Všeobecné osobnostní právo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Správní právo Pojem správního práva.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Všeobecná osobnostní práva. Zastoupení
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B1_Základní pojmy AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Právnické osoby Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B18_Věcné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníBřezen.
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Všeobecné osobnostní právo
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Veřejnosprávní činnost
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Nepřehledná zákoutí zákoníku práce Petr Hůrka. Předmět a účel pracovního práva umožnit zaměstnavateli, aby prostřednictvím pracovní síly zaměstnance realizoval.
JUDr. Jaroslav Stránský
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
2. Správní trestání a správní delikty
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Práva a povinnosti mezi manželi
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Název prezentace (DUMu):
Veřejné Finance.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Transkript prezentace:

Všeobecné osobnostní právo Pojem a jeho charakteristika © Vladimír Plecitý, 2007

Pojem : Všeobecné osobnostní právo v objektivním smyslu lze vymezit jako souhrn stejnorodých právních norem, které upravují právo, resp. dílčí práva, jejichž předmětem je osobnost fyzické osoby jako celek a jejichž subjekty mají vůči ostatním subjektům rovné právní postavení. Jak chápat všeobecné osobnostní právo ? Jako jednotné právo (tj. monisticky) jako soustavu jednotlivých dílčích osobnostních práv (tj. pluralisticky) Odpověď na tyto otázky : = současná teorie občanského práva řeší odpověď ve prospěch jednotného práva, tj. monistické pojetí

Proč je všeobecné osobnostní právo zařazováno do systému občanského práva ? = osobnostní právo má za svůj předmět hodnoty, tvořící fyzickou a morální jednotu osobnosti fyzické osoby (např. život, zdraví, čest, jméno a další); = disponuje právními prostředky, které jsou pro svou regulativní a ochrannou funkci způsobilými nástroji úpravy i ochrany osobnostních práv. Ucelená obecná (generální) právní úprava všeobecného osobnostního práva je v občanském zákoníku v § 11 – 16 pod označením „Ochrana osobnosti“. Výčet jednotlivých hodnot, tvořících integritu osobnosti fyzické osoby v její fyzické a morální jednotě a tomu odpovídajících dílčích osobnostních práv, je nutno považovat pouze za příkladmý, tj. neúplný a tím i za neuzavřený.

Všeobecné osobnostní právo má : Rys všeobecnosti = patří nerozlučně každé fyzické osobě jako individualitě Rys osobnostní = jeho předmětem jsou nehmotné hodnoty lidské osobnosti v jejím celku, tj. v její tělesné a morální jednotě Rys jednotnosti = vychází z tzv. monistického pojetí, tj. chápáno tak, že jednotlivá dílčí osobnostní práva, jejichž předměty jsou pouze jednotlivé nehmotné hodnoty, tvoří integritu osobnosti fyzické osoby v jejím celku, tj. v její fyzické a morální jednotě. Subjektivní všeobecné osobnostní právo je možnost každé fyzické osoby jako individuality nakládat v mezích právního řádu podle svého uvážení co nejšíře se svou osobností, resp. s jednotlivými hodnotami, tvořícími celistvost její osobnosti v její fyzické a morální jednotě vůči ostatním subjektům s rovným právním postavením, za účelem realizace a ochrany jejích zájmů, potřeb a preferencí.

Z definice subjektivního všeobecného osobnostního práva vyplývá možnost nakládání s jednotlivými hodnotami tvořícími celistvost osobnosti. Nejedná se však o možnost nakládání v nějakém absolutně neomezeném pojetí. Nakládání fyzické osoby se svou osobností, resp. s jejími jednotlivými hodnotami se realizuje prostřednictvím jednotlivých oprávnění, která náležejí fyzické osobě jako oprávněnému subjektu v rámci obsahu jejího všeobecného osobnostního práva jako jednotného práva. Jedná se zejména o oprávnění fyzické osoby osobnost, resp. její jednotlivé hodnoty: užívat (např. užívat jména) s hodnotami disponovat (např. dát souhlas k použití osobní písemnosti, k rozšiřování skutečností ze svého soukromí ve formě uměleckého zpracování atd. vzepřít se každému neoprávněnému zásahu do osobnosti ze strany jiného subjektu s rovným právním postavením.

Základní rysy subjektivního všeobecného osobnostního práva : Náleží každé fyzické osobě jako individualitě Toto právo má s ohledem na svůj předmět nemajetkový charakter Působí vůči všem subjektům (erga omnes) – má absolutní relevanci Patří fyzické osobě po celou dobu jejího života Je to právo nepřevoditelné – nezcizitelné Toto právo je nepostižitelné výkonem rozhodnutí (exekucí) Toto právo je časově neomezené – pouze doba života fyzické osoby Toto právo je nepromlčitelné a neprekludovatelné