Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová Zpracovali : Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová Tereza Bláhová Petr Studík
Hlad a hladomor Hlad = pocit vyvolaný nedostatkem potravy, vyvolávající potřebu jíst Zdravý člověk může přežít při dostatku tekutin okolo 50 dní bez příjmu potravy (samotný pocit hladu se dostavuje již po několika hodinách od posledního přijímání jídla) Na světě zemře každý den přibližně 25 000 lidí hlady a to převážně v chudých rozvojových zemích. Lidé masově umírají nejen podvýživou, ale jsou také mnohem více náchylní různým chorobám Hladomor = označení pro hromadné vymírání obyvatelstva na určitém území v důsledku dlouhodobého hladovění
Příčiny: důsledky přírodních katastrof sucho živelná pohroma infekční onemocnění klíčových plodin a další úmyslné vyvolání – nejdrastičtějším případem je hladomor, který Stalinova vláda uměle vyvolala ve 30. letech v oblastech SSSR, kdy zahynuly milióny lidí během válek
Situace ve světě 1,02 miliardy lidí trpí na zemi hladem, denně umírá hlady více než 15 000 lidí jen asi 15 milionů lidí, kteří trpí podvýživou, pochází z rozvinutých zemí Nejhůře postižené oblasti: Asie a Oceánie - 642 000 000 subsaharská Afrika - 265 000 000 Latinská Amerika a Karibik - 53 000 000 Blízký východ a sever Afriky - 42 000 000
Důsledky hladovění Kwashiorkor=syndrom těžkého nedostatku bílkovin a nedostatečného přívodu energie; nerozšířenější druh podvýživy na světě Marasmus=nedostatečná výživa, dlouhodobé hladovění (nedostatek všech živin) Avitaminóza=je chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitamínu nedostatek vit C -> kurděje nedostatek vit A -> šeroslepost, noční slepota, vysychání rohovky Nedostatek thiaminu (vit B1) -> beri-beri nedostatek niacinu (vit B3) ->belagra Nedostatek kobalaminu (vit B12) -> anémie (chudokrevnost) nedostatek vit D -> rachitida(křivice)
Jak zabránit nedostatku jídla? snížit populační růst hospodaření s přírodními zdroji podpora zemědělství od vyspělých zemí zvýšit výrobu potravin (zvlášť pak zajistit její rovnoměrnější rozdělování a ochranu potravin před škůdci, zejména hlodavci) Humanitární pomoc od světových organizací: OSN (Organizace spojených národů) WHO(WorldHealthOrganization) FAO (Food and Agriculture Organization) WFP (World Food Programme) UNICEF(Dětský fond OSN)
Jaké plodiny by mohly mohly pomoci ? Žlutá rýže –obsahuje karoteny a vit. A Tritikále -„žitovec“- vysoký výnosový potenciál
Zdroje : http://helena.xixao.com/afrika-a-hlad/ www.wikipedia.cz http://endlessdark.blog.cz/0909/hladomor-v-africe http://dolezite.sk http://www.mediafax.cz
KONEC děkujeme