1.Cvičení PSII vede ing Jan Mareček Ph.D. LPA311/1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

Téma: Plošné základy POS 1
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
Druhy čar. Druhy čar Tloušťky čar Základní typy čar - příklady PLNÁ ČÁRA (tenká, tlustá, velmi tlustá) Velmi tlustá: obrys nešrafovaných konstrukcí.
Zakreslování konstrukcí
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
VÝKRES KROVU - SEDLOVÁ STŘECHA
Stavitelství 4 Betonové stropy
Téma: Stropy Heluz Miako POS 2
Název operačního programu:
Název operačního programu:
VY_32_INOVACE_36_02 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Princip monolitické konstrukce
Rozdělení stropních konstrukcí
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
montované STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
VY_32_INOVACE_36_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Stavitelství 3 Svislé konstrukce stěnové
Panel – montovaný železobetonový prvek
Pozemní stavitelství II
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Smyková odolnost na protlačení
NK 1 – Konstrukce – část 2B Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce – část 2A Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Název operačního programu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
Název operačního programu:
06/2003Přednáška č. 11 Dynamický model stárnutí objektu (části objektu) – základní popis Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C,
Cihlářské výrobky pro vodorovné konstrukce
Stropní konstrukce a ztužující věnec
Stavebnictví Pozemní stavby Překlady (ST13) Část 1.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Princip vložkových stropů (miako)
Otvory v nosných stěnách
Stavitelství 10 Konstrukční systémy budov
Princip zakreslování žb. monolit stropů
Princip spřažené konstrukce
Podlahy a podlahové konstrukce.
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Cíle zobrazení Stavební výkresy – zobrazení prostorové konstrukce stavebního objektu na výkres - do.
Zatížení a výpočet prvků ŽB monolitického stropu
S T R O P Y Z K E R A M I C K Ý C H P R E F A B R I K Á T Ů
Prefa-monilitické žb stropy spřažené deskové
Stropní konstrukce typu BSK
Princip bedničkového stropu
Zakreslování schodišť
Výkres skladby stropních prvků
Tvorba technické dokumentace
Tvorba technické dokumentace
Tvorba technické dokumentace
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení montovaných stropů deskových, panelových.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení vazníkové konstrukce střech. Půdorys vazníkové.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Technická dokumentace staveb
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení stropů s rovným podhledem a zavěšených.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení stropu s viditelnými trámy a sklopeného.
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Ing. Renata Segmüllerová
Stropní konstrukce – III. část
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Druhy čar podle průběhu
Transkript prezentace:

1.Cvičení PSII vede ing Jan Mareček Ph.D. jan.marecek@vsb.cz LPA311/1 Betonové stropy 1.Cvičení PSII vede ing Jan Mareček Ph.D. jan.marecek@vsb.cz LPA311/1

Rohové razítko na každé části projektu usnadňuje orientaci.

Skladba výkresu Výkresová část Popisové pole Legendy Výpisy prvků

Skladba výkresů Seznam příloh- Seznam příloh – Stavební část ČSN 01 3420 – Základy – není součástí PSII 1- 01 – Půdorys I.NP 1 – 02 se zakreslením stropů – Řezy 1-03 – Pohledy. 1-04 až1- 08 není součástí PSII - Krov, střecha 1-09, 1- 10 Detaily stropů a schodiště 1- 11 Detaily 1- 12 Seznam příloh – Konstrukce ČSN EN ISO 4172 Základy……. není součástí PSII 2-01 Skladba stropu v techn. Porotherm 2-02 Skladba panel stropu Skladba trámového stropu 2-03

Dokumentace stropní konstrukce A - Obvykle se ve výkrese stavební části uvádí informace o nosných konstrukcích stropu v půdorysu podlaží stavební části dle ČSN 01 3420. B - Prováděcí dokumentace stropu se obvykle zpracovává v konstrukční části podle ČSN EN ISO 4172.

Zpracování dokumentace A Podle zadání stavby se obvykle zpracována dispozice objektu pro stavební část projektu. Do půdorysu podlaží se zakreslují všechny nosné stěny a příčky včetně otvorů a jejich výplní. V půdorysu nesmí chybět ani zabudované prvky zař.předmětů. Půdorys je vlastně řez ve výšce jednoho metru.

Zpracování dokumentace B Na základě schválené dispozice jsou zpracovávány slepé matrice jako podklad pro specialisty projektu. Pro zpracování konstrukční části se používá hladina se zakreslením ložné spáry pro položení stropu. Slepá matrice se předává i pro zpracování projektu topení, zdravotechniky a elektroinstalace.

Stavební část podle ČSN 01 3420 Stropní konstrukce se zakresluje do půdorysu patra při pohledu zdola. Osy nosníků jsou kresleny jako slabá čerchovaná čára. Hrany nosníků jako silná čerchovaná čára s dvěma tečkami při zakryté konstrukci. Hrany nosníků jako silná čerchovaná čára s jednou tečkou při odkryté hraně. Informace o stropní konstrukci jsou informační, pro provádění nemohou stačit.

1.NP měř. 1:50 Slepou matrici upravíme tak aby na výkresu zůstaly jen plochy nosné stěny určené pro uložení stropní konstrukce.

Vodorovná konstrukce podle ČSN EN ISO 4172 Sestavy stropních konstrukcí jsou kresleny při pohledu shora, tak jak bude ukládána výztuž, montovány nebo betonovány její prvky. Pro skladbu stropu použijeme slepou matrici nebo hladinu ve které jsou zakresleny nosné stěny, které vynášejí stropní konstrukci. Na skladbu prvků stropu 1.patra se díváme z úrovně 2. patra.

Vodorovná konstrukce podle ČSN EN ISO 4172 Ve výkrese skladby nebo tvaru nesmíme zapomenout na : Úroveň ložné spáry stropu. Na výkresy výztuže jednotlivých částí konstrukcí jako jsou trámy, desky,průvlaky i věnce . Nesmí chybět ani popis vyztužení horního povrchu stropu. Výpis prvků je součástí dokumentace konstrukce

Trámové a deskové stropy Kamenné Betonové – monolitické Betonové – prefabrikované Spřažené stropy filigránové s vylehčením Beton - keramika Beton - Ytong Beton - Velox Beton - polystyrén

Kamenné stropy Příklad z historie. Syrie - 1. stol.př.n.l. Sídliště města Basry. Ze stěn jsou vytaženy konzoly, které zmenší rozpon kamenných trámů. Nad takovou konstrukcí je často dvoumetrový násyp hlíny a kamení.

Kamenné stropy

Betonové stropní konstrukce Rozdělení podle provádění na stropy : Monolitické do bednění: Plného Ztraceného Montované Spřažené Kombinované

Betonové stropní konstrukce Monolitické stropy se betonují do bednění Dokumentaci budeme kreslit jako pohled dolu na skladbu stropních desek, trámů a průvlaků. Stejně budeme kreslit ztracené bednění v technologii Porotherm. Montované stropy se montují jeřáby. Dokumentaci budeme kreslit jako pohled na ložnou spáru stropní konstrukce, na kterou v pohledu zakreslíme konečnou polohu stropních panelů, trámů a průvlaků .

Návrh stropní konstrukce Konstrukce musí odolávat zatížení na ně kladené. Návrh půdorysu ze stavební části se doplňuje o skladbu konstrukčních prvků se specifikací jejich tvaru a vyztužení. Posouzení navržené konstrukce zpracovává specialista na statiku. Průhyb prvků nesmí překročit normové hodnoty.

Základní druhy stropních konstrukcí Typy stropní konstrukce / deska, trám, průvlak/ Desky přenášejí svou hmotnost i zatížení do nosných stěn, nebo trámů. Trámy přenášejí vlastní váhu a celou hmotnost desek včetně jejich dalších zatížení. Průvlaky přenášejí reakce od trámů, nebo desek.

Návrh betonové stropní desky Tloušťka t (m) podle rozponu t L rozpětí t = 1/25 L

Příklad výkresu tvaru ( bednění) Pro monolitickou betonovou konstrukci se zpracovává výkres bednění s odkazy na jednotlivé části zadaného tvaru podle ČSN

Montované ŽB stropy PSII Cvičení

Pro konstrukci z betonových panelů potřebujeme sortiment výrobků jako je Katalog z roku 1960

Nabídka prefa z roku 2007 Katalog prvků

Výkres sestavy dílců ČSN EN ISO 4172 01 3481

Ztracené bednění Technologie Porotherm používá pro bednění stropu nosných trámků POT a keramických vložek MIAKO .

33

Příklad výkresu skladby stropu v technologii Porotherm

Ztužení stropní konstrukce

Sklopený řez a skladba prvků

Věnec

Ztacené bednění s podepřením.

Stropní konstrukce porotherm První nosník na zdi?

označení popis ks/bm poznámka P1 20 ks M1 30 ks V1 30 bm Dob.1 Výpis prvků označení popis ks/bm poznámka P1 Nosník POT - 5000 20 ks Katalog… M1 vložka 30 ks Katalog .. V1 věnec 30 bm Viz výkr. Č. Dob.1 Dobetonávka

Technická zpráva Popis stropní konstrukce musí odpovídat výkresové části a rozpočtu konstrukce. Doporučuji se seznámit s popisem stropní konstrukce popsané v agregovaných položkách ceníku .

1 Stavební konstrukce II 1 Objekt : 1 Vodorovné konstrukce porotherm Stavba : 1 Stavební konstrukce II   Rozpočet: 1 Objekt : 1 Vodorovné konstrukce porotherm P.č. Číslo položky Název položky MJ množství cena / MJ celkem (Kč) Díl: 4 Vodorovné konstrukce 411160040RA0 Strop z vložek Porotherm, tl.19 cm, OVN 62,5 cm m2 100,00 Výška stropu 19 cm, osová vzdálenost nosníků 62,5 cm. 2 411160042RA0 Strop z vložek Porotherm, tl. 23 cm, OVN 62,5 cm Výška stropu 23 cm, osová vzdálenost nosníků 62,5 cm. 3 411160044RA0 Strop z vložek Porotherm, tl. 27 cm, OVN 50 cm Výška stropu 27 cm, osová vzdálenost nosníků 50 cm. 411180010RA0 Strop montovaný z vložek Jihotvar, tl. 23 cm, 5 kN S dodáním vložek a betonových nosníků s příhradovou výztuží, se zalitím styků, nosníků a nadbetonováním vrstvy z betonu B 20 na výšku 5 cm, osová vzdálenost nosníků je 62,5 cm. Pro užitné zatížení 5 kN/m2 Případná výztuž do betonové vrstvy tl. 5 cm předepsaná projektem se ocení položkami 411 36 Výztuž stropů, části A01 sborníku 801 - 1. 5 411180050RA0 Strop montovaný z vložek Jihotvar tl. 22 cm, 1,5kN S dodáním vložek a betonových nosníků s příhradovou výztuží, se zalitím styků, nosníků a nadbetonováním vrstvy z betonu B 20 na výšku 4 cm, osová vzdálenost nosníků je 62,5 cm. Pro užitné zatížení 1,5 kN/m2 Případná výztuž do betonové vrstvy tl. 4 cm předepsaná projektem se ocení položkami 411 36 Výztuž stropů, části A01 sborníku 801 - 1. 6 411180060RA0 Strop montovaný z vložek Jihotvar tl. 29 cm, 1,5kN S dodáním vložek a betonových nosníků s příhradovou výztuží, se zalitím styků, nosníků a nadbetonováním vrstvy z betonu B 20 na výšku 4 cm, osová vzdálenost nosníků je 62,5 cm. Pro užitné zatížení 1,5 kN/m2. Celkem za 4 Vodorovné konstrukce

1 Stavební konstrukce II 1 Objekt : 1 Vodorovné konstrukce porotherm Stavba : 1 Stavební konstrukce II   Rozpočet: 1 Objekt : 1 Vodorovné konstrukce porotherm P.č. Číslo položky Název položky MJ množství cena / MJ celkem (Kč) Díl: 4 Vodorovné konstrukce 7 411320241RA0 Stropy Velox, tl. 17 + 5 cm, B 20 (C 16/20) m2 Strop Velox je tvořen stropními prvky Velox, výztuží Trigon, vybetonováním vzniklých žeber a nadbetonávkou v tl. 5 cm. V položce jsou zakalkulovány náklady na podpěrnou konstrukci včetně její demontáže a pomocné lešení. 8 411320241RAD Stropy Velox, tl. 17 + 5 cm, B 20 (C 16/20) Velox, výztuž Trigon, rozpon 5,9 m Stropní konstrukce s podhledem vytvořeným z truhlíků z prefabrikovaných prvků Velox výšky 170 mm, s nadbetonovanou deskou tloušťky 50 mm. 9 411320244RA0 Stropy Velox, tl. 22 + 5 cm, B 20 (C 16/20) 10 597101010RAA Žlab odvodnovací polymerbeton, zatížení A 15 kN včetně dodávky roštu a žlabu RONN m Celkem za 4 Vodorovné konstrukce

Připomínky, doporučení, chyby PSII Cvičení 1

Šrafování zálivek odporuje normě Příklad cvičení Šrafování zálivek odporuje normě

Omyly

Věnec je spojen s dobetonávkou Pokud se výkres skladby stropu kreslí jako pohled na konstrukci stopu (do bednění) je nesmyslné zakreslování svislé konstrukce o patro výše. Pokud dodržíme kreslení podle normy nemůžeme vidět obrysy vložek a trámů plnou čarou a překlady ve stěně čárkovaně. Pokud zakreslujeme do skladby konstrukce spodní stěnu, nemůžeme ji kreslit silně a nesmí nám zde chybět překlady. Překlady jsou součástí svislých konstrukcí . Proto by výkres skladby měl být podobný jako šalovací výkres – pohled do bednění. U spřažených stropů se jedná o bednění. Věnec je spojen s dobetonávkou Chybí překlad Chybí překlad Chybí překlad

Místo pro věnec