Prof. Ing. Zdeněk Mikoláš, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Přijímací řízení.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Prezentace společnosti Metrostav a.s.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
ošetřovatelství a porodní asistence
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Kreditní systém v doktorském studiu na FF UK Ivan Šedivý
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Environmentální výchova a
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Fakulta zdravotnických studií
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT. Charakteristika studijního programu „Účetnictví a daně“ Ekonomika a management Studijní obor je nabízen v rámci.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Veřejně správní akademie Vyšší odborná škola, s. r. o. BRNO
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Personální strategie mezinárodní firmy
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Koncept praxí a stáží1 MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ Úvodní setkání pro studenty magisterského stupně.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
KATEDRA PRÁVNÍCH OBORŮ, ŘÍZENÍ A EKONOMIKY MARTIN ŠIMÁK KOLEGIUM DĚKANKY 8. ČERVNA 2012 Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 4: Marketingové řízení MSP.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Fakulta zdravotnických studií
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fakulta zdravotnických studií
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Zdravotnický management
václav havlíček uchazeč o volbu kandidáta na rektora čvut v praze
5. ročník, Ekonomika a právo v podnikání
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Studijní program Ošetřovatelství
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Evaluace projektu Martin Zahradník.
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Studijní obor Management sportu
Fakulta zdravotnických studií
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Transkript prezentace:

Prof. Ing. Zdeněk Mikoláš, CSc. 152 - podnikohospodářská Prohlašuji. Pokud budu zvolen do senátu EkF VŠB-TU Ostrava, budu usilovat o naplňování následujících cílů. Pokud se mi nebude dařit naplňovat tyto cíle, odstoupím dle okolností ze senátu sám z vlastní vůle nebo na základě výzvy voličů, zejména z katedry podnikohospodářské, která mne nominovala, neboť nutno naslouchat hlasu voličů, kteří očekávají, že níže uvedené cíle v senátu EkF budu prosazovat. Budu prosazovat, aby všechny složky podílející na řízení fakulty (vedení fakulty, senát a vědecká rada atd.) měly jasně vymezené role, nepokoušely se překračovat své kompetence. Tedy senát EkF v prvé řadě musí dbát dle svých kompetencí o právní rámec rozvoje fakulty, garanci etiky, odbornosti a personálního rozvoje jednotlivých programů a oborů fakulty. Komunikace senátu s akademickou obcí: senát by měl zpracovat pravidla, která by zajistila, aby měly možnost i katedry, které nemají svého člena v senátu, kontaktovat pověřeného senátora s podněty, které mohou zkvalitnit  práci senátu minimálně jednou za semestr by měl senát realizovat formou setkání s akademickou obcí nebo návštěvou kateder pověřenými senátory „den akademické obce“, čímž by se posílila zpětná vazba na akademickou obec, poznaly se její potřeby a názorové tendence .

Prof. Ing. Zdeněk Mikoláš, CSc. Proto je nutné, aby: byl vypracován etický kodex fakulty zavazující vedení, senát, management, pedagogy a studenty fakulty k tomu, aby rostla prestiž univerzity, fakulty, programů a oborů (je nepřípustné, aby docházelo k podezření z nadržování, ovlivňování, manipulace atd., poučme se z minulých chyb!) byly rozvíjeny obory tak, abychom se pyšnili více tzv. univerzitními obory, tedy těmi, kde probíhá habilitační proces a profesorská řízení se fakulta kromě rozvoje teoretických poznatků, výzkumných a publikačních úspěchů více přiblížila praxi světové třídy, proto nutno podpořit rozvoj kombinované a mezioborové formy studia, výuku v cizích jazycích atd. na fakultě se prosadil morální princip „mládí vpřed a úcta ke stáří!“ – budu tedy prosazovat, aby se na fakultě urychlila habilitační a profesorská řízení zejména mladších kolegů, hlavně na programu ekonomika a management, kde je situace kupř. mezi profesory do 60 let zcela neuspokojivá – na druhé straně budu prosazovat, aby profesorům, kteří přispěli k rozvoji oborů a fakulty byla zřízena po dosažení 65. let věku honorovaná pozice emeritní profesor byl prosazen princip každému podle zásluh – není udržitelné, aby na některých katedrách a oborech pedagogové učili stovky studentů, garantovali obory akceptované odbornou veřejností a uchazeči o studium na fakultě atd., a jiní v důsledku volných kapacit si dělají tituly, nabírají funkce na jiných školách, případně jiné vlivné funkce na fakultě či mimo byly podporovány aktivity oborů, kateder i studentů, které vedou k posílení výzkumu, spolupráce s jinými univerzitami (nejen na západ od ČR), špičkovou praxí apod. byla snižována byrokracie zatěžující katedry – nutno k pedagogům přistupovat tak, že management a obslužná pracoviště fakulty poskytují servis pedagogům a výzkumníkům (tedy nutno hledat analogii ve vztahu studijního oddělení a studentů) – je zcela nezbytné posílit řízení fakulty po odborné linii garantů, tzn. program – obor – kurz (předmět) byl posílen význam stěžejních programů a oborů – fakulta má mnoho oborů a programů, ale často se jedny schovávají za úspěchy druhých, stačí se podívat na počty přijímaných studentů a absolventů.

Prof. Ing. Zdeněk Mikoláš, CSc. Naše fakulta po 30. letech dospěla do fáze, kdybychom měli uvažovat o vyšších ambicích a pozicích, než dosud: proč již nemáme specializovaná pracoviště, jako jsou výzkumné útvary, vydavatelství apod. (viz VŠE Praha aj.)? Nakonec jedno motto: Mějme odvahu hledat pravdu, pokoru k omylu a úctu k člověku a přírodě. Ostrava, 17. 4. 2008 Zdenek Mikoláš