou malých želvičkách drží v rukou mušli a rybu. Vlevo je horní část obelisku

Portál Hauenschildova paláce na Dolním nám.

Hauenschildův palác Renesanční stavba, nacházející se na Dolním náměstí byla vybudována městskou rodinou Hauenschildů patrně roku 1583. Jedná se o rozlehlou nárožní třípatrovou budovu, postavenou na místě staršího gotického objektu. Z období středověku se dochovaly pouze klenuté sklepy, rozlehlý mázhaus s původními renesančními klenbami a průčelím s velmi bohatou renesanční kamenickou výzdobou, ať již se jedná o portál, či nárožní arkýř s figurálními reliéfy. Výzdoba arkýře čerpá náměty z příběhů v Ovidiových Metamorfózách. Průčelí prošlo barokní úpravou na počátku 18. století a nejvyšší patro je novodobou nadstavbou. Zajímavostí je také fakt, že se zde, v tehdejším hostinci "U černého orla", při svém olomouckém pobytu ubytoval roku 1767 salcburský kapelník Leopold Mozart s ženou a dětmi. Mladý Mozart i přes svou nemoc komponoval a složil zde 6. symfonii F-dur

Dolní náměstí s Jupiterovou kašnou, Mariánským sloupem a Hauenschildovým palácem

Na závěr : Hanačka s fotoaparátem, keramický secesní reliéf od sochaře Josefa Hladíka v Ostružnické ulici (dům manželů Bubeníkových) KONEC