Účast ČR na partnerství mezi AKT a Evropským společenstvím – výzvy a příležitosti Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

PPZRS a projekty vnější spolupráce EU
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU Hradec Králové, Blanka Jakubcová.
Komunitární program PROGRESS
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Finanční nástroje vnější spolupráce EU
Svaz průmyslu a dopravy ČR Seminář „Programy a nástroje EU využitelné českými podniky“ Blanka Jakubcová.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Problematika zapojování zemí ACP do světové ekonomiky – příspěvek EU
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Rozvojová politika EU Pomoc EU a ČR rozvojovým zemím Evropský dům, Praha 30. listopadu 2011 Ondřej Horký ?
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Ruská federace x WTO a OECD
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
1 Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Společná obchodní politika EU
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Rozvojová politika EU a podpora podnikání Věra Venclíková EUROPEUM 30. listopadu 2011.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Finanční příležitosti ve vnější akci EU
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Účast ČR na partnerství mezi AKT a Evropským společenstvím – výzvy a příležitosti Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu

Partnerství mezi AKT a ES  Základy spolupráce s regionem položeny v Římské smlouvě (1957)  Vznik uskupení zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří (AKT, anglicky ACP) v roce 1975  Dnešní spolupráce vychází z Partnerské dohody mezi AKT a ES, tzv. Dohody z Cotonou z roku 2000  Probíhá ratifikace revidované Dohody z Cotonou z roku 2005

Evropský rozvojový fond  Evropský rozvojový fond (EDF) je finančním nástrojem partnerství  1. EDF zahájen v r  10. EDF byl ustaven pro roky  K dispozici je 22,682 mld. €

Dohoda z Cotonou: místo ČR  Od vstupu do EU je ČR smluvní stranou Dohody z Cotonou  ČR se stane plnou součástí 10. EDF po vstupu v platnost revidované Dohody z Cotonou a vnitřních dohod EU o financování a o postupech 10. EDF  Závazek i příležitost pro ČR rozvíjet politický dialog, obchodní, hospodářské a kulturní vztahy i rozvojovou a humanitární spolupráci s AKT

Výzvy a příležitosti pro ČR PŘÍLEŽITOSTI  Posílení politických vazeb a dialogu se 79 zeměmi AKT, podpora demokracie, míru a bezpečnosti  Rozvoj hospodářské spolupráce  Podpora kulturního a sociálního rozvoje AKT  Účast na úsilí o snižování chudoby a dosažení udržitelného rozvoje VÝZVY  Využití potenciálu, který partnerství AKT-EU nabízí v mnoha oblastech  Využití dosavadních zkušeností ČR z regionu  Konstruktivní přínos ČR pro programování rozvojové spolupráce Společenství  Spolufinancování EDF poskytuje možnost účasti na jeho implementaci

Politický dialog: příležitost podpořit rozvoj demokracie, lidských práv a vlády zákona v zemích AKT  Pravidelný dialog na základě čl. 8 Dohody z Cotonou  Dialog dle čl. 96 a 97 Dohody z Cotonou v případě porušování lidských práv v případě porušování lidských práv možnost pozastavení financování z EDF možnost pozastavení financování z EDF

Hospodářská spolupráce  Cíl: začlenění zemí AKT do světové ekonomiky  Instituce Cotonou na podporu hospodářského rozvoje: Centrum pro rozvoj podnikání (CDE) Centrum pro rozvoj podnikání (CDE) Technické centrum pro rozvoj zemědělství (CTA) - Technické centrum pro rozvoj zemědělství (CTA) -  Nový nástroj: Dohody o hospodářském partnerství (EPAs)

Dohody o hospodářském partnerství (EPAs)  Dohoda z Cotonou poskytuje zemím AKT obchodní preference, které však nejsou kompatibilní s pravidly WTO a musí být k nahrazeny novým systémem  Sjednávány se 6 regiony AKT (Karibik, Tichomoří, Zápaní Afrika, Střední Afrika, Východní a Jižní Afrika, SADC)  Nový obchodní rámec povede k větší oboustranné liberalizaci obchodu (asymetrické ve prospěch zemí AKT) a musí přispět k rozvoji zemí AKT

Pozice ČR k EPAs  Podpora úsilí sjednat EPAs do konce roku 2008  Podpora otevření evropského trhu výrobkům ze zemí ACP  Důraz na rozvojovou dimenzi EPAs

Rozvojová spolupráce  Země AKT mají nárok na financování z EDF, tématických programů DCI a dalších nástrojů Společenství  Vlastnictví („ownership“) zemí AKT: programování probíhá v partnerských zemích, nikoliv v Bruselu  Programování je společným úsilím vlád zemí AKT, delegací EK a zastupitelských úřadů zemí EU

ČR a EDF  ČR bude poprvé přispívat do 10. EDF  Příspěvek ČR pro období činí 115,678 mil. € (cca 3,5 mld. Kč)  Platby budou zahájeny pravděpodobně od roku 2011, do té doby budou dobíhat platby z předchozích EDF

Příležitosti pro subjekty z ČR  Výběrová řízení na projekty EDF budou otevřena zájemcům ze všech 27 zemí EU již od data vstupu v platnost revidované Dohody z Cotnou, bez ohledu na to, ze kterého EDF budou projekty financovány  Vstup v platnost Dohody z Cotonou se předpokládá k ; pravděpodobně ale bude opožděn (je třeba ratifikace všemi zeměmi EU a 2/3 – tj. 52 zeměmi AKT)

Jak začít  Znalost příležitostí v rámci nástrojů Společenství  Znalost podmínek pro účast ve výběrových a grantových řízeních  Volba vhodné strategie

Znalost příležitostí v rámci nástrojů Společenství  Programy spolupráce mezi Společenstvím a zeměmi AKT (Country Strategy Papers)  Národní a regionální indikativní programy (NIPs, RIPs) – konkrétní plánované aktivity  Znalost postupů aplikovaných pro výběrová řízení v dané zemi  Informace lze získat v informačním středisku Evropské komise (kancelář v Bruselu) :

Podmínky pro účast ve výběrových a grantových řízeních  Viz „PRAG“  Hodnotí se zkušenosti žadatele z poskytování rozvojové spolupráce, roční obrat, počet zaměstnanců, státní příslušnost organizace i jejích subdodavatelů, odbornost aj.  Podmínky jsou vždy uvedeny ve vypsaném výběrovém řízení

Volba vhodné strategie  Orientace na určitou zemi / sektor  kontakty se ZÚ ČR, delegací EK, místními orgány nevládními organizacemi, partnery  Vstup do konsorcií  Sledování stránek EK s aktuální informací o připravovaných a vypsaných výběrových řízeních:  Možnost konzultace se SZ Brusel (D. Kubínová – AKT, výbory EK pro EDF a DCI; V. Vodička – podpora podnikatelům, projekty vnější pomoci)

Děkuji za pozornost.