„EU peníze středním školám“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
NĚMECKO KONSTANZ.
JAN HUS.
Mistr Jan Hus 6. července 1415.
Český stát v době předhusitské
Jan Hus církevní reformátor
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Jan hus.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Myslitel, reformátor a kazatel
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Mistr Jan Hus.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Mistr Jan Hus Rozhodni, co o něm platí.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Vrcholný středověk Společenská krize za Václava IV.- počátky Husitství
7. ročník Pozdní středověk
Husitská literatura.
Psal především traktáty, ale i rozsáhlejší díla. Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky. Husova díla jsou charakteristická přístupným jazykem,
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
Jan Hus a jeho předchůdci
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
OB21 – VVP – HUM – PAV – CJL – M – Historické pozadí na začátku 15. st. se zostřují spory mezi společenskými vrstvami, roste nespokojenost chudiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mistr Jan Hus Název sady: Pozdní středověk a počátky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Mistr Jan Hus Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_33/19 Jméno autora Mgr. Simona Tomášková Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

Název Aktivita III/2. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT – Český jazyk a literatura Popis Aktivita _Jan Hus– určeno pro žáky 1. ročníků tříletých učebních oborů Přispěvatelé   Mgr. Simona Tomášková Jazyk český Typ interakce výkladové učení Druh výukového zdroje prezentace Jazyk cílové skupiny Typická délka použití 0 hod. 45 minut Speciální vzdělávací potřeby žádné Licence a práva užití http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Hus_2.jpg,http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brozik,_Vaclav_-_Jan_Hus_souzen_na_snemu_Kostnickem_r._1415.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus Technické a softwarové požadavky Interaktivní tabule, projektor Celková délka Zařazení do struktury RVP všeobecné vzdělávání Podniková klíčová slova Jan Hus –život a dílo, Dekret kutnohorský, Husův proces, Klatba, kostnický koncil

VYPRACOVALA: MGR. SIMONA TOMÁŠKOVÁ MISTR JAN HUS VYPRACOVALA: MGR. SIMONA TOMÁŠKOVÁ

Mistr jan hus Mistr Jan Hus (kolem r. 1370 Husinec – 6. července 1415 Kostnice) byl římskokatolický kněz, český středověký náboženský myslitel, reformátor a kazatel. Od roku 1398 vyučoval na pražské univerzitě a v letech 1409–1410 byl jejím rektorem. Ve svých náboženských pracích kritizoval mravní úpadek, v němž se ocitla katolická církev

Mistr jan hus

Studia Studoval na pražské univerzitě, na artistické fakultě získal roku 1393 hodnost bakaláře a roku 1396 mu byl propůjčen titul mistr svobodných umění. Již jako univerzitní mistr (od roku 1398) byl vysvěcen na kněze (roku 1400) a začal kázat v kostele sv. Michala a od 14. března 1402 v Betlémské kapli. V roce 1401 byl zvolen děkanem artistické fakulty a v roce 1409 rektorem univerzity, kde se stavěl za větší podíl Čechů na řízení univerzity [

Dekret kutnohorský Král VÁCLAV IV. se obrátil na univerzitu a aby dosáhl jejího souhlasu, změnil poměr hlasů na univerzitě pomocí tzv. Dekretu kutnohorského z 18. ledna 1409 tak, že nyní český národ měl hlasy tři a ostatní národy hlas jediný. Jan Hus měl na DEKRETU KUTNOHORSKÉM velký podíl a zajistil tak, že se cizí studenti přesunuli do Lipska, kde založili novou univerzitu

Husův proces Arcibiskup Zbyněk zakázal kázání v Betlémské kapli, že dal zabavit a spálit Viklefovy spisy, vyhlásil nad Husovými stoupenci klatbu a pohnul Husa, aby se zodpovídal papeži Alexandru V. Jana Husa jako první exkomunikoval arcibiskup Zbyněk Zajíc, v roce 1411 pak i pisánský vzdoropapež Jan XXIII. Jan Hus napadl odpustkovou bulu a nazval papeže antikristem. Následovaly lidové bouře, které znepokojily i krále.

Klatba jana husa Na Jana Husa však nyní Jan XXIII. vyhlásil klatbu, stejně jako na všechny, kdo se s ním stýkali; zároveň nařídil, že má být Hus zajat a souzen podle církevních zákonů a že má být zbořena Betlémská kaple. V tomto okamžiku se od papeže Hus odvolal ke Kristu jako „nejvyššímu soudci“. Byl vyhlášen interdikt na místech, kde Hus pobýval, na podzim došlo k uskutečnění zákazu bohoslužeb. Hus proto opustil Prahu, aby se uchýlil na venkov. Občas se přesto do Prahy vracel, většinu doby prožil od dubna 1413 v okolí Kozího Hrádku pod ochranou pána Jana z Ústí. Zde též sepsal své hlavní dílo De ecclesia.

Kostnický koncil r.1414 Koncil, který svolal 30. října 1413 Jan XXIII. po naléhání římského krále Zikmunda do Kostnice u Bodamského jezera na 1. listopad 1414, měl ukončit neúnosný stav rozkolu západní církve.Proces s Janem Husem bude tvořit pouze jednu z nejvýznamnějších položek koncilu. Kostnický koncil měl tento proces převzít. Jan Hus se na pozvání krále Zikmunda 11. října (dosud bez královského glejtu) vydal na koncil v domněnce, že mu bude umožněno svobodně disputovat o jeho nauce a víře.

Obvinění jana husa Husův protivník Michal de Causis podal proti Husovi první články, v němž jej obvinil z osmi bludů v církvi. 4. prosince byla jmenována vyšetřovací komise, o dva dny později byl Jan Hus uvězněn v kobce dominikánského kláštera na ostrově na Bodamském jezeře, kde byl držen až do března 1415.

Jan Hus souzen na sněmu kostnickém r. 1415

6.Červenec 1415 6. července 1415 jednalo XV. zasedání sněmu v případu mistra Jana Husa. Byl přečten průběh procesu a Husovy názory. Hus se chtěl znovu hájit, avšak byl umlčen, protože obsahem jednání již nebylo slyšení, ale vynesení rozsudku. Jan Hus byl obviněn z šíření Viklefových nauk, ze snahy bránit odsouzení jeho článků, učení jeho nauky. Husovy knihy bylo nařízeno spálit a Jan Hus byl prohlášen za zatvrzelého kacíře. Podle církevního práva měl být degradován. Hus znovu odmítl odvolat. Sněm prohlásil, že s Husem již nemá nic do činění a předal jej světskému rameni s žádostí, aby bylo ušetřeno jeho života.

Zapálení hranice Král Zikmund, zastupující svého bratra Václava, odevzdal Husa místnímu pánu, který jej vydal k provedení rozsudku radě města Kostnice. Popraviště mělo být za městskou branou na cestě k hradu Gottlieben. Hus odmítl odvolat své učení a hranice byla zapálena. Hranice i s Husovými ostatky byla po upálení vhozena do řeky Rýna, aby si jeho přívrženci neudělali z hrobu poutní místo. 6.červenec se slaví jako český státní svátek

Upálení jana husa

Jan hus na hranici

Nejvýznamnější dílo O církvi (latinsky, De ecclesia) – Hus za příslušníka církve považuje toho, kdo žije podle Kristových přikázání, a tím dokazuje opravdovou lásku k Bohu. Kdo svými skutky jedná proti Písmu, není pravým křesťanem, a Boha nemiluje. Hlavou církve není papež, ale Kristus, který ji svrchovaně řídí. Pokud papež jedná v rozporu s Božím slovem, pak nemá oprávnění nazývat se zástupcem Kristovým.

dílo Knížky o svatokupectví – kritika soudobé církve, napsáno po zákazu působení v Betlémské kapli. Za svatokupectví považoval, pokud někdo vymáhal poplatky za církevní obřady (křty, pohřby, mše, modlitby apod.), nehledě na chudobu věřících. Je pro odebrání majetku církevním hodnostářům, Postila – soubor kázání, vznikl po jeho nuceném odchodu z Prahy.

dílo O českém pravopise – Odstranil spřežky a zavedl diakritická znaménka, píše o snahách změnit (zjednodušit) jazyk. Měkkost se měla naznačovat tečkou, délku měla určovat čárka namísto zdvojených hlásek. Nepřesně bývají Husova diakritická znaménka označována za nabodeníčko krátké a nabodeníčko dlouhé. Dcerka – navazuje na Štítného, vysvětluje dívkám jak žít v souladu s božím slovem (jedná se o náboženskou výchovu). Výklad Viery, Desatera a Páteře (česky) – Páteř znamená modlitbu Otče náš (z lat. Pater noster), jedná se o výklad víry, desatera Božích přikázání a Otčenáše. Hus odlišuje „věřit v Boha“ a „věřit Bohu“ - věřit v existenci Boha ještě neznamená, že člověk je křesťanem. Být pravým křesťanem znamená věřit Bohu, tzn. Božímu slovu a jednat podle něho. Věřit Bohu znamená také důvěřovat mu a milovat jej.

dílo O šesti bludiech – zamýšlí se nad vztahem mezi církví a světským světem. Je psána ve dvou verzích (latinská byla objevena v roku 1945 na zdech Betlémské kaple. Dopisy – Husova latinská i česká korespondence

Citát „Proto, věrný křesťane, hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti.“

Citace a zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Hus_2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brozik,_Vaclav_- _Jan_Hus_souzen_na_snemu_Kostnickem_r._1415.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Hus_at_the_Stake.jp g http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Muttich%2 C_Kamil_Vladislav_- _Mistr_Jan_Hus_na_hranici_v_Kostnici_1415.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus