Finanční nástroje vnější spolupráce EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ECVET v Programu celoživotního učení
Účast ČR na partnerství mezi AKT a Evropským společenstvím – výzvy a příležitosti Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Celostátní síť pro venkov
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
Technologické platformy a dopravní výzkum
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
SIGMA společná iniciativa OECD a EU. Co je SIGMA program podpory v rámci IPA a ENPI podpora a posílení systému řízení v rámci veřejné správy podpora socio-ekonomického.
Finanční nástroje vnější spolupráce EU Eurocentrum Praha, Odbor politik EU, MZV ČR Ing. Petr Havlík, MBA Mgr. Petra Postlerová.
FONDY EU Programové období
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Rozvojová politika EU a podpora podnikání Věra Venclíková EUROPEUM 30. listopadu 2011.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Fondy vnější spolupráce EU
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Vnější investiční plán EU
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Finanční příležitosti ve vnější akci EU
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Finanční nástroje vnější spolupráce EU

Obsah Obecný přehled vnějších nástrojů EU Proces programování a implementace ČR a vnější spolupráce EU

Legislativní rámec rozvojové spolupráce EU po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost Po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost je rozvojová spolupráce Unie se třetími zeměmi upravena v ustanoveních čl. 208-211 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU). Hlavním cílem rozvojové spolupráce je dle SFEU snížení a vymýcení chudoby. Hlavní zásady a cíle: podpora demokracie, právního státu a lidských práv, podpora udržitelného rozvoje a povzbuzení zapojení všech zemí do světové ekonomiky.

1. Obecný přehled vnějších nástrojů EU

Vnější spolupráce EU Finanční perspektiva EU na léta 2007 – 2013 + 10. EDF na léta 2008 – 2013 Cca 13 mld. EUR ročně (5,7% rozpočtu EU + EDF mimo rozpočet EU) – z toho 10mld. EUR prostřednictvím finančních nástrojů EU EU je největším donorem na světě (ČS EU + EK = 60%; USA = 22%)

Geografické nástroje EU DCI Latinská Amerika, Asie 10,06 mld. EUR 18,1% IPA Předvstupní země 11,5 mld. EUR 20,7% ENPI Sousedství EU 11,2 mld. EUR 20,1% ICI Industrializované země 172 mil. EUR 0,3% EDF Afrika, Karibik, Tichomoří 22,7 mld. EUR 40,8%

Tematické programy DCI Demokracie a lidská práva Tematické nástroje EU Tematické programy DCI 6,83 mld. EUR 64,9% Instrument stability 2,062 mld. EUR 19,6% Demokracie a lidská práva (EIDHR) 1,104 mld. EUR 10,5% Jaderná bezpečnost (INSC) 524 mil. EUR 5% Tematické programy DCI: -NGOs a místní úřady v rozvoji Životní prostředí a udržitelný management přírodních zdrojů vč. energií Migrace a azyl Potravinová bezpečnost Rozvoj lidských zdrojů ACP cukerný protokol

EDF – European Development Fund Evropský rozvojový fond, nejstarší nástroj (1959) Základem spolupráce EU-ACP je Dohoda z Cotonou (2000 - 2020) 79 zemí: země ACP (subsaharská Afrika, Karibik, Tichomoří) vč. zámořských území Cíle: podpora ekonomického, sociálního a kulturního rozvoje zemí, podpora regionální spolupráce, snižování chudoby, dobré vládnutí, posílení míru a politické stability v regionu… 10. EDF (2008–2013): 22,682 mld. EUR

DCI – Development Cooperation Instrument Nástroj pro rozvojovou spolupráci Rozvojová politika EU 47 zemí Latinské Ameriky, Asie, Jihoafrická republika Cíle: odstranění chudoby v partnerských zemích a regionech v kontextu udržitelného rozvoje, včetně plnění Rozvojových cílů tisíciletí podpora demokracie, dobrého vládnutí, právního státu a ochrany lidských práv podpora regionální spolupráce, vzdělávání, životní prostředí, kontrola hranic, obchodu a podnikání… 2007 – 2013: 16, 9 mld. EUR, z toho 10,057 mld. EUR – teritoriální programy 5,6 mld. EUR – tematické programy určené všem zemím 1,24 mld. EUR – ACP cukerný protokol

Budoucnost nástrojů EU po 2013 V současné finanční perspektivě EU byl redukován počet finančních nástrojů kapitoly 4 (vnější vztahy) ze 30 téměř na polovinu. Aktuální trendy v rámci finanční perspektivy EU 2014 – 2020 (Sdělení EK z 29. 6. 2011): diferenciace (projekty šité na míru) kondicionalita (dodržování lidských práv, implementace reforem, regionální spolupráce - incentivy) flexibilita (rychlá reakce EU, absorpční kapacity) zjednodušení programování a finančního managementu ponechání EDF v rozpočtu EU společné programování, efektivita pomoci, dělba práce inovativní financování, spolupráce s finančními institucemi a soukromým sektorem, spolufinancování ze strany přijímajících zemí, budoucnost rozpočtové podpory role Evropského parlamentu monitoring a evaluace viditelnost EU aj.

2. Proces programování a implementace

Formy spolupráce EU se třetími zeměmi ENPI Národní alokace Regionální podpora Inter-regionální podpora Přeshraniční spolupráce Sousedská investiční facilita (NIF) Governance Facility Civil Society Facility Makrofinanční pomoc Tematické nástroje a programy Evropský nástroj pro demokracii a LP (EIDHR) Nástroj pro spolupráci v oblasti jaderné bezpečnosti (INSC) Instrument stability (IfS) Tematické programy Nástroje pro rozvojovou spolupráci (DCI): Investování do lidí Životní prostředí a udržitelný management přírodních zdrojů Potravinová bezpečnost Migrace a azyl NGOs a místní samosprávy v rozvoji Program technické pomoci (TAIEX, SIGMA) Twinning Program pro spolupráci v dopravě (TRASECA) Program pro spolupráci v energetice (INOGATE) Posilování lokálních kapacit (CIUDAD) EU Water Iniciative aj. Investiční podpora EIB EBRD Koordinace s mezinárodními organizacemi a finančními institucemi (WB, MMF, OSN aj.) Unijní programy s vnější dimenzí Sedmý rámcový program vč. podprogramu mezinárodní mobility Marie Curie Rámcový program pro konkurenceschost a inovace (CIP) TEMPUS IV Mládež v akci (Youth in Action) Erasmus Mundus Media Mundus Program kultura Program celoživotního učení zaměřen na e-Twinning aj. ENP* partneři *ukázka na příkladu ENPI

Programování spolupráce EU se třetími zeměmi Víceleté programování Evaluace Implementace Formulace Identifikace Financování Strategické plánování Country Strategy Paper Víceleté indikativní programy (národní, regionální, tematické aj.) Veřejné na webu ESVA / DG DEVCO - DG ENLARG/ Delegace EU / Partnerská země ČS EU aj. subjekty MZV / ZÚ/ ČRA / platformy realizátorů (expertíza) Vznik myšlenky projektu Identification fiche Interní dokument EK Delegace EU Externí konzultanti EK Partnerská země aj. donoři DG DEVCO / ESVA (QSG 1) ZÚ / realizátoři Formulace projektu Action fiche (AF) Partnerská země Steering Group EK se ZÚ ČS EU DG DEVCO / ESVA (QSG 2) ZÚ / ČRA / realizátoři Schválení ročních akčních plánů (souhrn AF pro daný rok) Finanční rozhodnutí Rozesílané Řídící výbory fin. nástrojů s ČS EU MZV Vypsání výběrového řízení projektové řízení (kontrakt, grant) Delegation/ Contribution Agreement de/centralizovaná spolupráce twinning, technická pomoc přímá rozpočtová podpora aj. Zveřejněné na webu DG DEVCO Zpráva o pokroku DG DEVCO, Delegace EU Partnerské země

ČR a vnější spolupráce EU 3. ČR a vnější spolupráce EU

Dělba práce v ČR MZV ČR (gestor kapitoly 4 rozpočtu EU – vnější vztahy): těžiště činnosti v programování, politické pracovní skupiny Rady EU, účast na komitologických výborech nástrojů, komunikace se ZÚ a platformami českých subjektů MF ČR (finanční stránka příspěvků ČR, twinning) MPO ČR (zapojení do implementace – exportní příležitosti) Ostatní rezorty (sektorová spolupráce, účast na programování – expertíza, podíl na implementaci – potenciální realizátoři vč. svých příspěvkových organizací) SZEU Brusel (konkrétní podpora podnikatelů, získávání informací od Evropské komise a ESVA, informační servis) Informační agentury - CzechTrade, CEBRE, Eurocentra Podnikatelské, neziskové, vědecké aj. platformy – prostředník mezi státními orgány a potenciálními uchazeči o realizaci projektů EU (PPZRS, HK ČR, SPD ČR, TC ČR, FoRS, DEMAS aj.) Klíčová role zastupitelských úřadů ČR v zahraničí – viz dále.

Klíčová role ZÚ v teritoriích Účast na rozvojových pracovních skupinách EU v teritoriích, Steering committees, kontakt s Delegacemi EU Navazování kontaktů s úřady „National Authorizing Officers“ a externími konzultanty EK v partnerských zemích Styk s místními orgány státní správy /přijímajícími organizacemi Zapojení do přípravy programovacích dokumentů v rané fázi Monitoring činnosti ostatních ČS EU a pomoc s vytvářením konsorcií Sledování vypisovaných výběrových řízení EU Komunikace s podnikatelskými, neziskovými, vědeckými a státními subjekty Poskytování informací o konkrétních projektech zájemcům o realizaci projektů EU viz slide 18

Otázky? 17