Mikroekonomie II Trh kapitálu Ing. Vojtěch Jindra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Mikroekonomie I Formování cen na trzích výrobních faktorů
Mikroekonomie I Domácí produkt
Kapitálový trh jako zdroj financování
Poptávka po penězích.
Mikroekonomie I Chování výrobce: náklady a nabídka
Poptávka na trhu zboží a služeb
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
Odvození nabídky kapitálu nabídka kapitálu = ochota nabízejících půjčovat své disponibilní důchody při různých úrovních reálné úrokové míry nabídka kapitálu.
_________________________________________
D) Substituční a důchodový efekt
D) Užitek a optimální rozhodnutí
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Specifika formování poptávky firem po práci a kapitálu
A) Determinanty poptávky po volném čase
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Oceňování majetku a závazků
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
7. Hodnocení investic.
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
Ekonomika investic.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Teorie chování spotřebitele
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
HDP= hrubý domácí produkt
Investiční multiplikátor
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Mikroekonomie I Typy firem v tržní ekonomice a jejich cíle
EKONOMIE Poptávka a její elasticita 2. přednáška
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Poptávka na trhu zboží a služeb Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Průměrné vážené náklady kapitálu
Teorie chování spotřebitele
KAPITÁLOVÝ TRH. PODSTATA KAPITÁLOVÉHO TRHU Definujte kapitálový trh (vysvětlete jeho podstatu) Kdo se na KT (kapitálovém trhu = finanční trh) spolu potkává?
7. Alternativní teorie spotřebitele Osnova přednášky 7.1. Teorie projevených preferencí Principy projevených preferencí Teorie projevených preferencí a.
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Ing. Dagmar Palatová Poptávka Ing. Dagmar Palatová
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
CHOVÁNÍ VÝROBCE: NÁKLADY A NABÍDKA Cíle: Vysvětlit pojem nákladů (utopené náklady, náklady příležitosti, ekonomické náklady). Bod uzavření firmy. Produkční.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Petr Stránský.  Tradiční ekonomický model neuvažuje riziko. Tím model říká, že spotřebitel “zná vše”. (Jistota) Nereálné. Pokud uvažujeme riziko:  upřesňujeme.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Základy firemních financí
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Teorie chování spotřebitele
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Spotřebitelská volba a utváření poptávky
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Mikroekonomie II Trh kapitálu Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

Kapitál Kapitálové statky, tj. výrobky, které nejsou použity ke spotřebě, ale k další výrobě (budovy, stroje, vybavení kanceláří apod.). Finanční kapitál, který má podobu peněž či jiných finančních aktiv (obligace, akcie apod.). Lidský kapitál, tzn. zásoba technických znalostí a dovedností ztělesněných v pracovních silách. Společným rysem všech uvedených forem kapitálu je to, že obvykle přinášejí ekonomickému subjektu, který vynaložil v současnosti určité zdroje na jeho získání, v budoucnosti nějaký další dodatečný příjem.

Spotřební rozhodování Současná spotřeba – ekonomický subjekt vynakládá svůj příjem na nákup statků, které běžně spotřebovává. Úspory – část důchodu, kterou ekonomické subjekty nevynaloží okamžitě na svou spotřebu. Motivy k tvorbě úspor jsou různé, např. zvýšení budoucí spotřeby. Rozhodování spotřebitele – spotřebitel rozhoduje o spotřebě jednoho statku ve dvou obdobích.

Indiferenční křivky Celkový užitek spotřebitele – funkce objemu současné a budoucí spotřeby statku C Spotřebitel obvykle požaduje více jednotek budoucí spotřeby statku C za to, že se vzdá jedné jednotky současné spotřeby. Tento jev se označuje jako netrpělivost (impatience) spotřebitele, jako tendence spotřebitele dávat přednost současnosti před budoucností.

Linie tržních příležitostí Bod H – spotřebitel se vzdal veškeré své spotřeby na úkor své budoucí spotřeby. Bod J – spotřebitel se vzal veškeré své budoucí spotřeby a příjem z obou období používá pro svou současnou spotřebu statku C. Úsečka HA – spotřebitel se nachází v roli věřitele Úsečka AJ – spotřebitel se nachází v roli dlužníka Bod A – disponibilní rozdělení spotřeby statku C v obou obdobích. Spotřebitel se nenachází ani v roli věřitele ani v roli dlužníka, jeho hospodaření je vyrovnané.

Optimum spotřebitele Bod A – spotřebitel neuvažuje ani o půjčce ani o úsporách Bod E – spotřebitel snížil současnou a zvýšil budoucí spotřebu a tím dosáhne vyššího celkového užitku než v bodě A Τ = r – v bodě E platí: směrnice nejvyšší dosažitelné indiferenční křivky je shodná se směrnicí linie tržních příležitostí

Investiční rozhodování Ekonomický subjekt stojí před otázkou, jaký kapitál koupit, kam své úspory nejvhodněji investovat. Existují v podstatě dvě možnosti: investor přepočítá svůj budoucí příjem z různých investic na jejich současnou hodnotu (present value) investor přepočítá hodnotu svého současného příjmu na jeho hodnotu k nějakému budoucímu okamžiku (future value)

Investiční rozhodování při neexistenci kapitálového trhu Ekonomický subjekt nemá přístup na kapitálový trh Hranice výrobních možností se stává omezením při němž probíhá rozhodování ekonomického subjektu. Výnos z investice – přírůstek budoucí spotřeby při posunu z bodu A do bodu F

Investiční rozhodování na dokonale konkurenčním kapitálovém trhu Bod F – maximalizace užitku při neexistenci kapitálového trhu H´J´ je tečnou hranice výrobních možností Bod F1 – směrnice jsou shodné a platí R = r Podmínkou optima při investičním rozhodování je rovnost vnitřního výnosového procenta (R) a úrokové míry (r)

Kritéria investičního rozhodování Rovnost vnitřního výnosového procenta a reálné úrokové míry Současná hodnota aktiv – je třeba zvolit takovou investici, která přináší nejvyšší současnou hodnotu celkového příjmu. Budoucí hodnota aktiv - zvolíme takovou investici, která přinese nejvyšší budoucí hodnotu aktiv.

Investiční rozhodování pro více období Platí stejná kriteria jako při rozhodování v jednom období investor může přepočítat své budoucí příjmy na jejich současnou hodnotu a vybere si tu investici, která mu přinese největší celkový příjem investor může přepočítat hodnotu svých současných příjmů na jejich hodnotu k nějakému budoucímu okamžiku a opět ta samá volba další možností je vypočítat vnitřní výnosové procento z jednotlivých investic a zvolí tu, která mu přinese nejvyšší míru výnosu Mohou nastat dvě varianty konečný počet období, příjem se nazývá doživotní renta, čili anuita nekonečný počet období, příjem se nazývá věčná renta (perpetuita)

Současná hodnota anuity Pro jedno období r – úroková míra Současná hodnota budoucího výnosu je částka, kterou bychom museli vložit do banky, abychom při očekávané míře získali po jednom roce částku, odpovídající předpokládanému výnosu z investice. Pro více období

Budoucí hodnota anuity Výpočet současné hodnoty aktiv můžeme nahradit přepočtem příjmů z různých období k nějakému budoucímu okamžiku. Připočítáváme úroky, které bychom mohli získat, pokud bychom uložili příjmy z každého období do banky ihned, jakmile je investice přináší

Perpentuita Pravidelný příjem, který investor získává po nekonečný počet let. Současná hodnota věčné renty závisí přímo úměrně na velikosti budoucího výnosu a nepřímo úměrně na úrokové míře.

Investiční rozhodování s různými investičními náklady NPV – čistá současná hodnota, počítá se jako rozdíl mezi současnou hodnotou všech budoucích příjmů (PV) a částkou, kterou musí dnes investovat (K0) NFV – čistá budoucí hodnota, počítá se jako rozdíl budoucí hodnoty příjmů (FV) a budoucí hodnotou příjmů, které dnes investuje (Kn). Index (n) udává okamžik v budoucnosti, ke kterému přepočítáváme budoucí hodnotu

Reálná a nominální úroková sazba Reálná úroková míra – vyjadřuje prémii v dodatečném objemu budoucího statku, která musí být na trhu nabídnuta ekonomickým subjektům výměnou za vzdání se jedné jednotky současné spotřeby tohoto statku. Nominální úroková míra – dodatečná částka peněz, která musí být poskytnuta ekonomickým subjektům v budoucnosti (dI1) výměnou za poskytnutí určité částky peněz v současnosti (dI0)

Reálná a nominální úroková sazba Cenová úroveň Pm – v obou okamžicích změříme jako množství peněz, které potřebujeme k nákupu dodatečné jednotky reálného statku: Očekávaná míra inflace – poměr cenových hladin v obou okamžicích:

Investiční rozhodování a riziko Předpoklady analýzy investor s averzí k riziku trh bez monopolní síly rozhodování mezi dvěma obdobími nezávislé investiční alternativy

Investiční rozhodování a snižování rizika diverzifikací aktivum – něco, co přináší svému vlastníkovi příjem (např. byt, který pronajímám) rizikové aktivum – přinášejí příjem, který není s jistotou znám bezriziková aktiva – přinášejí jistý peněžní příjem Výnosy z aktiv – cílem investic do aktiv je získat dodatečný peněžní příjem, který převýší míru inflace. Reálný výnos z aktiva je jeho nominální výnos mínus míra inflace Investor očekává určitý výnos, ale reálný se může více či méně lišit v různých obdobích. V dlouhém období by se měl v průměru očekávanému přiblížit. Různá aktiva mají různou míru výnosu.

Linie rozpočtu a indiferenční mapa Směrnice linie rozpočtu vyjadřuje cenu rizika – jak velký dodatečný výnos investor získá podstoupením rizika vyššího o jednu jednotku při dané výši investovaných prostředků Za předpokladu, že preference investora závisí pouze na výnosu a riziku, je užitek dán funkcí U = f(NP, P) graficky vyjádřen indiferentními křivkami

Kritérium investičního rozhodování v podmínkách rizika Za podstoupení rizika se požaduje riziková prémie, která se musí brát v úvahu při investičním rozhodování, potom tedy při výpočtu současné hodnoty očekávaného zisku E(t) po t letech dostaneme: K = rf+rp rf – bezriziková míra výnosu rp – požadované prémie za podstoupené riziko

Kritérium investičního rozhodování v podmínkách rizika Systematické riziko – riziko, které nelze diverzifikovat jako například za války může pojišťovna těžko očekávat, že každý rok zemře „průměrný“ počet jejích klientů, z toho důvodu pojištění nezahrnuje válku. Nesystematické riziko – lze jej diverzifikovat, např. investicí do mnoha různých projektů nebo akcií, protože je možné ho eliminovat, nelze očekávat vyšší výnos než poskytuje bezriziková investice Model oceňování kapitálových aktiv CAPM (capital aaset pricing model) – měří rizikovou prémii kapitálové investice porovnáním očekávaného výnosu této investice s očekávaným výnosem celého akciového trhu.