Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol
EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
OEMFPPOpen Open Value (s omezeným rozsahem) Open Value (pro celou společnost)OVSSelect PlusEAEAS Zákaznický profil Organizace kupující nový počítač nebo.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Seminář k digitalizaci katastrálních map 26. června 2007 Ing. Karel Štencel - k úvodnímu slovu.
BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
Trendy a možnosti – hledání nového komerčního modelu elektronických zdrojů Jaroslav Šilhánek Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Členské příspěvky 2005 – 2010 Analýza struktury členské základny, výše členských poplatků a dopad na rozpočet ČSA.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost.
Strategické setkání ředitelů českých a slovenských knihoven uživatelů Ex Libris - souhrn Ex Libris Group MULTIDATA Praha s.r.o.
Některé elementární pravdy nejenom o elektronických informačních zdrojích Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Občané za spokojené bydlení Srovnání privatizace v Praze Pracovní zasedání ZMČ
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Téma projektu: Zajištění IT školení mimo sídlo firmy - školení zaměstnanců auditorské firmy na nově zavedený informační systém Vypracoval: Petr Vilimovský.
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
210 mm Elektronické informační zdroje pro VaVaI projekty, programy Elektronicky, online, na dosah.... EIZ pro techniku a přírodní.
Statistické výkazy Ivo Brožek.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Exkurze na VFU Brno.
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
, CPVŠK, České Budějovice Dostupnost primárních dokumentů: smlouvy, licence, vydavatelé Štěpánka Žižková Státní technická knihovna
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Zkušenosti s konzorciálními projekty Vladimír Karen obchodní ředitel Albertina icome Praha s.r.o.
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
MARKETINGOVÝ MIX.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
Sportovní klub Case study EKOS P10. Typologie sportovních klubů Dle velikosti (počtu členů) –Univerzální organizace (Sokol, Orel,..) –Velké – nad 300.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Financování regionálního školství
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol: Úspěšná spolupráce vysoké školy s průmyslem Zdeněk Bělohlav, prorektor TECHNODAYS květen 2015.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Akademický senát AMU 26. března Akademický senát AMU.
Transkript prezentace:

Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha

Projekty: Konsorcium „CrossFire“, báze dat Beilstein, Gmelin Konsorcium Chemical Abstracts Periodika Americké chemické společnosti v rámci konsorcia „vpk“ Konsorcium WoS (Projekt zpřístupnění ScienceDirect a LINK Springer Verlag)

Obecné zkušenosti: Každý projekt je jiný !!! charakteristikou báze přístupem producenta jiné aspekty Společné aspekty hodnota informačního zdroje využitelnost v daném regionu odhad rozsahu zpřístupnění potenciální příjem pro producenta

Hodnota báze dat nebo souboru informačních zdrojů Představa producenta o možném příjmu Odhad využitelnosti v daném regionu

Konsorcium „CrossFire“ výchozí situace: Do vytvoření systému „XFire“ a báze Beilstein bylo investováno cca 65 mil. DEM Báze pokrývá období 1779-do současnosti Obsah báze je prakticky nedělitelný Předpokládá se instalace na lokálním serveru, velké nároky na výkon a paměť Práce s bází je značně sofistikovaná

Konsorcium „CrossFire“ - řešení: Odhad využití v České republice – v okamžiku jednání jen jedno jediné předplatné tištěné verze Zahájeno pro jednu (+ jednu další instituci) Základní koncepce financování – 50 % vlastní prostředky 50 % grantové prostředky Participace účastníků konsorcia založena na počtu současně pracujících uživatelů, pro menší univerzity, resp. katedry chemie – jedno připojení

Konsorcium „CrossFire“ – řešení: V r členů konsorcia připojeno na server na VŠCHT v Praze 50 % vlastních nákladů: VŠCHT Praha = více než 1 milión Kč ostatní VŠ = á Kč za jedno připojení Systém funguje nepřetržitě 6 let Za toto období nárůst ceny méně než 10 % Od r doplněn o bázi Gmelin

Konsorcium Chemical Abstracts Producent: zaměstnanců, cca 120 mil.USD roční rozpočet – prakticky jeden produkt Roční předplatné cca Kč Nabídka přístupu k celé bázi od r do současnosti na server producenta Cena tohoto přístupu více než 1 milión Kč za jeden přístup !!! Sleva v případě vytvoření konsorcia – méně než 10 %

Konsorcium Chemical Abstracts – pokračování: Koncepce snížení ceny založena na nejvyšším poskytovaném akademickém vzdělání –Uvedená cena platí pro univerzitu s doktorským programem –Pouze magisterský program – sleva 25 % –Pouze bakalářský program – sleva 50 %

Konsorcium Chemical Abstracts – návrh řešení: Producent vychází z uvedených slev a počtu zainteresovaných VŠ ( žádný další ohled na počet studentů nebo učitelů) Každá VŠ s chemickým programem získá právě 1 přístup z prostředků grantu Každý další přístup nebo rozšíření volitelných modulů z rozpočtu každé VŠ

Periodika Americké chemické společnosti v rámci konsorcia „vpk“ Vysoce prestižní soubor s celkově nejvyššími IF – cca 30 titulů Všechny přístupné jako Web Edition v jednotné úpravě od r Na českých VŠ jsou převážně jako členské předplatné, které umožňuje síťový přístup pouze na IP adresu člena

Periodika Americké chemické společnosti v rámci konsorcia „vpk“ – řešení: Výchozí koncepce producenta vychází z počtu chemických fakult a ústavů a z počtu členských předplatných, které představují míru využívání a zájmu o tento zdroj Na těchto informacích je založena představa o celkovém počtu institucionálních předplatných = celková výše licenčních poplatků Na těchto premisách se jedná !!!!

Konsorcium WoS Vysoce prestižní (IF), multidisciplinární zdroj vhodný pro univerzitní prostředí Velmi malé využívání tištěné formy i verze na CD-ROM v České republice Cena za konsorciální přístup musí být proto odvozena od velikosti státu, srovnání se světem, počtu univerzit, učitelů, studentů atd. Není založena na počtu současně pracujících uživatelů

Zpřístupnění periodik nakladatelství Elsevier a Springer Verlag Elsevier (ScienceDirect) vychází z celkového počtu odběru titulů členů konsorcia (předplatné je relativně velké) Springer Verlag nabízí celou produkci bez ohledu na počet odebíraných titulů (předplatné je relativně malé)

Některé závěry: Situace v oblasti nabídky zpřístupňování informačních zdrojů se mimořádně rychle vyvíjí !!! Konsorciální přístup znamená sdružování finančních prostředků Ale v řadě případů je finanční podpora z jiných zdrojů nutná