Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z tvarohového těsta
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Moučníky z kynutého těsta
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
VY_32_INOVACE_11_GAS_613_Per
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Moučníky z bramborového těsta
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
BEZMASÉ POKRMY
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Kynutý koláč se švestkami
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace. 2 Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace Hmotnost v g Použité suroviny:10 porcí3 porce tvaroh měkký strouhanka20060.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Přílohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
TĚSTO KYNUTÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, kynuté, příprava, zásady, koblihy Autor:
Příprava pokrmů ze skopového masa
Úprava hovězích plátků
TVAROHOVÉ TĚSTO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Příprava drůbeže vařením, dušením
Transkript prezentace:

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_10 Název DUMu: Pokrmy z tvarohu a sóji Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1 Autor: Renata Navrátilová Datum:

Střední škola Oselce Bezmasé pokrmy Rozdělení bezmasých pokrmů Podle chuti – sladké, slané Podle základní suroviny – z brambor, těstovin, bramborového těsta, rýže, krup, zeleniny, hub, sýrů, tvarohu, luštěnin, výrobků ze sóji, vajec Podle teploty – teplé, studené

Střední škola Oselce Pokrmy z tvarohu Používáme Měkký tvaroh – na náplně, pomazánky, těsta… Tvrdý tvaroh – strouhaný na knedlíky, na bavorské vdolky, na nudle… Brynzu (ovčí tvarohovitý zralý sýr) – na pomazánky, brynzové halušky…

Střední škola Oselce Příklady pokrmů z tvarohu Tvarohové pirohy Tvarohové krokety Plněné housky s tvarohovou pomazánkou Koláče s tvarohem

Střední škola Oselce Tvarohové knedlíky s ovocem Do mísy vložíme měkký tvaroh, vejce, mléko, sůl a promícháme. Postupně přidáváme hrubou mouku, zpracujeme vláčné těsto, vyválíme na pomoučněném válu a nakrájíme na čtverce. Na čtverce klademe osušené ovoce (švestky, meruňky, jahody…), zabalíme kulaté knedlíky. Vaříme ve vroucí osolené vodě 8 – 10 minut. Během vaření knedlíky odlepujeme ode dna, než začnou plavat. Okapané knedlíky pomastíme olejem. Podáváme sypané strouhaným tvarohem (mákem) a moučkovým cukrem, přelité máslem.

Střední škola Oselce Tvarohové švestkové knedlíky s mákem

Střední škola Oselce Ovocné kynuté knedlíky Připravíme si kvásek – droždí, vlažné mléko, trochu cukru, hrubá mouka. Necháme na teplém místě nakynout. Do mísy prosijeme hrubou mouku, přidáme sůl, vejce, nakynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme ve vláčné těsto. Těsto necháme na teple kynout asi 1 hodinu. Z těsta nakrájíme stejné díly, vyválíme šišky, nakrájíme na plátky, poklademe ovocem, zabalíme kulaté knedlíky a necháme chvíli kynout. Vaříme ve vroucí osolené vodě 8 – 10 minut. Během vaření knedlíky otočíme. Po vyjmutí ihned propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlík se nesrazil, pomastíme olejem. Knedlíky podáváme sypané strouhaným tvarohem (mákem) a moučkovým cukrem, přelité máslem.

Střední škola Oselce Popište přípravu ovocných kynutých knedlíků

Střední škola Oselce Tvarohová žemlovka Veku nakrájíme na plátky a navlhčíme v mléce s rozšlehanými vejci. Připravíme si tvarohovou náplň – měkký tvaroh, vejce, moučkový cukr, vanilkový cukr, citronová kůra. Pekáč vymažeme máslem, vložíme polovinu navlhčené žemle, pokryjeme tvarohovou náplní a navrch poklademe druhou polovinou navlhčené žemle. Poklademe plátky másla a pečeme v rozpálené troubě dorůžova. Podáváme sypané moučkovým cukrem.

Střední škola Oselce Popište přípravu tvarohové žemlovky

Střední škola Oselce Pokrmy ze sóji Sója má vysokou biologickou a energetickou hodnotu, může zastoupit maso a vejce. Sóju používáme nejen na přípravu samostatných pokrmů ale i na přípravu polévek, salátů, pomazánek, moučníků aj. V kuchyni používáme Sójové vařené boby Sójovou mouku Sójový olej Tofu – tvaroh, sójové mléko, jogurt Těstoviny ze sóji Sójové plátky, kostky, vločky

Střední škola Oselce Produkty ze sóji – sójové maso

Střední škola Oselce Sójové maso Dnes patří sójové maso mezi oblíbené bezmasé pokrmy. Stačí jen trochu fantazie a příprava je velmi rychlá. Pokrmy ze sóji: řízky, různé druhy gulášů, asijská jídla, rizoto, sójové maso se zeleninou, omáčky na smetaně…

Střední škola Oselce Sójové maso se zeleninou Sójové maso necháme nabobtnat ve vývaru (vepřovém, drůbežím) asi 1 hodinu a pak uvaříme. Na pánvi zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu (papriku, rajčata, pórek, kukuřici…), osolíme, opepříme a krátce podusíme. Přidáme vařené sójové maso, podlijeme, zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě, provaříme a dochutíme solí. Podáváme s vařenou nebo dušenou rýží.

Střední škola Oselce Jaké znáte produkty ze sóji ?

Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu tvarohových knedlíků s ovocem použijeme: Hrubou mouku Měkký tvaroh Máslo Olej Tvrdý tvaroh Sůl Vejce Švestky Moučkový cukr Polohrubou moukuHladkou mouku

Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. 1MMBtctFgiXRNZRjNDsP2TJkwTLnvuBs- MWQ/s400/P JPG