Šmahelová A., Palička V., Špirková J., Stárková J.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové
RIZIKOVÝ NOVOROZENEC MUDr. Milan Vacuška, Ph.D.
Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Konzultační dny 2005 EXTERNÍ HODNOCENÍ KVALITY HYBRID CAPTURE II Jana Šmahelová.
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
Darja Hrabánková Navrátilová
Vývoj nemocničního informačního systému v CACHÉ
SCREENING SLUCHU PO 6 LETECH
Spolupráce hepatologa a psychiatra u drogově závislých pacientů
POCT Zajištění jakosti
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
POCT představuje optimalizaci diagnostického procesu v místě péče o nemocného, kdekoli je to potřeba (u lůžka, v ambulanci, doma, v záchrance…)
Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Dva roky APS, první prohry a vítězství
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
PQS - P Ing. Petr Mašek ICZ a.s.. PQS –P (Performance, Quality, Strategy ) Nástupce systému PMS2000 Systém pro měření efektivity poskytované zdravotní.
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Výzkum ve FN HK Ing. Karel Antoš, Ph.D. Stáž CEPIN
Aktuální krize zdravotnictví
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Diabetes v těhotenství
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Poruchy metabolizmu.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
Lékařské přístroje, klinický provoz
Datový standard MZ ČR a NČLP v praxi, současný stav a další rozvoj
PACS Picture Archiving and Communication System
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Point of care testing Ondřej Wiewiorka.
NDP aneb Národní akční plán
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Boj o pacienta, boj o peníze
Školení kódování podle MKN-10
Národní diabetologický program (NDP)
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Poskytovatelé ambulantní hemodialyzační péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH RNDr. Eva Šťastná
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Transkript prezentace:

Zkušenosti s vyšetřováním glykémií v návaznosti na klinickou praxi u hospitalizovaných diabetiků Šmahelová A., Palička V., Špirková J., Stárková J. LF UK a FN Hradec Králové

Léčba hyperglykémie u diabetika dnes Důvod cílové normalizace glykémií 1.Prevence cévních (pozdních) komplikací diabetu klíčové pro ambulantní sledování 2. Prevence a léčba akutních komplikací (hyperglykémie a hypoglykémie) klíčové u hospitalizovaných diabetiků 3. Rozšiřující se možnosti korekce hyperglykémie u diabetika vyžadují aktuální, přesnou a rychlou informaci o glykémii

Normální metabolizmus G Cíl vyšetřování glykémií 1. Včasná diagnostika vývojových fází diabetu (žilní plazma) 2. Monitorování kompenzace diabetu (kapilární krev) DM IGT Porucha metabolizmu G Normální metabolizmus G Beck-Nielsen J Clin Invest 1994

Monitorování kompenzace diabetu - vyšetřování glykémií za hospitalizace Každý třetí hospitalizovaný pacient pro jakoukoliv diagnózu je diabetik Počet všech vyšetřených glykémií na interních a chirurgických klinikách ve FN v Hradci Králové: cca 140 000 glykémií ročně

Monitorování kompenzace diabetu - vyšetřování glykémií za hospitalizace Divertifikace vyšetřování glykémií na ÚKBD a kliniky FN zcela negarantovala rychlou a kvalitní kompenzaci a léčbu hospitalizovaných diabetiků ÚKBD: průběžné vyšetřování většiny glykémií diagnostika diabetu (o GTT) Jednotlivé kliniky: glukometry různých typů nejednotný způsob kalibrace

„PROJEKT 2004“- cíle 1. Zrychlit dodání výsledku glykémie 390 glykémií denně v ranní špičce 200 glykémií při vyšetření 1/minutu jde ráno o více než 3 hodiny 2. Minimalizovat bolest a poranění pacienta při odběru 3. Zjednodušit práci sester a zvětšit prostor pro komunikaci s pacientem 4. Zvýšit kvalitu vyšetření -eradikace preanalytické chyby při transportu -unifikace a standardizace glukometrů 5. Možnost rychlého přenosu výsledků do LIS a NIS (kontinuita) 6. Ekonomické hledisko: vstupní náklady vs kvalita péče Garanti projektu: Diabetologie: MUDr. Alena Šmahelová Klinická biochemie: prof. Vladimír Palička Vedoucí realizačního týmu: Diabetologie: Bc Jitka Stárková Klinická biochemie: Ing. Jana Špírková

PROJEKT 2004 Podmínky zahájení a realizace 1. Přenesení stanovení kontrolních a monitorovacích glykémií přímo na klinikách 2. Umístění glukometrů na nejvíce frekventovaná pracoviště 3. Zajištění provozu a průběžného monitoringu kvality ÚKBD FN

PROJEKT 2004 Podmínky zahájení a realizace Měření glykémií na glukometrech PCx zahájeno 7. 5. 2003 postupně na vybraných odděleních Dnes 10 glukometrů na odděleních interních klinik 1 diabetologické 5 interní 4 JIP 1 glukometr náhradní v případě poruchy Testační proužky přidělovány centrálně z ÚKBD na jednotlivá pracoviště dle potřeby

PROJEKT 2004 Podmínky zahájení a realizace Diabetologické oddělení 750 glykémií za 1 měsíc na glukometru s biosenzorickou technologií Výsledek potvrzuje předpokládaný efekt Jednoduchá obsluha glukometru Okamžitý výsledek (20 vteřin) Minimální mutilace bříšek prstů, minimum krve Odpadá administrativa (paměť 4000 glykémií) Zpětná kontrola pacienta i sestry (pořadové číslo)

PROJEKT 2004 Přenos a záznam výsledků vyšetřených glykémií Výsledky glykémií včetně identifikace sestry, která vyšetření provedla, jsou evidovány v databázi pacientů na ÚKBD. Přenos výsledků z oddělení do LIS je umožněn vložením glukometru do dokovací stanice v dohodnutých časových intervalech a současně po potvrzení pracovníkem laboratoře jsou výsledky exportovány do NIS.

PROJEKT 2004 Přenos a záznam výsledků vyšetřených glykémií Laboratorní informační systém (Stapro) umožňuje přenos výsledků glykémií a kontrolních vzorků na základě pozitivní identifikace pacientů: barkódy. Tisk barkódů z nemocničního informačního systému (AMIS) ve FN Hradec Králové byl vyřešen Oddělením výpočetních systémů. Nyní rozšiřování této technologie na další oddělení vybraných klinik.

PROJEKT 2004 Používání glukometrů PCx ve FN Hradec Králové (1. 9

PROJEKT 2004 Spolupráce klinik a ÚKBD ÚKBD zodpovídá za správnost výsledků naměřených na glukometrech. Při poruše glukometru PCx nebo zjištěných nedostatcích kontaktuje pověřený pracovník ÚKBD pracovníka firmy. Sestry na jednotlivých odděleních jsou opakovaně proškolovány.

PROJEKT 2004 Kontrolní systém – správnost výsledků Kliniky: denně kontrola každého glukometru kontrolními vzorky (Low a High) sestrami na odděleních. ÚKBD: 1 x měsíčně srovnání výsledků všech glykémií z glukometrů s glykémiemi na analyzátorech v laboratoři ( měření – úseková laborantka, hodnocení – vedoucí úseku). Používají se vzorky pacientské krve s normální a patologickou hodnotou. Informace klinik o výsledcích kontroly

Výsledky kontrol kvality kontrolní materiál: MediSense (Abbott) měří sestry na jednotlivých odděleních automaticky jsou přenášeny naměřené hodnoty do LIS po vložení do dokovací stanice společně s výsledky glykémií 2 hladiny Low a High Low (2,9 mmol/l) CV (%) 7,9 bias (%) 5,5 High (17,6 mmol/l) CV (%) 4,5 bias (%) 3,4

Hodnocení naměřených výsledků na glukometrech PCX s hodnotami naměřenými na analyzátorech na ÚKBD Vzorek A Vzorek B glykémie mmol/l MODULÁR S 4,26 BECKMAN 4,10   13,34 13,00 MODULÁR R 4,53 EBIO 4,20 13,66 13,04 Oddělení PCx dif.MS% dif.MR% dif.B % dif.E% 1111 JIP I 1,41 7,28 2,44 0,00 11,90 10,79 12,88 8,46 8,74 1111 JIP II 3,90 8,45 13,91 4,88 7,14 11,70 12,29 14,35 10,00 10,28 1122 odd.B 12,30 7,80 9,96 5,38 5,67 1123 odd.C 4,00 6,10 4,76 12,80 4,05 6,30 1,54 1,84 2312 JIP A 3,76 9,49 2,38 2312 JIP B 2311 4,30 0,94 5,08 2,55 4,83 0,31 2322 12,70 4,80 7,03 2,31 2,61 2323 Datum: 2.2.2006 Podpis: ing.Špirková Jana - vedoucí úseku POCT Hodnocení: Výsledky jsou v povolených hodnotách diference.

Diference hodnot glukometrů PCX od referenční metody naměřené na ÚKBD Výsledky kontrol jsou v pásmu povolené tolerance 15%

Systém finanční úhrady Glykémie jsou do systému pojišťoven vykazovány cestou ÚKBD, jde však o vyšetření zahrnutá do ošetřovacího dne. Pokud by byla některá proplácena, budou proplácena ÚKBD, protože toto pracoviště zase naopak hradí všechny náklady. V systému účetnictví nemocnice je tento způsob již zaveden.

PROJEKT 2004 Výhody nového systému vyšetřování glykémií Unifikace metod používaných na klinikách Rychlá informace o výsledku Návaznost na LIS a NIS (dříve nebylo zaznamenáno změření na glukometru) Unifikovaný systém kontroly kvality výsledků Těsnější spolupráce klinické biochemie a centra diabetogie FN

Závěr - současné hodnocení Dosavadní výsledky jednoznačně ukázaly výhody tohoto způsobu vyšetřování glykémií pro pacienta, ošetřující personál i laboratorní pracovníky. Korektní a rychlá informace o hodnotě glykémie navíc usnadnila obtížné rozhodování při úpravě algoritmu antidiabetické (zejména inzulínové) léčby. Hlavním ziskem je výrazné zlepšení kvality péče o pacienta s diabetem, hospitalizovaného ve FN.

ZÁVĚR Typický příklad, kdy se diabetolog ani v budoucnu neobejde bez úzké spolupráce s klinickým biochemikem. 1. Výzkum 2. Běžná klinická praxe: diagnostika diabetu a komplikací kontrola kompenzace/léčby diabetu