Americká radarová základna v České republice Aplikace modelu Policy Paradox Lukáš Visingr BSS 406 Strategické modely a plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Ing. Lubomír Vavroš, LET´ S FLY s.r.o.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Politika, politické strany, politický pluralismus
ZKUŠENOSTI S PRACÍ V MONITOROVACÍCH VÝBORECH Petra Francová NROS
Sociální politika a Welfare State
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK. MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích.
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Vypovězení smluv ABM a START-2 Proliferace zbraní hromadného ničení BSS 158 Lukáš Visingr.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Bezpečnostní politika České republiky JPM264
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Aktuální otázky NATO a nový Strategický koncept Obsah 1.Nový Strategický koncept NATO 2.Kolektivní obrana 3.Spolupráce s Ruskem 4.Zahraniční operace 5.Nejnovější.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
IEEP IREAS Ekologická daňová reforma – mýtus a realita Optimální fiskální politika nebo efektivní environmentální politika: politický oxymorón? Univerzita.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
Hodnotové hranice mezi voliči politických stran v ČR Prezentace z výzkumu podpořeného grantem č Grantové agentury Univerzity.
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Vnější a vnitřní kontrola
Strategie regionu, obce
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod, základní principy a cíle
Teorie fiskálního federalismu
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Bezpečnostní politika ČR
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Americká radarová základna v České republice Aplikace modelu Policy Paradox Lukáš Visingr BSS 406 Strategické modely a plánování

1. Úvod Velmi vhodné téma pro aplikaci „Policy Paradox“ Zásadní politická otázka, rozdělení veřejnosti, snaha získat politickou i veřejnou podporu Na obou stranách racionální i iracionální argumenty Období od ledna 2007 (oficiální žádost USA) do září 2009 (změna architektury PRO)

2. Cíle (Goals) Rovnost (Equity) a svoboda (Liberty) Neuplatnily se, popř. jen ve vztahu k bezpečnosti Bezpečnost (Security) Hodnota americké základny nejen „materiální“ a vojenská, ale i symbolická a satisfakční: nástroj proti vlivu Ruska vs. symbol vojenské expanze USA Zvýšení vs. snížení hrozeb, nebezpečí a rizik „Fyzické přežití“ (vojenství) vs. „širší cíle“ (politika) Okamžité vs. budoucí hrozby (security vs. safety)

2. Cíle (Goals) Efektivita (Efficiency) Kdo má právo definovat „skutečné“ zisky? Jak započítat výstupy, které jsou současně vstupy? „Vedlejší“ výstupy: vojenská pomoc USA, ekonomický zisk, vědecká spolupráce… Vstupy: náklady na úpravu lokality, energetická náročnost, nebezpečí elektromagnetického vyzařování… Pochybnosti o PRO jako takové: diskuse v USA a rozpačité výsledky testů vs. probíhající vývoj systému

3. Problémy (Problems) Symboly (Symbols) Příběhy: útok balistických střel z Íránu či KLDR vs. nárůst vlivu Ruska ve střední Evropě (vč. aktivity tajných služeb), raketový (snad i jaderný?) útok Ruska vs. preventivní úder USA proti Rusku, zisky zbrojovek… (všeobecně příběhy z kategorie „kontrola“, resp. „spiknutí“) Metafory („brdská koule“) a synekdochy („veřejnost“) Dvojznačnosti: díky tomu sjednocení různých politických sil pro radar i proti radaru

3. Problémy (Problems) Čísla (Numbers) Elektromagnetické vyzařování radaru: studie o neškodnosti i škodlivosti a následné spory (jednotky, hodnoty…) Dosah radaru, dostřel raket, účinnost antiraket… Průzkumy veřejného mínění: % veřejnosti proti vs. schematičnost výzkumů a nedostatek informací

3. Problémy (Problems) Příčiny (Causes) Prezentace záměrných příčin se zamýšlenými důsledky, tj. „spiknutí, která fungují“ Odpůrci: zastánci podporují zájmy USA a zbrojení, ignorují veřejné mínění, vystavují ČR riziku Zastánci: odpůrci podporují zájmy Ruska, vzdalují ČR od euroatlantických struktur, vystavují ČR riziku Umělá dichotomie „buď s Amerikou, nebo s Ruskem“ (pro řadu lidí ovšem nepříjemná)

3. Problémy (Problems) Zájmy (Interests) Odpůrci „dobří a slabí“: široké zájmy veřejnosti, které však vláda ignoruje („neviditelné demonstrace“) Zastánci „silní a špatní“: úzké a partikulární zájmy (kampaň vlády se minula účinkem, ale byla vůbec šance?) Profilace politických stran: rozdělení „vláda vs. opozice“ a absolutní názorový obrat ČSSD

3. Problémy (Problems) Rozhodnutí (Decisions) Rozhodovací proces s ohledem na zisk veřejné podpory Nejednoznačné postoje stran: jednoznačné vyjádření ODS a ČSSD až po důvěře pro druhou vládu MT (ale rozdělená SZ a podmínky ČSSD) Neustálé opakování týchž selektivních argumentů, nebylo možné dosáhnout kompromisu („dialog hluchých“) Postup odpůrců odpovídá PP více než postup zastánců

4. Řešení (Solutions) Pohnutky (Inducements) Odměny: investice do regionu Brd a přísliby ekonomických a vědeckých zisků pro ČR Nejednotnost dávajících a přijímajících, nečekané reakce Tresty: útok balistických raket nebo nárůst vlivu Ruska Odpůrci „tresty“ zpochybňovali nebo ignorovali Pravidla (Rules) Stanovené normy chování se neuplatnily, protože nedošlo k praktické realizaci projektu

4. Řešení (Solutions) Fakta (Facts) Přesvědčování manipulací s uvažováním a viděním světa Stereotypy a předsudky (postoje vůči USA a Rusku) Manipulace a protichůdné interpretace (Bukurešť) Zastánci: teoreticky větší kapacity, ale nešťastné kroky Odpůrci: menší prostředky, ale mnohem lepší využití

4. Řešení (Solutions) Práva (Rights) Minimální uplatnění, protože nedošlo k realizaci Komické žaloby, možné podání k Ústavnímu soudu? Moci (Powers) Změna distribuce rozhodovacích pravomocí Zastánci: odmítání referenda, Ústava ČR, vysoce odborná záležitost, názor expertů a odpovědnost politiků Odpůrci: prosazování referenda, významná záležitost, lidé by měli rozhodnout o pobytu cizích vojáků

5. Závěr Velice přesně odpovídá modelu „Policy Paradox“ Na obou stranách používání cílů bezpečnosti a efektivity, ale naprosto rozdílná chápání Na obou stranách argumentace pomocí symbolů a čísel, prezentace příčin a zájmů (profilace zájmových skupin) a rozhodování s cílem získat podporu Odměny a tresty, přesvědčování pomocí „faktů“ a pokusy změnit distribuci mocí (referendum) Transformace (či spíše deformace) odborné bezpečnostní záležitosti na veřejné politické téma, což by ale ve vyspělé demokratické zemi nemělo nikdy nastat!

Literatura Stone, D.: Policy Paradox. The Art of Political Decision Making, New York: Norton Aktuálně.cz ( Britské listy ( Česká strana sociálně demokratická ( iDNES ( Ne základnám ( Protiraketová obrana (