Základní směry ve výživě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
ALTERNATIVNÍ DRUHY VÝŽIVY
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
Alternativní a netradiční směry ve výživě
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Základní směry ve výživě Výživa a potraviny Základní směry ve výživě www.skutecnachut.cz

Co ovlivňuje naše stravování? vlastní povaha člověka zvyklosti regionu a rodiny ekonomická situace země a jednotlivce módní trendy a reklama moderní poznatky z oblasti výživy www.prozdravi.cz www.meclub.cz www.someworthwhilequotes.com www.prazdroj.cz www.ahaonline.cz

Které potraviny jsou zdravé? Neexistují špatné a dobré potraviny. Existuje nesprávně složená strava, která způsobuje člověku různé zdravotní problémy. Zdravá strava vyžaduje hlavně zdravý rozum. www.sytledepartment.com www.allposters.cz

Dělená strava založená na poměru základních živin Jejím autorem je polský lékař a dietolog Jan Kwasniewski. Jde o málo známý, ale pravděpodobně nejlepší stravovací směr současnosti. Člověk může jíst potraviny v jakékoliv kombinaci, ale musí být dodržen správný poměr základních živin, bílkovin (B), tuků (T) a sacharidů (S) ve všech konzumovaných potravinách v jednom jídle. Poměr živin je stanoven takto: B : T : S = 1 : 3,5 : 0,3 tato dieta je ověřená v lékařské praxi je efektivní a dají se s ní vyléčit mnohé “neléčitelné“ nemoci zabezpečuje správnou funkci mozku nutné konzumovat dostatek zeleniny, velmi omezeně ovoce člověk nepřibírá na váze i přes velkou konzumaci tuků stačí konzumovat pouze dvě jídla denně

Dělená strava Dělená strava – Vychází z poznatku, že bílkoviny, tuky a sacharidy se tráví různě dlouhou dobu a odlišným způsobem. Nejrychleji se tráví sacharidy, nejpomaleji tuky. V průběhu jednoho jídla se konzumují potraviny obsahující převážně jednu z hlavních živin (B,T,S), aby bylo zabezpečeno jejich dokonalé trávení. Během dopoledne pouze čerstvé ovoce nebo ovocné šťávy. Maso nekombinuje s běžnými přílohami (brambory, rýže, těstoviny), ale pouze se zeleninou.

http://kuchyne.dumazahrada.cz

Vegetariánství Je to způsob stravování, který preferuje potraviny rostlinného původu. Dělí se na několik dalších směrů. Vegani - nejpřísnější vegetariáni, konzumují stravu pouze rostlinného původu, žádnou živočišného původu. Frutariáni - konzumují syrové ovoce a ořechy. Lakto-vegetariáni - jedí také mléko a mléčné výrobky. Lakto-ovo-vegetariáni - jedí i vejce a vaječné výrobky. Semivegetariáni - částeční vegetariáni, připouští 2-3 x týdně rybu nebo jiné bílé maso.

Vegetariánská výživa, která připouští konzumaci vajec, mléka a mléčných výrobků, je z hlediska zastoupení jednotlivých prvků výživy kompletní! Zdraví dospělí lidé ji mohou konzumovat po celý život bez rizika ohrožení. Pokud se děti stravují tímto způsobem, jejich vývoj by to nemělo ohrozit. Je dobré nezapomnět konzumovat v dostatečném množství různé ořechy a semena rostlin. www.framagro.cz www.bedynkydomu.cz http://zdrava-vyziva.doktorka.cz

Další výživové směry Vitariáni - konzumují syrovou stravu tvořenou z tepelně nezpracovaných potravin. Připouští celozrnné pečivo, luštěniny, brambory a marinované ryby. Obiloviny a luštěniny upravují máčením a nakličováním. Makrobiotika - klade důraz na existenci dvou základních protikladů jin a jang. Tím vysvětluje fyzikální a biologické vlastnosti potravin.

Který směr je správný? experimentovat! S dětmi není radno Mezi všemi těmito směry je velký rozdíl. Člověku, který je na čistě rostlinné dietě, se často stává, že nezásobuje svůj organizmus dostatkem některých živin nezbytných pro jeho správné fungování. Scházejí mu především vitaminy B 12 a D, dále železo, vápník. Nedostatek těchto látek může mít za následek vážné zdravotní problémy, zejména chudokrevnost a dlouhodobý únavový syndrom. S dětmi není radno experimentovat! http://www.nonentity.estranky.cz

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.