BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
Ekologické zemědělství
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ekologické zemědělství
Bezpečné potraviny na českém trhu
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Bio a Ekologické zemědělství
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sasov.
Ekologické zemědělství
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Bio není jenom zrní.
UGO.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Rozloha zemědělské půdy a ekologické zemědělství
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
BIOPOTRAVINY.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Zpracování bioproduktů. Předpisy IFOAM, EU zpracování bioproduktů má být co nejšetrnější zachování kvality a neporušenosti produktu minimalizace výskytu.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Ekoznačky. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Ekologické zemědělství a biopotraviny
Sůl moc nebo málo ?.
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Skutečně zdravá jídelna Bohuslav Sedláček
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Green Pan, s. r. o. Dobij se dobrým jídlem!.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Biopotraviny.
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Bio Food
Transkript prezentace:

BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI Alena Mariánková, Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity V Českých Budějovicích

Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj. produktů kontrolovaného ekologického zemědělství, což je velmi pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě. Ekologické zemědělství: Cílem je zamezení používání agrochemických vstupů a tím soustavně zabraňovat škodám na životním prostředí.

Výroba biopotravin je vymezena Nařízením Rady EU 2092/1991 zákonem č Výroba biopotravin je vymezena Nařízením Rady EU 2092/1991 zákonem č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství.

Biopotraviny se značí logem BIO s malým nápisem PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLTSVÍ. Logu se někdy také říká biozebra .

Používat logo pro biopotravinu mohou pouze producenti, kteří pravidelně procházejí certifikačním procesem Ministerstva zemědělství respektive jím založené organizace KEZ o.p.s. (Kontrola ekologického zemědělství).

Biopotraviny nesmí být vyrobeny (produkovány) za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů či geneticky změněných organismů. Biopotraviny nemohou obsahovat přídatné látky používané v potravinářství, nejsou aromatizovány ani dochucovány Zakázáno je také např. bělení, ozařování, mikrovlnný ohřev apod.

Biopotraviny by oproti běžně produkovaným potravinám měly být zdravější Neměly by obsahovat přídatné látky, neobsahují škodliviny z pesticidů, herbicidů, z ovzduší i z dalších zdrojů. Biopotraviny ve většině případů ztrácí na běžné potraviny v oblasti vzhledu (například ovoce, pečivo), trvanlivosti (absence většiny konzervačních látek). Chuťová kvalita bio a ne-bio-potravin je na posouzení jednotlivých spotřebitelů.

Bio v české kuchyni

Kde nakupovat biopotraviny? - farmy - specializované obchody - supermarkety a hypermarkety Kam do „bio-restaurace“? - tzv. restaurace zdravého životního stylu - vyhlášené top restaurace

Restaurace tzv. zdravého životního stylu: - Café, rychlá bioobčerstvení, jídelny, stravovny i několik „klasických restaurací“. - Jí se zde zdravě, převládá bezmasá kuchyně, v tradičním menu těchto restaurací bývá celozrnné pečivo, produkty vegetariánské výživy, oblíbené jsou pokrmy z pohanky, cizrny i jáhel. Z nápojů jsou v biokvalitě nabízeny běžně čaje a mošty. Jen zcela výjimečně je v nabídce zařazeno maso a pokud ano, jsou to zpravidla ryby. - Sezónní proměnlivost jídelníčku.

Žádné ze stávajících stravovacích zařízení dnes v Čechách nevaří stoprocentně z biosurovin, menu v biokvalitě bývá nejčastěji pouze jedním z položek jídelního lístku. Pokud není pokrm zhotoven z „bio“ celý, jsou použité biosuroviny viditelně označeny v jídelníčku.

Za malý počet restaurací může vysoká cena vstupních surovin a jejich malá dostupnost. Ceny, které za biopokrmy zaplatíte, se pohybují přibližně o 15-30% procent výš než v „nebiorestauraci“ obdobné kvality.

Top restaurace: o zdravém životním stylu se zde příliš nemluví, zato jsou tato místa hojně vyhledávána gurmány. Pokud se zde z biopotravin vaří, je hlavním důvodem jejich chuťová kvalita – velkou roli hraje farmářský způsob odchovu dobytka i tradiční postupy výroby a zpracování. Zda je produkt certifikován bio či není, většina šéfkuchařů vůbec nesleduje.

Podíl biopotravin v celkové tuzemské spotřebě tvoří pouhá 0,18 procenta Český občan utratí za biopotraviny průměrně 35,- Kč ročně. Na západ od nás tvoří podíl bio v celkovém spotřebitelském koláči potravin přibližně 3-4 procenta. Občan EU15 průměrně za bio utratí přibližně 35 EUR ročně. Počet pravidelných českých biospotřebitelů dosahuje přibližně 3% procenta obyvatel. Český trh s biopotravinami vykazuje navýšení o 30% (tento růst je způsoben převážně intenzivnějším dovozem zahraničních produktů. Loni poprvé za celou dobu existence českého ekologického zemědělství poklesl počet ekologicky obhospodařované půdy i počet farmářů.

Zdroje: www.kez.cz (Kontrola ekologického zemědělství) www.mze.cz (Ministerstvo zemědělství ČR) www.uzpi.cz (Ústav zemědělských a potravinářských informací) www.mesicbiopotravin.cz (Biopotraviny – brožura vydaná za spolupráce MPO ČR) www.biopotraviny.cz www.biospotrebitel.cz