Transatlantické vztahy EU.  Po 11/9 byla vyhlášena válka proti teroru (War against terror)  Schválení Patriotic Act Kongresem  Exekutiva získala významnější.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Advertisements

Nová směrnice o energetické účinnosti
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Evropská unie - Schengenský prostor
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Seminář v Evropském domě
Ochrana kritické infrastruktury
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Bezpečnostní politika ČR Česká protiteroristická legislativa v kontextu evropské protiteroristické politiky Iva Košatková Bohumil Peterka.
Historické milníky evropského práva
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc.
Institucionální rámec transatlantických vztahů Transatlantické vztahy EU.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Evropská unie a lidská práva
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Postavení Evropy ve světě
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
EU a terorismus Terorismus ve státech EU Dříve poměrně běžný jev v západní Evropě – Frakce rudé armády, Rudé brigády, ETA, IRA, korsičtí separatisté.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Společná obchodní politika EU
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Spolupráce v oblasti justice
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
European Arrest Warant
EU a terorismus Listopad 2014.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
EU a terorismus
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Transatlantické vztahy EU

 Po 11/9 byla vyhlášena válka proti teroru (War against terror)  Schválení Patriotic Act Kongresem  Exekutiva získala významnější pravomoci pro boj s terorismem  Důraz na vojenské prostředky boje  Strategie preventivního útoku  Změna režimů (Policy Regime Change)

 Bushova politika se zaměřila nejen na potírání teroristů, ale i režimů, které se domnívá, že teroristy podporují  2/2002 termín států „osy zla“  Vojenské operace:  Afghánistán (2001) a Irák (2003)  Kritici Bushovy strategie jí vyčítali, že je příliš militarizovaná a ideologizovaná.

 Evropa – na rozdíl od USA dlouholeté zkušenosti s bojem proti terorismu (= extrémní levice, separatisté – IRA, ETA apod.)  Důraz na řešení kořenů terorismu  Třetí pilíř (spravedlnost a vnitro), dnes prostor svobody, bezpečnosti a spravedlnosti (komunitární politika)  Boj proti terorismu se nejvíce dotýká policejní a soudní spolupráce v trestních věcech  Společné kroky zahájeny již na summitu ER v Tampere v r  Po 11/9 ER přijala Akční plán v boji proti terorismu

 Posílení policejní a soudní spolupráce  Identifikace podezřelých z terorismu a vytvoření listiny teroristických organizací (realizováno)  Zlepšení spolupráce zpravodajských služeb a ustavení společných vyšetřovacích týmů (realizováno)  Zlepšení spolupráce mezi členských zeměmi a Europolem (realizováno)  Vytvoření specializovaného týmu pro boj proti terorismu v rámci Europolu (realizováno)  Vytvoření mezinárodních právních nástrojů (evropský zatykač)  Zamezení sponzorování teroristů (realizováno)  Zvýšení letecké bezpečnosti

 10/2001: došlo k zmrazení finančních prostředků 27 organizací a jednotlivců  6/2002: ER přijala Rámcové rozhodnutí o boji proti terorismu  3/2004: Deklarace o boji proti terorismu  2004: vytvořena funkce Protiteroristického koordinátora pod úřadem Vysokého představitele pro SZBP  Nicméně výkon funkce problematický, členské státy jsou zdráhavé v poskytování informací, zdráhají se vytvořit některé nástroje  11/2004: Haagský program

 2005: Strategie EU pro boj s terorismem  Prevence, ochrana, stíhání a reakce  Prevence = snaha zlepšit bezpečnostní situaci ve třetích zemích, pomoc třetím zemím v oblasti správy a právního státu  Ochrana: Zvýšení bezpečnosti hranic, dopravy a kritické infrastruktury (např. zřízení agentury FRONTEX)  Stíhání - Evropský zatýkací rozkaz, boj proti financování terorismu  Reakce: zvládání a minimalizace následků teroristického útoku

 2009 – přijetí tzv. Stockholmského programu – revize spolupráce v JHA ( )  využít nástroje, které dává Unii Lisabonská smlouva  Změny v Lisabonské smlouv ě  přesun spolupráce v policejních a justičních věcech mezi komunitární politiky:  Iniciativní úloha Komise, ale i členských států  Používání řádného legislativního postupu – v Radě se může hlasovat kvalifikovanou většinou, rozhoduje i EP  výrazný tlak na harmonizaci v oblasti trestního práva a justiční spolupráce

 Po 11/9 americká vláda usilovala o vytvoření mezinárodní koalice v boji proti terorismu  Ve vztahu k EU se změnilo, že otázky, které se předtím vyjednávaly bilaterálně mezi USA a členskými zeměmi, se začaly vyjednávat mezi USA a EU jako celkem  Oživení existujících transatlantických institucí a ustavení nových

 Dialog v oblasti justice  Součástí NTA, vznikl v r  Setkávají se úředníci amerického ministerstva spravedlnosti s úředníky DG pro spravedlnost a vnitřní věci  Od r probíhá i na úrovni ministrů – USA a členských zemi EU  Vytvořily se zde dohody o vzájemné právní pomoci a extradici

 Dialog o hranicích a bezpečnosti přepravy (duben 2004)  Považován za efektivní a přínosný – spory řeší odborníci → setkání je více neformální, snaha najít řešení, nutnost zamýšlet se nad mezinárodními dopady domácích opatření  Vytvoření vazeb mezi Europolem a FBI

 Hlavní iniciativy  Iniciativa pro bezpečnost kontejnerové přepravy (Container Security Initiative)  2004: dohoda mezi EU a USA  Stanovil pravidla a podmínky, za jakých může CSI působit v evropských přístavech  Minimální standardy bezpečnosti přístavů  Pravidlo 24-hodin (24 hodin dopředu musí plavidlo sdělit, jaký náklad veze)  Nové pracovní skupiny pro bezpečnostní standardy

 Předávání dat o cestujících do USA (Passenger Name Records (PNR))  Požadavek amerického celní úřadu na přístup k datům o cestujících na leteckých linkách do USA  Pro evropské letecké společnosti problém spočíval v tom, že na základě evropské směrnice o ochraně dat nemohly tato data poskytnout, jinak by mohly být stíhány  Komise povolila poskytování těchto dat USA, ale jen dočasně  5/2004 uzavřena dohoda mezi EU a USA  USA se zavázaly omezit počet dat, které požadovaly, délku doby, kterou by je držely, a jejich použití  34 údajů o cestujících včetně jmen, adres, čísel platebních karet, telefonních číslech

 Žaloba EP proti EK a Radě – dohoda byla zrušena ESD kvůli překročení pravomocí  Nová dohoda v r  USA se zavázaly, že zajistí ochranu dat leteckých pasažérů  Počet údajů se snížil na 19.  V r Komise zveřejnila svoji strategii týkající se sdílení osobních dat (např. důraz na to, že osobní data se mohou využívat pouze v boji proti terorismu, občané, kteří by byli případně poškozeni, mají právo na odškodné)  USA – úsilí zachovat dohodu z r  Jednání s Komisí v r – začlenění dalších mechanismů ochrany dat do dohody (např. omezení okruhu osob, které mohou s daty nakládat)

 Zavedení biometrických prvků do cestovních pasů  2002: Kongres USA zavedl nové požadavky na biometrické pasy  Cestující bez biometrického pasu budou potřebovat víza pro vstup do USA po říjnu 2004, i když jsou ze země s bezvízovým režimem (i EU-15)  EU: není možné stihnout termín → kongres prodloužil termín o jeden rok

 Vyjednávání dohody SWIFT (předávání dat o bankovních převodech mezi EU a USA)  dohoda z r umožňovala Spojeným státům nahlížet do evropských záznamů o bankovních převodech prostřednictvím mezinárodní bankovní sítě SWIFT.  V r došlo k restrukturalizaci systému SWIFT, a proto bylo nutné vyjednat novou dohodu  V únoru 2010 EP zamítl dohodu, protože nebyly poskytnuty dostatečné záruky ochrany osobních dat  V červnu 2010 vyjednání nové dohody (dodatečné záruky – např. pravomoc Europolu schválit nebo zamítnou žádost USA o vydání těchto dat)  EP schválil dohodu v červenci 2010

 Ochrana lidských práv a svobod 1. V akcích a politice USA  Např. tajné přelety CIA nad evropským územím a tajné věznice CIA v Evropě, používání mučení, a to bez respektování procedur právní pomoci, věznice a mučení vězňů v Abu Ghraib a na Guantánamo  Podle EU je to v rozporu s jejími hodnotami a také neúčinný postup → mučení je kontraproduktivní a pouze přispívá k radikalizaci muslimského světa.

2. V dohodách USA-EU  EU požaduje záruky ochrany osobních dat (právo na soukromí)  Vyjednávání smluvního rámce mezi EU a USA o ochraně osobních dat od r  USA preferují, aby EU přijala jejich standardy ochrany osobních dat x EU  Trest smrti – EU žádá pro vydávané osoby, aby se na ně nevztahoval trest smrti, který je v EU zakázaný

 Vytvoření seznamu teroristických organizací  rozdíly v nahlížení na některé organizace - např. některé členské státy EU odmítají začlenit na seznam Hizballáh, aby nedošlo k narušení vztahů s Libanonem, podobný přístup byl v minulosti i k Hamásu  Spolupráce mezi policejními institucemi  V USA pochyby nad spoluprácí s Europolem  existuje dobrá spolupráce mezi FBI/CIA a národními organizacemi  Europol nemá dostatek kompetencí ani prostředků, ve svých analýzách teroristických hrozeb je závislý na informacích, které mu poskytnou členské státy  EU si zase stěžuje, že USA požadují informace, ale samy je nechtějí sdílet