Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Projekt FUTURA Kateřina Koutská. Cíle projektu  Projekt realizuje společnost Respekt institut, o.p.s. ve spolupráci s partnery:  Institut pro evropskou.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Mgr. Josef Slovák člen Rady Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Celoživotní učení – Kroměříž 2010 Systémové aktivity Zlínského kraje.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Středisko integrace menšin Opava Husova
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Kariérové poradenství v Tranzitním programu pro neslyšící APPN, o.s. Projekt Tranzitní program pro neslyšící je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
SLOVO ZA HODNOTITELE SLOVO ZA HODNOTITELE České Centrum Euroguidance Alice Müllerová Konferencia Národná cena kariérového poradenstva októbra.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
ROZVOJ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ing. Stanislava Správková
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen? Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno

Poradenské služby Profesionální forma poskytování pomoci, která podporuje růst, rozvoj či kvalitativní změnu v životě člověka. Pomoc je nabízena veřejně. Obsahem nebo cílem pomoci je vzdělávání nebo učení dospělých.

Role poradenských služeb ve vztahu ke vzdělávání dospělých Podpůrná role Cíl: Stimulovat poptávku po vzdělávání a podpořit účast dospělých na vzdělávání (odstraňování bariér na straně jedince, bariér na straně vzdělávací nabídky, slaďování vzdělávání, zaměstnání a osobního života) . Úkoly: Vytvořit komplexní a dostupný informační systém o vzdělávacích příležitostech, vzdělavatelích a dalších službách. Umožnit každému jedinci najít si svou vzdělávací dráhu. Zrovnoprávňovat přístup ke vzdělávání (odstraňovat bariéry). Rozvíjet nabídku vzdělávání prostřednictvím poradenství pro vzdělavatele (školy, vzdělávací instituce, firmy, další organizace).

Role poradenských služeb ve vztahu ke vzdělávání dospělých Rozšíření vzdělávacích příležitostí Cíl: Přispět ke zlepšení nebo obnovení zaměstnatelnosti jedinců. Pomáhá stát se kompetentní při plánování a řízení vlastního vzdělávání, povolání a změn či přechodů. Úkoly: Integrovat poradenství do sytému dalšího vzdělávání v celé šíři. Poskytovat poradenské služby ve vazbě na potřeby trhu práce tj. rozšířit dosavadní nabídku poradenských služeb o služby kariérového poradenství.

Metodologický postup 1. fáze: Identifikovat poskytovatele poradenských služeb pro dospělé (19-65 let) Východiska: výsledky procesu tvorby indikátorů pro celoživotní poradenství v evropských zemích systém kariérového poradenství v ČR Výzkumný vzorek: webové adresy, kde je zveřejněna nabídka poradenských služeb ve vztahu ke vzdělávání nebo kde se prezentují činnosti vykazující znaky poradenských služeb týkající se vzdělávání Kategorie: podle jednotlivých úrovní a sektorů podle typů poradenských služeb podle cílových skupin klientů 2. fáze: Analyzovat nabídku poradenských služeb jednotlivých typů poskytovatelů Výzkumný vzorek: instituce, které na svých webových stránkách prezentují poradenské služby ve vztahu ke vzdělávání nebo prezentují činnosti, které vykazují znaky poradenské služby týkající se vzdělávání Pilotáž a vyplňování „dotazníku“

Poradenské služby podle cílových skupin dospělých Pro všechny Databáze a webové portály Poradenské instituce na národní úrovni (3) Zaměstnaní Vzdělávací agentury (27) Personální agentury (51) Profesní a zájmová sdružení, profesní asociace, odborové svazy (18) Nezaměstnaní Úřady práce Personální agentury Sociálně a zdravotně znevýhodnění Organizace pro zdravotně a sociálně znevýhodněné osoby (34)

Analýza nabídky poradenských služeb I. Cíl poradenských služeb: Začlenit jedince do vzdělávání Zapojit jedince do vzdělávání za účelem získání zaměstnání nebo profesního vzestupu Rozvoj jedince Obsah poradenských služeb Poskytování informací o vzdělávacích příležitostech, vzdělavatelích a dalších službách Databáze a webové portály Poradenské instituce na národní úrovni Úřady práce Navigace a podpora jedince při hledání vlastní vzdělávací dráhy Poradenská pracoviště na ZŠ, SŠ, VŠ Úřady práce pouze ve vazbě na trh práce Personální agentury, soukromé poradenské firmy pouze ve vazbě na trh práce Odstraňování bariér ve vztahu k účasti na vzdělávání Organizace pro zdravotně a sociálně znevýhodněné osoby

Analýza nabídky poradenských služeb II. Prezentované způsoby poskytování služeb Neziskové organizace (34) Vzdělávací agentury (27) Personál. Agentury (51) Prof. sdružení (18) Osobní 63% Osobní 48% Osobní 45% Osobní 0% Info 8% 4% Info 44% Obojí 37% 44% 51% Obojí 56%

Analýza nabídky služeb III. Naplňování role poradenských služeb Podpůrná role všechny typy organizací Rozšíření vzdělávacích příležitostí Nabízejí se vzdělávací příležitosti pouze ve vazbě na potřeby trhu práce Vzdělávací agentury Profesní a zájmová sdružení, profesní asociace

Závěry Absentují poradenské instituce s nabídkou služeb zaměřených pouze na vzdělávání a učení. V nabídce služeb převažuje podpora vzdělávání za účelem uplatnění na trhu práce (profesního růstu). Objevují se všechny typy služeb (informování, orientace klienta, „případový management“). Služby jsou poskytovány na základě poptávky (klientský přístup) nikoli na základě potřeb (nabídkový přístup).

Připomínky a komentáře pošlete na adresu: Děkuji za pozornost Připomínky a komentáře pošlete na adresu: hlouskov@phil.muni.cz