Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Per Aspera ad Astra „Přes překážky ke hvězdám“ Letní škola mladých vědců, Říčky v Orlických horách – srpen 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Per Aspera ad Astra „Přes překážky ke hvězdám“ Letní škola mladých vědců, Říčky v Orlických horách – srpen 2010."— Transkript prezentace:

1 Per Aspera ad Astra „Přes překážky ke hvězdám“ Letní škola mladých vědců, Říčky v Orlických horách – srpen 2010

2 1. Vědecká práce Jaroslav Švadlenka SPŠE a VOŠ Pardubice, Karla IV. 13 Společná laboratoř chemie pevných látek Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, v. v. i. a Univerzity Pardubice –Měření termoelektrických materiálů (Dr. Plecháček) Ústav aplikované fyziky a matematiky Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice –Výzkum termoelektrických materiálů (Dr. Drašar)

3 Termoelektrické jevy TE jevy: Seebeckův (1821), Peltierův a Thomsonův TE materiály: Bi 2 Te 3, PbTe, Zn 4 Sb 3, CeFe 0,9 Co 0,1 Sb 3, SiGe Peltierův článek (Seebeckův a Peltierův jev):

4 Závislost ,  a  2 na koncentraci volných nositelů proudu v materiálu Teplotní závislost Z-parametru pro vybrané materiály Termoelektrické materiály Kritériem pro výběr je tzv. Z-, nebo ZT-parametr: Dobrý TE materiál:  Cílem výzkumu TE materiálů obecně je nalézt a optimalizovat materiály pro určité oblasti teplot.

5 Aplikace

6 2. Účast v soutěžích 2009: –AMAVET (Festival vědy a techniky Pardubice, Expo Science) –SOČ (okresní a krajské kolo) Projekt: „Příprava a vlastnosti materiálů na bázi sloučenin A 2 V B 3 VI pro termoelektrické aplikace“ –ABB Práce: „Dopady průmyslu na životní prostředí v našem regionu“

7 2. Účast v soutěžích 2010: –FJFI ČVUT (Výzva krizím) Práce: „Globální energetická krize aneb Jak se jí vyhnout? Práce: „Globální energetická krize aneb Jak se jí vyhnout?“ –AMAVET (FVTP – okresní a krajské kolo, Expo Science) –Intel ISEF „Mentoring Global Innovation“ Projekt: „Perspektivní termoelektrické teluridy“


Stáhnout ppt "Per Aspera ad Astra „Přes překážky ke hvězdám“ Letní škola mladých vědců, Říčky v Orlických horách – srpen 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google