Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KARLOVARSKÝ KRAJ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KARLOVARSKÝ KRAJ."— Transkript prezentace:

1 KARLOVARSKÝ KRAJ

2 OBYVATELSTVO Má 307 449 obyvatele, což je nejméně ze všech krajů.
Hustota obyvatel je 92 obyvatelé na km2. Oblast Chebské a Sokolovské pánve je silně urbanizovaná. Okrajové horské polohy jsou velmi řídce osídleny.

3 HOSPODÁŘSTVÍ Průmysl V kraji jsou významné stáčírny minerálních vod(např. Mattoni)- bohatý výskyt pramenů. V sokolovském hnědouhelném revíru jsou závody chemického průmyslu hlavně v Sokolově a Vřesové. Jsou tam známé sklářské a keramické podniky (např. značka Moser). Výroba hudebních nástrojů je např. v Kraslicích (dechové) a Lubech (dřevěné strunné).

4 Zemědělství pěstování brambor, řepky olejky a obilnin – pšenice a ječmene, v menší míře pak i lnu a kukuřice. Chov mléčného i masného skotu , drůbeže a prasat. Z půd převažují hnědé půdy nížin a pahorkatin v nižších polohách a hnědé lesní půdy ve vyšších polohách kraje.

5 doprava Ekonomika V kraji je poměrně hustá síť silnic
V Karlovarském kraji se nachází tři letiště: v Karlových Varech, v Chebu a v Mariánských Lázních. Ekonomika V Karlovarském kraji je významně zastoupeno lázeňství. Dalším významným ekonomickým odvětvím je těžba hnědého uhlí na Sokolovsku a kaolinu na Karlovarsku.

6 LÁZNĚ Karlovy Vary Marianské lázně
Největší a nejznámější lázně v České republice Léčivé účinky teplých zřídel v údolí říčky Teplá. Marianské lázně vzniklo počátkem 19. století. Rozkládají se na jihozápadním svahu Slavkovského lesa. V okolí Mariánských Lázní vyvěrá přes sto minerálních pramenů.

7 Jáchymov Františkovy lázně je lázeňské město Původně hornické město
jsou jedinečné minerálními prameny s vysokým obsahem oxidu uhličitého a přirozeně vyvěrajícím kysličníkem uhličitým.

8 Lázně kynžvart léčení nespecifických nemocí cest dýchacích a některých kožních nemocí Především dětské lázně

9 PŘÍRODNÍ PODMÍNKY Karlovarský kraj je bohatý na různě přírodní útvary díky své geologické a geomorfologické rozmanitosti. Vodstvo Řeky: Bystřice, Odrava , Ohře, Teplá… Vodní nádrž – Jesenice Pohoří Krušné hory- Klínovec

10 PAMÁTKY Zřícenina Andělská hora , zámek Bečov nad Teplou , zámek Loket , zámek Kynžvart


Stáhnout ppt "KARLOVARSKÝ KRAJ."

Podobné prezentace


Reklamy Google