Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čistá mzda a částka k výplatě
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Mzdová agenda.
MZDA.
Povolání, zaměstnání, práce
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základní účtování mezd
Mzdové výpočty I. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_04B16_Mzda AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníLeden.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 25. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Odměňování práce J.Kožiak.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Systémy odměňování a hodnocení. K čemu slouží odměňování?
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.05 Ročník2. ročník.
MZDA.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE137 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2., 3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Personalistika a odměňování pracovníků
STRUKTURA MZDY.
ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ
P OBÍDKOVÉ SLOŽKY, PŘÍPLATKY. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1268Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pobídkové složky,
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_70 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Mzdy a pojištění Ročník / obor studia: I. – III.
Odměňování zaměstnanců Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Odměňování zaměstnanců Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Digitální učební materiál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Ing. Veronika Dostálková MBA
zpracovaný v rámci projektu
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

MZDA

V ústavní Listině základních práv a svobod je zakotveno právo zaměstnance na spravedlivou odměnu za práci. Mzda je cenou práce a měla by odpovídat její složitosti, odpovědnosti a namáhavosti.

Mzda je odměna za práci v pracovně právním vztahu jedná se o peněžité plnění a plnění peněžité hodnoty (naturální mzda) poskytované zaměstnavatelem zaměstnanci

na rozdíl od platu je vyplácena v soukromém sektoru, zatímco plat náleží jen zaměstnancům zákonem určených institucí je vyplácená ve výplatním termínu (zpravidla měsíčně) zpětně

v tržní ekonomice je výše mzdy odrazem vztahu mezi nabídkou a poptávkou u daného zaměstnání její výši ovlivňuje vzdělání, praxe, vlastnické vztahy, územní oblast, právní úprava, odbory

Minimální mzda je nejnižší možná mzda, kterou je povinen zaměstnavatel poskytovat zaměstnanci za práci plní funkci ochrannou, a to jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele

má cíle: sociální - aby příjmy neklesly pod sociálně akceptovatelnou úroveň a ekonomické - má být ochranou proti nekalé soutěži vzniklé výplatou příliš nízkých mezd od činí Kč, tj. 48,10 Kč na hodinu

Vývoj minimální mzdy od roku 1991

Složky mzdy Základní mzda Příplatky k základní mzdě Prémie a odměny

Základní mzda Úkolová mzda – závisí na množství kvalitní práce. Tato forma je vhodná především pro manuální dobře měřitelnou práci Časová mzda – zaměstnanec je odměňován podle času práce, používá se u většiny administrativních a technickohospodářských pracovníků

Podílová mzda – velikost mzdy je stanovena jako určitý podíl na dosažených výsledcích. Používá se v obchodě Smíšená mzda – kombinace výše uvedených základních typů

Příplatky k základní mzdě vyplácí za práci konanou za zvláštních podmínek. patří k nim příplatky za práci ve ztíženém a zdraví škodlivém prostředí, za práci přesčas, ve svátek, v noci jsou stanoveny procentem z průměrné mzdy nebo částkou v korunách na hodinu nebo den

Prémie a odměny Prémie je pohyblivá část mzdy, která závisí na dosažení určitých výsledků (např. vyrobení určitého počtu výrobků 1. jakosti, dosažení určitého objemu prodeje) Odměny se vyplácejí za vynikající pracovní výsledky, splnění mimořádného úkolu apod.

Náhrady mzdy za dovolenou, za státem uznané svátky, při překážkách v práci na straně zaměstnance: volno poskytnuté zaměstnanci z důvodu studia při zaměstnání, lékařské ošetření, vlastní svatba), na straně zaměstnavatele

Výpočet mzdy Hrubá mzda = základní mzda + příplatky + odměny + prémie + náhrady mzdy

Hrubá mzda - pojistné na sociální a zdravotní pojištění - záloha na daň z příjmů = čistá mzda - ostatní srážky (výživné, spoření) = částka k výplatě

Průměrná hrubá měsíční mzda - fyzické osoby y_indexrealne y_indexrealne

Zdroje clanek_solo.jpg JPG