Strategické nástroje řešení sociálního vyloučení s možností participace sociálních kurátorů Komunitní plánování sociálních služeb na místní a krajské úrovni,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Místní plán inkluze + OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Strategické nástroje řešení sociálního vyloučení s možností participace sociálních kurátorů Komunitní plánování sociálních služeb na místní a krajské úrovni, Strategické plány rozvoje měst, Akční plány, Integrované plány, Koncepce prevence kriminality

Role kurátora pro dospělé Sociální kurátor je do pracovních skupin delegován zaměstnavatelem nebo se podílí na zpracování podkladů pro práci těchto skupin Při těchto činnostech uplatňuje praktické poznatky z práce se svými cílovými skupinami.

Komunitní plánování sociálních služeb na obecní úrovni Komunitní plánování je přístup, který říká co, a proces, který říká jak pracovat s komunitou v daném místě při řešení jejich potřeb Včasným plánováním přiměřených programů, projektů a sociálních služeb propojených spoluprácí zadavatelů, zaměstnavatelů, poskytovatelů a uživatelů, můžeme prostřednictvím této metody přecházet sociálnímu vyloučení znevýhodněných osob na trhu práce a ze společnosti Komunitní plán umožňuje rozvíjet sociální služby dle místních potřeb a posilovat kapacity sociální ekonomiky. Komunitní plánování doporučuje obcím zákon o sociálních službách, který užívá termínu: střednědobých plán rozvoje sociálních služeb.

Komunitní plán Komunitní plán obsahuje konkrétní cíle v oblasti rozvoje sociálních služeb rozvedené do tzv. opatření. Opatření mohou mít stanovené indikátory, jako vodítko pro hodnocení úspěšnosti Opatření představují detailní plány vzniku, rozvoje a udržení sociálních služeb potřebných v dané lokalitě. Textová podoba opatření obsahuje finanční rozvahu včetně uvedení dostupných finančních zdrojů, časové období realizace a definuje potenciálního realizátora

Cílové skupiny

Sociální kurátor v pracovních skupinách KP Sociální kurátor je díky svým praktickým poznatkům významným nositelem informací v procesu tvorby komunitního plánu a jeho následné implementace Sociální kurátor je seznámen především se situací osob nacházejících se v přechodné krizi, osob páchajících trestnou činnost, osob propuštěných ze školských zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy, osob bez přístřeší a osob z řad romské populace.

V obecnější rovině lze konstatovat, že sociální kurátor je orientován v situaci osob ohrožených sociálním vyloučením na místní úrovni Z těchto důvodu se jeví jako optimální, aby se sociální kurátor stal členem pracovní skupiny, která řeší situaci osob ohrožených sociálním vyloučením, osob v přechodné krizi nebo jiné související skupiny - prevence kriminality, pro osoby bez přístřeší, osoby ohrožené závislostmi apod.

Činnost kurátora v pracovní skupině Sociální kurátor – člen pracovní skupiny komunitního plánování - může aktivně navrhovat a prosazovat potřebná opatření. Mezi ně patří například vybudování azylového domu, domu na půl cesty, noclehárny, podpora dostupnosti sociálního bydlení, terénní program v sociálně vyloučených lokalitách a další.

Sociální kurátor jako zaměstnanec obecního úřadu obce s rozšířenou působností (magistrátu, městské části) je do pracovní skupiny komunitního plánování zařazen jako zástupce zadavatele sociálních služeb Z tohoto titulu vyhodnocuje přiměřenost navrhovaných řešení, doporučuje priority v jednotlivých oblastech, zasazuje se o zvýšení kvantity i kvality konkrétních typů sociálních a souvisejících služeb.

Koncepce romské integrace o Komunitním plánování V praxi se ukazuje, že ne každá obec vytváří komunitní plán rozvoje sociálních služeb. V Gabalově Analýze sociálně vyloučených romských lokalit z roku 2006 bylo zjištěno, že pouze 1% zkoumaných obcí má vytvořenou specifickou strategii či plán řešení situace v sociálně vyloučených romských lokalitách, v 9% byla taková strategie součástí výstupů z komunitního plánování, 90% obcí nemělo strategii žádnou. Na národní úrovni vzniká řada koncepcí a strategií cílených na řešení situace sociálně vyloučených lokalit, nicméně nedochází k jejich důsledné implementaci v praxi. Na obranu obcí je nutné dodat, že jim v této oblasti nebyla poskytnuta dostatečná a intenzivní metodická podpora (obzvláště na úrovni menších měst a regionů). Odpovědnost za metodickou podporu přitom nesly krajské úřady. Díky různé míře a kvalitě metodické podpory vznikla řada odlišných komunitních plánů[1], v nichž je věnována různá míra pozornosti romským záležitostem. Z praxe krajských koordinátorů vyplývá, že jen málo identifikovaných sociálně vyloučených lokalit je přitom zahrnuto do procesu komunitního plánování. [1] Některé plány jsou například obecné, obsahují pouze cíle bez plánování kroků v praxi, jiné plány jsou naopak kvalitní a obsahují i kroky k naplnění cílů včetně indikátorů, kterých je zapotřebí dosáhnout jako vodítko pro hodnocení úspěšnosti realizace definovaných opatření.

Střednědobé plány rozvoje sociálních služeb krajů Krajům ukládá vytváření střednědobých plánů rozvoje sociálních služeb zákon o sociálních službách[1]. Pokud porovnáváme krajské „komunitní plány“ zjistíme, že zvolené metody jejich vytváření jsou velice různé. Jednotícím prvkem je existence pracovních skupin na jejich tvorbu, sestavených mimo jiné z odborníků na danou problematiku. [1] § 95 zákona č. 108/2006, o sociálních službách v platném znění

Při práci na krajském komunitním plánu se nabízí další prostor pro sociálního kurátora k uplatnění svých praktických poznatků Pokud je členem této pracovní skupiny, stává se důležitým článkem přenosu informací o konkrétních problémech své lokality na krajskou úroveň, včetně návrhů na jejich řešení Své poznatky zde konfrontuje se zástupci dalších lokalit a získává tak přehled o širších souvislostech problematiky v rámci kraje.

Od roku 2012 by Kraje měly rozdělovat dotace na sociální služby Krajské plány rozvoje sociálních služeb představují podpůrný nástroj pro přerozdělování finančních příspěvků mezi poskytovatele těchto služeb. I z tohoto pohledu je důležité, aby plán přinášel návrhy pro řešení všech sociálních problémů příslušného kraje. Od roku 2012 by Kraje měly rozdělovat dotace na sociální služby Kraj bude rozdělovat prostředky na sociální služby od 2012

Plánování sociálních služeb na národní úrovni Priority rozvoje sociálních služeb pro období 2009 – 2012 je název dokumentu MPSV, který bude publikován v závěru roku 2009. V době vytváření studijního textu byla k dispozici pracovní verze. Slangově je nazýván „národním komunitním plánem“. Jedná se o dokument naznačující žádoucí směr vývoje sociálních služeb v ČR na období do roku 2012.

V úvodu dokumentu je uveden výčet subjektů participujících na jeho tvorbě, mezi nimiž je také jmenován zástupce sociálních kurátorů. Uvádím tento příklad jako důkaz pro platnost tvrzení uvedených v této kapitole. Sociální kurátor je platným prvkem při tvorbě strategických materiálů týkajících se jeho cílové skupiny.

Sociální kurátor v Národním komunitním plánu Priority rozvoje sociálních služeb přiznávají velkou důležitost podpoře službám sociální prevence. Text vyslovuje podporu práci sociálního kurátora a zmiňuje důležitost dalšího vzdělávání kurátorů a tvorbě metodických příruček[1]. [1] Kapitola „oblast podpory rozvoje služeb sociální prevence“ pracovní verze dokumentu Priority rozvoje sociálních služeb pro období 2009 – 2012

Strategické plány rozvoje obcí a měst Strategický plán rozvoje je závazný dokument řešící sociálně – ekonomický rozvoj obcí a měst. Strategické plány jsou vytvářeny v souladu se zákonem o obcích, zaměřují se na budoucí období v rozsahu cca sedm až deset let a jejich součástí je i výhled rozvoje obce nebo města v horizontu desítek let.

Strategický plán a „sociální oblast“ Strategické plány by měly ve své části zabývající se „sociální politikou obce“ zohledňovat také potřeby marginalizovaných skupin obyvatelstva. Tím se zvyšuje šance vzniku systémového řešení sociálně vyloučených lokalit na obecní, oblastí s vysokou mírou nezaměstnanosti, oblastí s vysokou mírou kriminality na obecní úrovni. Předpokladem je zajištěná návaznost na krajskou a národní strukturu řešení těchto patologických jevů.

Vytváření strategického plánu rozvoje probíhá obdobně jako u komunitního plánu sociálních služeb v pracovních skupinách zaměřených na jednotlivé oblasti života obce (výstavba, životní prostředí, turistický ruch, doprava, zemědělství, zaměstnanost, sociální oblast a další). Návrh plánu prochází procesem konzultací a připomínkování. Výsledný plán respektuje již existující strategické plány města, vychází z nich, rozvíjí je nebo nahrazuje, ale neměl by být s nimi v kolizi.

Integrovaný plán rozvoje města Integrovaný plán rozvoje města je základním koordinačním rámcem navazujícím na celkovou vizi a strategii rozvoje města za účelem identifikace a řešení problémů rozvojových oblastí města v návaznosti na využití podpory ze strukturálních fondů Evropské unie v programovacím období 2007 – 2013 (zejména pro čerpání dotací z Regionálního operačního programu - ROP a Integrovaného operačního programu - IOP). Součástí tohoto plánu by mělo být rovněž zamezení nekoncepční rozsáhlé privatizace obecního bytového fondu a vymezení části obecního bytového fondu pro sektor sociálního/podporovaného bydlení pro domácnosti s nízkými příjmy.

www.kpss.cz www.ckpul.cz http://www.mpsv.cz/cs/844 www.socialni-zaclenovani.cz