ÚVOD:. ÚVOD: Kamencové jezero leží v blízkosti centra Chomutova a patří plošně k největším jezerům v České republice. Jako přírodní útvar je naprosto.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

J.O. My jsme ji zažili! Využijte nabídku taneční školy Orientální tance Jana!
CK Topinka Cestovní kancelář, zabývající se dětskou rekreací již od roku 1991 Vám představuje.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Půdy:.
REKREAČNÍ ZAŘÍZENÍ Podhradí nad Dyjí
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ÚSTÍ U VSETÍNA.
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
Závody dračích lodí na Kamencovém jezeře Poloha GPS: Loc: 50°28′20
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Grand canyon Lukáš Nečas
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
AUTOCAMP VÝR U obce Výrovice (cca 10 km severně od Znojma)
ČÍNA.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
VODA.
Naše město Zruč nad Sázavou.
JEZERO BAJKAL.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Hutnický průmysl Opakování Hutnický průmysl-výklad, zápis
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
Vítáme Vás v rekreačním areálu Pecka
Wales a hlavní město Cardiff.
CHKO Český kras.
IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Patrik Chvátal & Jana Řehořová
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
JAK ČLOVĚK PŮSOBÍ NA RELIÉF
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Život ve vodě Filip Bordovský.
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Projekt: Ostrava Město průmyslu
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Důl Jindřich. Důl Jindřich byl založen rakouským státem roku Před jeho založením probíhal v důlním poli rozsáhlý průzkum, při kterém byla vyhloubena.
Projekt Zveme vás do ČR – pohoří ……… Jméno. Třída datum Cestovní kancelář: …………………………… 1.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
 Nejmladší České lázně. Lázně zahájily svůj provoz v únoru roku Lázně jsou v těsné blízkosti zámku. Jedná se o vody hypertonické studené. Lázně.
Lednické rybníky Rozloha 552,5 ha Skládá se z pěti rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký Největší rybník na Moravě Nachází se u Sedlece.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
Moře Juli K.. Co se dozvíme o moři? ● Co je to a kde se nachází ● Moře na našem území ● Statistika moře ● Příklady moří ● Výjimky ● Mimozemská moře ●
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Vandrácká Nostalgie T.S. Sára Spolek Svobodných Tuláků.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Dnes jsme se vydali do Dolní oblasti Vítkovic, abychom si prohlédli nástavbu vysoké pece č.1.
Ostružno - Prachovské skály
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Krajina České republiky
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
VY_52_INOVACE_ 08_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Transkript prezentace:

ÚVOD:

Kamencové jezero leží v blízkosti centra Chomutova a patří plošně k největším jezerům v České republice. Jako přírodní útvar je naprosto jedinečné a ve světovém měřítku ojedinělé s ohledem na chemické složení vody, kde je výraznou složkou kamenec.  Již ve středověku zde existovalo malé jezero tzv. Mrtvý rybník, poblíž kterého byla několik staletí těžena zdejší hornina zvaná kamenec. První dějinný odkaz o existenci jezera se datuje k roku 1466 formou záznamu v pozemkové knize. Od založení kamencového dolu v roce 1558 je "mrtvý rybník" zmiňován častěji. Poté co se tady začal těžit kamenec se stala znatelnou překážkou voda, která prosakovala do půdy v okolí příkopů a ty se roku 1812 propadly. Nevydržely tíhu nasáklé zeminy a tak došlo k zaplavení dolu. Od té doby nebyla těžba nikdy opět obnovena.  V roce 1894 byly v blízkosti jezera vystavěny Kamencové lázně, které využívaly pramen obsahujícího kamenec a jiné nerosty. Léčily se tady katary horních cest dýchacích, ženské nemoci, dnu, aenemii, revmatismus a nemoci ledvin. Lidé sem jezdili z celého světa, aby si zde pomohli od svých onemocnění.  Dnešní jezero je několikanásobně rozlehlejší než to původní. Je široké 240 m, dlouhé 676 m, hloubka až 3,4 m a je obklopeno travnatými stráněmi i písčitými plážemi, množstvím stromů. Jeho věhlas spočívá v chemickém složení vody, která je obohacena o síran hlinitý, dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo. Nízký obsah síranu zapříčiňuje skoro nulový život v této vodě. Kromě drobných prvoků se zde jiní živočichové nevyskytují. Neumožňuje ani růst sinic či vodních řas.  V současné době je vodní plocha Kamencového jezera využívána jako rekreační areál. Provoz areálu je pro veřejnost od 15. května do 15. září. Kromě přírodního koupaliště s upravenými plážemi a moly nabízí minigolf, půjčovna loděk, klouzačky, hřiště na tenis, nohejbal, volejbal, stolní tenis. V těsné blízkosti je Podkrušnohorský Zoopark a podél areálu vede asfaltová cyklistická stezka o délce 3,2 km. V sousedství jezera se nacházejí rybníky otvické pánve s běžným složením vody. Na Otvickém rybníku můžete využít vodní lyžařský vlek.

TYP JEZERA:

antropogenní jezero

ROZLOHA:

16,3 ha

DÉLKA:

676 m

ŠÍŘKA:

240 m

OBJEM:

285 000 m³

MAX. HLOUBKA:

3,3 m

VZNIK:

Vzniklo někdy koncem 18. století zatopením prostoru po těžbě kamencových břidlic z let 1558–1785 nebo vyhořením uhelné sloje. Přesný způsob vzniku není s jistotou známý, každopádně však jezero patří mezi antropogenní jezera. První zmínka o něm pochází z roku 1818.

VLASTNOSTI VODY:

Voda je obohacena o síran hlinitý, dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo. Vysoký obsah (kolem 1 %) kamence ve vodě z Kamencového jezera činí malé „Mrtvé moře“, neboť zabraňuje růstu řas a sinic. Proto je také v letních měsících zdaleka vyhledávaným místem ke koupání. Voda je velmi čistá.

VYUŽITÍ:

Na břehu je travnatá a písčitá pláž. Koupaliště je v provozu od 15 Na břehu je travnatá a písčitá pláž. Koupaliště je v provozu od 15. května do 15. září. Lázně Kamencová huť, vystavěné v těsné blízkosti jezera, léčily katary horních cest dýchacích, ženské nemoci, dnu, anemii,revmatismus, nemoci ledvin a akné. Pokusnými vrty bylo zjištěno, že v hloubce 77 m je ložisko hnědého uhlí.

KAMENCOVÉ JEZERO-MOLO:

KAMENCOVÉ JEZERO PÍSEČNÉ PLÁŽE:

PLÁNEK KAMENCOVÉHO JEZERA:

ZDROJE:

* Google obrázky * Časopisy, Knihy * Wikipedie * Jezero.ceskehory. cz

* Vytvořil: Za Geologický Klub * Třída: 6.B. * Zpracoval: Ondřej Doseděl * Dne: 10.3.2014

GEOLOGICKÝ KROUŽEK SE VYDAL DNE 8. 3 GEOLOGICKÝ KROUŽEK SE VYDAL DNE 8.3.2014 S PANÍ UČITELKOU ŽIŽKOVOU NA VÝLET NA KAMENCOVÉ JEZERO. A DÁLE PŘIKLÁDÁM FOTO Z AKCE.. PŘEJEME KRÁSNÝ DNY..