19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
slavný americký průmyslník
Advertisements

Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.
Odborné učebny na našem gymnáziu
Technické využití elektrolýzy.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník
Edward Jenner se narodil v Anglii roku Jako malý chlapec se Edward zajímal o přírodní vědy. Na břehu řeky Severn trávil dlouhé hodiny hledáním zkamenělin.
Per Aspera ad Astra „Přes překážky ke hvězdám“ Letní škola mladých vědců, Říčky v Orlických horách – srpen 2010.
Daniel Gabriel Fahrenheit
Georg Simon Ohm ( století).
ARCHIMÉDES 3.století př. n. l..
Nobelova cena Udělována od rokuUdělována od roku 1901 ve švédském Stockholmu Ustanovena z dědictvíUstanovena z dědictví Alfredem Nobelem, vynálezcem dynamitu.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Nobelova cena. Alfred Bernhard Nobel Stockholm San Remo Alfred Bernhard Nobel patřil k nejvýznamnějším vynálezcům devatenáctého.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Christian Andreas Doppler
Významné osobnosti fyziky a chemie
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Alfred Nobel Vynálezce dynamitu.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Slavní chemici a jejich objevy
Antoine Henri Becquerel
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
VY_32_INOVACE_3D.9.05 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Michael Faraday Anglický fyzik chemik a velký experimentátor.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Pomůcky. pomůcky Příprava vzorku kyseliny Příprava roztoku kyseliny v benzínu poměru 1:2000. Určení počtu kapek v 1 cm3 roztoku. Příprava vzorku kyseliny.
Isaac Newton Britský fyzik, matematik astronom.
Werner Karl Heisenberg
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Elektrický proud Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pomocí kapkové metody BYRETA, KÁDINKY A VÁHY DESTILOVANÁ VODA A ETHANOL.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_20 Sada DUMDějepis 9 PředmětDějepis Název materiáluNobelova cena Anotace Prezentace vysvětluje ocenění.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí.
Karel Čapek.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Jaroslav Heyrovský
Jeho rodiště jsou Malé Svatoňovice, poté se přestěhoval do Úpice. Jeho křtiny proběhly 13. ledna roku Studium probíhalo v Hradci Králové na gymnáziu.
Prof. Jaroslav Heyrovský
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
TĚLESO A LÁTKA.
Millikanův pokus Michal Jex, gym. Jaroslava Heyrovského, Praha
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Osobnosti našich dějin 20. století Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-19 Šablona: III/2 Inovace.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 KOCH VY_32_INOVACE_F05 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Marie Curieová-Sklodowská
Marie Curie Sklodowska
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_07
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
PODZIM VE II.B Změny v přírodě jsme pozorovali na naší vycházce. O podzimu jsme si povídali ve vyučovacím předmětu SVĚT ČLOVĚKA, a také jsme mu věnovali.
Autor: Martin Pivnička
Slavní chemici VY_32_INOVACE_29_578
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Jaroslav Heyrovský.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_17
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_18
Polarografie.
Zástupce ředitelky školy
Prof. Jaroslav Heyrovský
Transkript prezentace:

19 – 20 století

 Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především hodiny fyziky, matematiky a chemie)  Poté se zapsal na Karlovu univerzitu kde dlouho nezůstal, protože už v následujícím roce studoval na Univerzity Collage v Londýně (studium v Anglii se Heyrovskému tak líbilo, že od té doby si psal laboratorní deníky v angličtině)  Hodnost bakaláře získal v roce 1913 a začal pracovat na dizertační práci

 Jeho studia však přerušila 1. světová válka  Po válce předložil dizertační práci  Při regirózní zkoušce se seznámil s problematikou rtuťové kapkové elektrody (sloužila k měření povrchového napětí rtuti)  Této problematice se věnoval několik let  10. února 1922 objevil polarografii

 Je to elektrolýza se rtuťovou kapkovou elektrodou – elektrochemická metoda sloužící zejména pro účely chemické analýzy  Tato metoda umožňuje pomocí elektrod stanovit v roztoku i docela nepatrné množství cizí látky  V roce 1925 Heyrovský sestavil přístroj pro automatický záznam křivek, který nazval POLAROGRAF

 Úsilí zdokonalovat polarografii vyvrcholilo dne 10. prosince 1959, kdy Heyrovskému předal švédský král Gustav Adolf VI. Nobelovu cenu za chemii

 Byla po něm pojmenovaná planetka  Životní heslo Jaroslava Heyrovského: Pracuj, dokonči, publikuj.  Byl to první český laureát Nobelovy ceny

 ZDROJE: wikipedie – otevřená encyklopedie Průkopníci vědy a techniky v českých zemích – Martin Kvítek, Ondřej Zahradníček, Tomáš Řízek Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století – Milan Churaň a kolektiv  Životem Jaroslava Heyrovského Vás provázely Michaela Přikrylová a Veronika Filová