SVATBA, MANŽELSTVÍ, ROZVOD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Zařazení obce do vyhlášky č. 36/2006 Sb. Změny příjmení
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Soukromá obchodní akademie SOAPA, s. r. o.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_RODINNÉ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
Kapitoly z rodinného a trestního práva
Evidence obyvatel.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Sňatek
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Rodinné právo – vybrané otázky
SVNIT Přednáška M. Horáková
Zdánlivé a neplatné manželství
Rodinné právo – vybrané otázky
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
VY_32_INOVACE_41_VZNIK MANŽELSTVÍ Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Škola: ZŠ SPECIÁLNÍ, Litvínov.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.03_Manzelstvi Datum:
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_09_Manželství Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rodinné právo – úvod, vznik manželství JUDr. Věra Pražmová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
* změna chování * nekritičnost vůči partnerovi, partnerce * žárlivost * závislost na partnerovi * podceňování překážek * přeceňování vlastních sil.
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_12 MANŽELSTVÍ Výchova.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křížovka – opakování, manželství
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Zdánlivé a neplatné manželství
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Církevní a občanský sňatek
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rodinné právo – vybrané otázky
Zánik manželství Občanská nauka 1. M.
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rodinné právo – vybrané otázky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Transkript prezentace:

SVATBA, MANŽELSTVÍ, ROZVOD Mgr. Michal Oblouk

MANŽELSTVÍ dobrovolné, v zásadě trvalé soužití dvou osob různého pohlaví, které je založeno zákonem stanoveným způsobem – sňatkem hlavním účelem je dle zákona založení rodiny a řádná výchova dětí (biologická a výchovná funkce) v ČR ho může uzavřít výhradně muž a žena, oba musí souhlasit zaniká smrtí jednoho z manželů, prohlášením za mrtvého nebo rozvodem překážky v uzavření: nezpůsobilost k právním úkonům duševní porucha nezletilost (soud může z výjimečných důvodů povolit u osoby starší 16 let) manželství uzavře osoba, která již je manželem nebo registrovaným partnerem (bigamie) nedobrovolnost, nevědomost - jeden z manželů nebyl informován o rozhodných skutečnostech nebo bylo prohlášení učiněno pod fyzickým či psychickým nátlakem příbuzenský vztah (incest)

ZPŮSOBY UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ vždy se uzavírá před dvěma svědky, manželství vzniká přesně okamžikem souhlasného prohlášení muže a ženy, že spolu do manželství vstupují formy: občanský (civilní) sňatek - prohlášení o uzavření manželství orgánem státu (obecní úřad – oddává starosta nebo jiný pověřený člen zastupitelstva), manželství se uzavírá v místě určeném úřadem pro konání slavnostních obřadů, v případě manželství uzavíraného v cizině může být orgánem zastupitelský úřad České republiky (pokud je život jednoho se snoubenců přímo ohrožen, může prohlášení snoubenců přijmout i kapitán lodi plující pod vlajkou České republiky, kapitán letadla registrovaného v České republice a velitel vojenské jednotky České republiky v zahraničí) církevní sňatek - prohlášení o uzavření manželství před orgánem registrované církve či náboženské společnosti (oddává kněz), alespoň jeden z páru musí být pokřtěn, církevní orgán je povinen do tří pracovních dnů doručit protokol o uzavření manželství s uvedením skutečností dle matričního zákona příslušnému matričnímu úřadu, v jehož obvodu bylo uzavřeno

SVATBA - SŇATEK obřad spojený se vstupem dvou lidí do manželského stavu (nevěsta + ženich) je složena z rituálů, částečně předepsaných zákonem, a tradičních zvyklostí doklady potřebné ke svatbě: při sňatku českých státních občanů - občanské průkazy snoubenců, rodné listy, pravomocný rozsudek o rozvodu předchozího manželství (je-li snoubenec rozvedený), úmrtní list manžela (je-li snoubenec ovdovělý), rodné listy společných dětí (mají-li snoubenci takové), rodné listy dětí nevěsty (pokud otec těchto dětí není znám) je-li jeden ze snoubenců cizinec - rodný list, doklad o právní způsobilosti k uzavření manželství, který nesmí být k datu uzavření manželství starší 6 měsíců (povolení domovského státu uzavřít manželství v ČR a pokud domovský stát takové potvrzení nevydává, předloží cizinec dokument o této skutečnosti), potvrzení o osobním stavu a pobytu (je-li cizím státem vydáváno), pravomocný rozsudek o rozvodu manželství (pokud je snoubenec rozvedený), doklad totožnosti (cestovní pas, průkaz o povolení k pobytu pro cizince)

SVATBA - SŇATEK při sňatku snoubenci stvrzují prohlášením, že zvážili úpravu budoucích majetkových vztahů (bydlení), že jim nejsou známy okolnosti vylučující manželství a že navzájem vědí o svém zdravotním stavu společné příjmení není nutné výročí svatby: 5 let – dřevěná 10 let – cínová 15 let – křišťálová 20 let – porcelánová 25 let – stříbrná 50 let – zlatá 60 let – diamantová 70 let – platinová

SVATEBNÍ ZVYKY Svatební koláčky – koláčky, kterými se zvou svatební hosté. Většinou jde o malinké koláčky s různými náplněmi. Svatební koláčky nesmí péct sama nevěsta! Žena, která sní koláček, který byl upečen v rohu plechu, se do roka a do dne vdá. Oblečení nevěsty – každá nevěsta by měla mít podle tradice něco nového, starého, půjčeného a modrého. Voničky – každý svatební host dostane do klopy tzv. voničku nebo vývazek. Zasypávání rýží – při odchodu z obřadní síně zasypávají svatebčané nevěstu a ženicha rýží – přivolávají tak bohatství a plodnost. Střepy – při příchodu na svatební hostinu rozbije personál talíř, nevěsta s ženichem pak musí střepy zamést. Podle toho, jak se k úkolu postaví, je jasné, jak jim bude klapat společná domácnost. Polévka z jednoho talíře – nevěsta s ženichem jsou svázáni bílým ubrusem a navzájem se krmí jednou lžící. Krájení svatebního dortu – opět jeden nůž a společné nakrojení dortu. Nikdo ze svatebčanů nesmí dort odmítnout! První manželský tanec – první tanec by měl být věnován pouze ženichovi a nevěstě. Obvykle svatebčané vytvoří kolem tančících novomanželů kruh. Únos nevěsty – v průběhu oslavy unesou nevěstu do některé z okolních hospůdek, kde zapíjejí štěstí novomanželů. Ženich by měl svou novomanželku najít co nejdříve, protože celou útratu platí on. Házení kyticí – nevěsta si stoupne zády k neprovdaným dívkám, které se svatby účastní, a hodí kytici za sebe. Dívka, která kytici chytí, se do roka bude vdávat!

SVATEBNÍ ZVYKY

REGISTROVANÉ PARTNERSTVÍ veřejnoprávně institucionalizovaný svazek dvojic stejného pohlaví institut registrovaného partnerství v ČR platí od 1. července 2006, do konce roku 2010 se v Česku registrovalo 1111 párů v ČR ho mohou uzavřít dvě dospělé osoby stejného pohlaví (dvě ženy nebo dva muži), z nichž aspoň jedna má české státní občanství uzavírá se před pověřeným matričním úřadem partneři před úřadem činí prohlášení, které může, ale nemusí proběhnout veřejným a slavnostním způsobem, úřad pak provede zápis do knihy registrovaného partnerství a vydá doklad o registrovaném partnerství - tento stav se partnerům zapisuje i do občanského průkazu zaniká úmrtím nebo zrušením na základě rozhodnutí soudu, a to po dohodě nebo na žádost jednoho z partnerů zakládá partnerům řadu práv i povinností a promítá se do mnoha oblastí života

ROZVOD v Česku upraven v zákoně o rodině a rozhoduje o něm vždy soud může probíhat ve formě sporného rozvodu nebo na základě dohody obou manželů řízení o rozvod probíhá před okresním soudem, který je místně příslušný před rozhodnutím soudu o rozvodu musí být nejdříve uzavřena dohoda obou manželů o výchově a výživě společných nezletilých dětí, která musí být schválena soudem, a o vypořádání společného jmění - nedojde-li k těmto dohodám, musí i o těchto záležitostech nejdříve rozhodnout soud a teprve poté může být pokračováno v řízení o rozvodu ten z manželů, který přijal příjmení druhého manžela, může do jednoho měsíce od právní moci rozhodnutí o rozvodu oznámit matrice, že přijímá opět své dřívější příjmení - pokud tak včas neučiní, příjmení z období manželství mu už zůstane

ROZVOD soud manželství rozvede, jestliže je tak hluboce a trvale rozvráceno, že nelze očekávat obnovení manželského soužití - za tím účelem soud musí především prozkoumat příčiny rozvratu manželství rozvedeno nebude, pokud manželé mají nezletilé děti, s jejichž zvláště odůvodněnými zájmy by to bylo v rozporu, nebo pokud spolu manželé nežijí kratší dobu než tři roky, jeden z nich se na rozvratu manželství převážně nepodílel a jemuž by rozvodem byla způsobena zvlášť závažná újma - vždy však bude záležet na úvaze soudu, který bude muset zhodnotit všechny okolnosti svědčící ve prospěch i proti zachování manželství pokud se k žalobě o rozvod manželství připojí i druhý manžel, manželství trvalo alespoň jeden rok a manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí, soud nezjišťuje příčiny rozvratu a manželství rozvede - i zde ale platí, že návrhu být vždy vyhověno nemusí, pokud manželé mají nezletilé děti, s jejichž zvláště odůvodněnými zájmy by to bylo v rozporu

PŘÍČINY ROZVODŮ SPOLEČENSKÉ – demokratizace vztahů, emancipace a zaměstnanost žen, tolerance k rozvodům DYADICKÉ – špatný výběr partnera, nepřipravenost, špatné vztahy s příbuznými, problémy s penězi, špatné bydlení, nezájem o rodinu INDIVIDUÁLNÍ – špatné charakterové vlastnosti, asociální rysy osobnosti, nevěra

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Man%C5%BEelstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatba http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozvod_v_%C4%8Cesku http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDro%C4%8D%C3%AD_svatby http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatebn%C3%AD_zvyky http://cs.wikipedia.org/wiki/Registrovan%C3%A9_partnerstv%C3%AD http://www.zaria.cz/clanek/psychologie/rozvod-a-dite/1315 http://archiv.vlasta.cz/rodina/2010/8/6/clanky/zena-paragrafy-1- rozvod-krok-za-krokem/ http://www.lagaliano.estranky.cz/clanky/dieta-a-rozvod-rodicov/ http://www.svatebniinfo.cz/zvyky.html http://www.lereve.cz/stylova-svatba/svatebni-zvyky/ http://www.dekoraceprosvatbu.cz/news/svatebni-zvyky/