Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.
Vliv člověka na životní prostředí
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
OBEZITA.
Přelidnění a hlad Přelidnění a hlad Gabriel Pozsonyi 2.L / 2011.
Úvod do rozvojových studií I
HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ
Problém hladu a podvýživy
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ZŠ Komenského 273 Chodov P Chudoba Mgr. Miloš Volek.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ CZ.1.07/1.1.10/
Populační exploze a potravinová krize
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Člověk a příroda.
Vitamíny.
Zásady výživy sportovce
Mezinárodní organizace
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Globální svět.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Složení potravy.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Hladomor VY_32_INOVACE_ 06 Hladomor.
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Zelená revoluce Název školy
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
CHUDOBA.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Patofyziologie obezity
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Výživa v ohrožujících situacích
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Vytvořil: Šimon Rudolf Zdraví životní styl. 2 Chcete-li žít zdraví životní styl musíte vědět co jíte! Správné stravování je důležitým faktorem pro lidské.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
Přírodně sociální problémy Problém růstu obyvatelstva a jeho výživy Problém potravinový (výživy)
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
OSN.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Zákoucká Simona Polášková Lucie
Důsledky druhé světové války
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_15_IV_Z6_Svět_chudých_a_.
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Malnutrice.
Výživa v ohrožujících situacích
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová Zpracovali : Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová Tereza Bláhová Petr Studík

Hlad a hladomor Hlad = pocit vyvolaný nedostatkem potravy, vyvolávající potřebu jíst Zdravý člověk může přežít při dostatku tekutin okolo 50 dní bez příjmu potravy (samotný pocit hladu se dostavuje již po několika hodinách od posledního přijímání jídla) Na světě zemře každý den přibližně 25 000 lidí hlady a to převážně v chudých rozvojových zemích. Lidé masově umírají nejen podvýživou, ale jsou také mnohem více náchylní různým chorobám Hladomor = označení pro hromadné vymírání obyvatelstva na určitém území v důsledku dlouhodobého hladovění

Příčiny: důsledky přírodních katastrof sucho živelná pohroma infekční onemocnění klíčových plodin a další úmyslné vyvolání – nejdrastičtějším případem je hladomor, který Stalinova vláda uměle vyvolala ve 30. letech v oblastech SSSR, kdy zahynuly milióny lidí během válek

Situace ve světě 1,02 miliardy lidí trpí na zemi hladem, denně umírá hlady více než 15 000 lidí jen asi 15 milionů lidí, kteří trpí podvýživou, pochází z rozvinutých zemí Nejhůře postižené oblasti: Asie a Oceánie - 642 000 000 subsaharská Afrika - 265 000 000 Latinská Amerika a Karibik - 53 000 000 Blízký východ a sever Afriky - 42 000 000

Důsledky hladovění Kwashiorkor=syndrom těžkého nedostatku bílkovin a nedostatečného přívodu energie; nerozšířenější druh podvýživy na světě Marasmus=nedostatečná výživa, dlouhodobé hladovění (nedostatek všech živin) Avitaminóza=je chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitamínu nedostatek vit C -> kurděje nedostatek vit A -> šeroslepost, noční slepota, vysychání rohovky Nedostatek thiaminu (vit B1) -> beri-beri nedostatek niacinu (vit B3) ->belagra Nedostatek kobalaminu (vit B12) -> anémie (chudokrevnost) nedostatek vit D -> rachitida(křivice)

Jak zabránit nedostatku jídla? snížit populační růst hospodaření s přírodními zdroji podpora zemědělství od vyspělých zemí zvýšit výrobu potravin (zvlášť pak zajistit její rovnoměrnější rozdělování a ochranu potravin před škůdci, zejména hlodavci) Humanitární pomoc od světových organizací: OSN (Organizace spojených národů) WHO(WorldHealthOrganization) FAO (Food and Agriculture Organization) WFP (World Food Programme) UNICEF(Dětský fond OSN)

Jaké plodiny by mohly mohly pomoci ? Žlutá rýže –obsahuje karoteny a vit. A Tritikále -„žitovec“- vysoký výnosový potenciál

Zdroje : http://helena.xixao.com/afrika-a-hlad/ www.wikipedia.cz http://endlessdark.blog.cz/0909/hladomor-v-africe http://dolezite.sk http://www.mediafax.cz

KONEC děkujeme