Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Žena a sport.
„EU peníze středním školám“
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_04 Název DUMu: Hlavní znaky správné výživy Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. Autor: Bc. Kubová Alena Datum: 27.12. 2012

Hlavní znaky správné výživy

Pravidla smíšené stravy Pestrá strava musí obsahovat dostatečné množství : živin soli vody vitamínů minerálních látek vlákniny

Pyramida správné výživy Co nám doporučuje: udržování správné tělesné hmotnosti vhodnou konzumaci pestré stravy zvýšený příjem zeleniny výběr potravin s nízkým glykemickým indexem spotřebu mléčných výrobků ústup od diet s nízkým obsahem tuku výčet potravin, kterých průměrný český občan spotřebuje příliš mnoho

Pravidla řazení potravin v pyramidě správné výživy potraviny jsou řazeny podle vhodnosti ke konzumaci v rámci každého patra ve směru zleva doprava potraviny umístěné v základně pyramidy jsou doporučovány jako ty, které by se měly jíst nejčastěji a v největším množství směrem k vrcholu pyramidy by lidé při výběru potravin z jednotlivých pater měli být střídmější ve špici jsou umístěny potraviny, bez kterých se lze obejít, proto by se v jídelníčku měly objevovat jen výjimečně Potraviny, které nejsou nutné ke konzumaci Potraviny velmi důležité ke konzumaci

Potraviny nevhodné pro lidi s nadváhou Jak volit potraviny lidé mohou potraviny z pyramidy vybírat také podle své hmotnosti. Jestliže potřebují zhubnout, měli by volit jídlo z levé části pyramidy a jíst spíše menší porce (s výjimkou zeleniny, v její konzumaci není třeba se omezovat) pro bojovníky s nadváhou by měla být téměř tabu poslední etáž pyramidy (tedy uzeniny, sladkosti, slazené nápoje, živočišné tuky atd.) pokud mají lidé váhu v normě, ale chtějí žít co nejzdravěji, mohou si potravin z levé části pyramidy, tedy těch vhodnějších, vybírat větší množství. Potraviny nevhodné pro lidi s nadváhou

Rozdělení potravin do 5 základních skupin obiloviny a luštěniny – tvoří zhruba 35% celodenního příjmu energie. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin a sacharidů zelenina, ovoce a brambory - jsou nositeli energetických hodnot , tvoří asi 25% celodenního příjmu energie mléko a mléčné výrobky – měly by tvořit asi 15% celodenního energetického krytí. Obsahují živočišné bílkoviny maso, masné výrobky a vejce – měly by krýt 10% celodenního příjmu energie. Jsou zdrojem živočišných bílkovin Tuky a cukry – měly by být zastoupeny 15%

Mléko a mléčné výrobky jsou nositeli: rostlinných bílkovin živočišných bílkovin

Důležité zásady správné výživy složení stravy – správný poměr a množství základních živin správná příprava stravy časové rozvržení jídla – tři hlavní jídla, snídaně, oběd, večeře – přesnídávka a svačina energetická a biologická hodnota má odpovídat potřebám organismu ( v dětství energetický příjem je vyšší než výdej – organismus roste a sílí) prostředí, ve kterém je jídlo konzumováno, způsob stolování…

Zásady diferencované stravy stravu diferencujeme (přizpůsobujeme) podle: věku (stravování dětí, dospělých, seniorů) pohlaví (žena, muž) podle zdravotního stavu (např. onemocnění trávicího ústrojí, vylučovacího ústrojí …..) podle pracovních podmínek (práce těžká, střední, lehká)

Výživa dětí a mladistvých vzhledem k růstu organismu a zvětšování tělesné hmoty se organismus vyvíjí je méně odolný proti náhlým vnějším změnám infekcím a škodlivinám proto je nutné dodržovat: vyšší přísun bílkovin minerálních látek ( Ca, P - tvorba kostí a zubů) vitamínů ( vytvoření obranných látek)

Rozdělení období vývinu dítěte V období kojení: přijímá mateřské mléko pestrá kojenecká strava –od 6. měsíců V období batolecím: věk mezi 1.- 3. rokem podává se strava podobná stravě dospělých ovoce, zelenina, mléčné výrobky, bílé maso méně soli a bez koření

Rozdělení období vývinu dítěte Předškolní věk : věk mezi 3.- 6. rokem strava podobná stravě dospělých respektují se nároky organismu na výživu uplatňují se vhodné návyky správného přijímání potravin ( učit stylu stolování i stravování) potřeba vyvážené a pestré stravy ( správné využívání živin – bílkovin, tuků a sacharidů) vitamíny a minerální látky nezanedbat

Energetický model celodenního jídelního talíře

Rozdělení období vývinu dítěte Školní věk: od 6 -15 let dítěte nároky na stravu se rychle mění dítě se rychle vyvíjí a sílí z psychického a fyzického hlediska je období náročné - čas dospívání ( puberta) důležité je správně rozvrhnout jídlo ( 5x denně) dítě těžce snáší hlad, díky vyšší výměně látkové, zvláště u chlapců důležitý je dostatečný tělesný pohyb

Rozdělení období vývinu dítěte Postpubertální období: dorostový věk 15- 19 let dokončuje se stavba těla, mění se i vzhled společenská dospělost, ukončení vzdělávání a zahájení práce jiní pokračují v dalším studiu, tím sedavý způsob života rozdíly jsou v přísunu energeticky významných živin ( tuky a sacharidy)

tělesná výkonnost mezi chlapci a děvčaty je rozdílná často neobjektivní posouzení své postavy, zvláště dívky - anorexie, bulimie

Výživa dospělých v různých pracovních podmínkách Strava těžce pracujících těžká fyzická práce klade nároky na vyšší spotřebu energie dobré je správné rozložení bílkovinné složky stravy, která je důležitá pro vývoj větší svalové hmoty Stravování v horkých provozech při zvýšeném pocení dostatek tekutin, ale i soli z nápojů nejlépe minerální voda, ovocné šťávy

Stravování pracujících v chladném prostředí působením chladna na organismus, dochází ke zvýšeným tepelným ztrátám musí se zvýšit energetická hodnota stravy (sacharidy a tuky) také zvýšit dávku vitamínu C

4. Stravování duševně pracujících nároky na energetickou hodnotu stravy nižší jíst pravidelně a nepřejídat se zvýšený příjem jídla způsobuje překrvení trávicího ústrojí, čímž vyvolává odkrvení centrálního nervového systému dochází k ospalosti, únavu a nižší pracovní výkon

Výživa starých osob výživa u starších lidí ovlivňuje zdravotní stav méně se pohybují, proto jsou nároky na energetický přísun potravy menší náhlé změny v trávicím systému chrup nedostatečný, snížená činnost trávicích šťáv, enzymů, zpomalená peristaltika střev, sklony k zácpě přizpůsobivost a odolnost staršího organismu se snižuje

na nedostatek bílkovin jsou citlivější zamezit přísun většího množství tuků, výskyt arteriosklerózy přísun sacharidů snížit, neboť způsobuje obezitu vyšší tělesná hmotnost může způsobit nemoci srdce, vyšší tlak či cukrovku omezit solení potravy potřeba vitamínů je důležitá snížená činnost trávicího ústrojí vyžaduje jíst méně a častěji strava by měla být chutná a pestrá, starší lidé trpí nechutenstvím

Které základní výživné látky jsou důležité pro výživu starých osob živiny soli voda vláknina Bílkovin Tuky Sacharidy Vitamíny Minerální látky

Strava sportovců mimořádnou pozornost vyžadují vrcholoví sportovci životospráva musí být přizpůsobena extrémním nárokům kladeným na organismus energetická hodnota stravy je u sportovců vysoká záleží na druhu sportu, na období tréninkovém, přípravném a závodním strava vrcholových sportovců je náročnější na množství a výběr potravin

Výživa těhotných a kojících žen v tomto období stoupají nároky na výživu část výživy, kterou matka získává spotřebuje na výživu plodu nebo kojence vynechávají se dráždivá, přesolená a mastná jídla také aromatické látky, alkohol – krví se tyto látky přenesou do mateřského mléka a dítěti škodí po porodu a v době kojení je vyšší přísun potravy, po ukončení je třeba upravit životosprávu, jinak vznikne nadváha

Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.