Autentická zkušenost pěstounů se systémem náhradní rodinné péče v České republice Marcela Vaculíková - Služby pro pěstouny David Svoboda, Ria Černá (Amalthea.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Dlouhodobé doprovázení mladých lidí z dětských domovů  Schází rodinné zázemí  Schází dovednosti  Je narušen vývoj – traumata  Jsou ohroženou skupinou.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Náhradní rodinná péče.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Sociální patologie SCPT SCPA
SOS dětské vesničky.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
MUDr. František Schneiberg
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
SOS dětské vesničky.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Školská sociální práce
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Autentická zkušenost pěstounů se systémem náhradní rodinné péče v České republice Marcela Vaculíková - Služby pro pěstouny David Svoboda, Ria Černá (Amalthea o.s.) 4. října 2011 Poslanecká sněmovna

V SYSTÉMU PÉČE O OHROŽENÉ DĚTI V ČR VÝCHODISKA PRO ZMĚNU V SYSTÉMU PÉČE O OHROŽENÉ DĚTI V ČR Děti do 3 let by měly vyrůstat v rodině. V ČR 11 000 dětí žije mimo rodinu, z toho přes 2000 dětí v kojeneckých ústavech. Vlastní, případně náhradní rodina musí mít vždy přednost před ústavní péčí (viz Směrnice o náhradní péči o děti přijatá Valným shromážděním OSN).

Nejčastější následky u dětí, které nevyrůstaly či nevyrůstají v rodině… - porucha schopnosti navázat a udržet vztahy s druhými lidmi - nízké sebevědomí, problémy se sebehodnotou - nedůvěra v sebe i druhé - problém s identitou, sebepřijetím - chybějící modely pro výchovu vlastních dětí - nerozvinutí potenciálu dítěte (způsobený nedostatkem podnětů) - riziko opuštění vlastního dítěte v dospělém věku (začarovaný kruh)

Nejčastější projevy uvedených následků u dětí - psychomotorické obtíže – mluvení, pohyb,… - neschopnost přijmout fyzický dotyk - narušená schopnost empatie, vnímání svých potřeb - apatie, regrese, kývavé pohyby - porucha pozornosti, hyperaktivita, porucha učení, mentální retardace - krádeže, lhaní, útěky z domova, šikana (oběť i agresor) - sebepoškozování - agresivita vůči druhým i sobě, kriminální činnost - poruchy nálad - poruchy chování - závislosti (kouření, drogy, alkohol, automaty) - poruchy příjmu potravy (přejídání, hladovění, zvracení, obezita) - promiskuitní chování, nepřiměřené sexuální chování Jaké projevy se objevily a objevují u Petra, kterého jsem přijala do PP?

Vliv zanedbání na vývoj mozku Tříleté děti Extrémní zanedbání Normální stav "These images illustrate the negative impact of neglect on the developing brain. In the CT scan on the left is an image from a healthy three year old with an average head size. The image on the right is from a three year old child suffering from severe sensory-deprivation neglect. This child's brain is significantly smaller than average and has abnormal development of cortex." These images are from studies conducted by a team of researchers from the Child Trauma Academy (www.ChildTrauma.org) led by Bruce D. Perry, M.D., Ph.D. „Na CT snímku vlevo je znázornění mozku zdravého tříletého dítěte s hlavou průměrné velikosti. Snímek vpravo znázorňuje mozek tříletého dítěte, které výrazně poznamenalo zanedbávání, jež ochuzovalo jeho smyslové vnímání. Mozek tohoto dítěte je značně podprůměrný a vykazuje nestandardně vyvinutou mozkovou kůru.“ Tyto snímky pocházejí ze studií, které provedl tým výzkumných pracovníků z Akademie pro dětská traumata (www.ChildTrauma.org) pod vedením Bruce D. Perryho, M.D., Ph.D. © BAAF, Chrudim, říjen 2010 © British Association for Adoption & Fostering 2009 5

Z neurofyziologických výzkumů… Normální dvouleté dítě Dvouleté zanedbané dítě Přední část Přední část Spánkové laloky Spánkové laloky Nejaktivnější Zadní část Zadní část © BAAF, Chrudim, říjen 2010

děti s obtížemi potřebují stabilní pečující osobu, kterou nezažily ve vlastní rodině či v ústavní péči vyhledat vhodné pěstouny připravit a vyhodnotit kompetence a dovednosti nových pěstounů doprovázet pěstouny v pěstounské péči - zvládat psychické i fyzické obtíže dětí - podporovat návrat dítěte do vlastní rodiny, kontakt s vlastní rodinou - zajistit podporu, vzdělávání a kontrolu výkonu pěstounské péče

VYHLEDÁVÁNÍ NOVÝCH PĚSTOUNŮ dnes: - o pěstounství společnost nemá dostatek informací - pěstouny se často stávají lidé s adoptivní motivací (s motivací zachránit dítě, uspokojit vlastní potřeby „mít“ dítě) - neexistuje aktivní vyhledávání pěstounů, čekáme „kdo přijde“ novela: - pěstounství je prestižní profese (respekt, služby, finance) - zájemce chápe pěstounství jako službu dítěti a společnosti - zařazení do přípravy je výběrové a zodpovídají za něj odborníci - nové pěstouny vyhledáváme aktivně – státní i nestátní subjekty - zastavíme umísťování dětí do ústavní péče, máme pěstouny Co přivedlo k pěstounství mě? Jak jsem se o pěstounství dozvěděla? Jak na mě jako na pěstounku pohlíží společnost?

PŘÍPRAVA a VYHODNOCENÍ KOMPETENCÍ STÁT SE PĚSTOUNEM individiuální forma – motivace a osobnost zájemce, očekávání skupinová forma – témata: 1. Co pěstounství obnáší 2. Identita a šance v životě 3. Spolupráce s ostatními 4. Porozumění dětem v pěstounské péči 5. Bezpečná péče 6. Přechody dětí z péče do péče 7. Moje rodina poskytuje pěstounskou péči Příprava musí zajistit: - výběr vhodných pěstounů (prevence před neúspěšnou pěst. péčí) - zmapování silných a slabých stránek a oblastí pro další vzdělávání nových pěstounů Jaká byla moje zkušenost s přípravou k pěstounství? Jaký je podle mne význam přípravy?

DOPROVÁZENÍ - každá pěstounská péče by měla být doprovázená a reflektovaná (dítě je pod sociálně-právní ochranou) - kontinuální spolupráce pěstounů a příslušného OSPOD s využitím služeb pro náhradní rodiny (státních či nestátních) Principy doprovázení - podpora – dítěte, pěstounů, rodinného systému - vzdělávání – zvyšování kompetencí s ohledem na konkrétní potřeby přijatého dítěte - kontrola – dítě má vše, co ke svému zdravému rozvoji potřebuje

K čemu je služba doprovázení…zpátky k projevům dětí… - psychomotorické obtíže – mluvení, pohyb,… - neschopnost přijmout fyzický dotyk - narušená schopnost empatie, vnímání svých potřeb - apatie, regrese, kývavé pohyby - porucha pozornosti, hyperaktivita, porucha učení, mentální retardace - krádeže, lhaní, útěky z domova, šikana (oběť i agresor) - sebepoškozování - agresivita vůči druhým i sobě, kriminální činnost - poruchy nálad - poruchy chování - závislosti (kouření, drogy, alkohol, automaty) - poruchy příjmu potravy (přejídání, hladovění, zvracení, obezita) - promiskuitní chování, nepřiměřené sexuální chování Kdo mi pomohl při přijetí Petra do naší rodiny? Co jsem tehdy potřebovala? Jak dnes vidím existenci kojeneckých ústavů? Potřebuji jako pěstounka službu doprovázení? K čemu konkrétně?

ZÁVĚREČNÁ DOPORUČENÍ - sjednocení systému péče o ohrožené děti pod 1 ministerstvo (dnes: MPSV, MŠMT, MZ, MV a MMR) - finanční, metodické a koncepční sjednocení - podpora vzniku a existence služeb pro náhradní rodinu a dítě - náhradní rodina má právo na dostupné služby - financování – OSPOD má prostředky na to, aby si služby, které dítě a rodina potřebuje, objednal - podpora kapacity OSPOD (finanční, personální) Co bych jako pěstounka pro změnu v systému péče o ohrožené děti doporučila?

Děkujeme za pozornost! W W W . A M A L T H E A . P A R D U B I C E . C Z