Společenská odpovědnost – nutnost nebo móda? Leden 2013, Luděk Niedermayer Kde jsme, kam jdeme….

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
7 Nezaměstnanost.
Seminář ČLFA k Leases ED 10. září 2013 Dopady na poskytovatele leasingu.
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Judikatura SDEU a její reflexe v českém právním řádu
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
Agregátní poptávka a nabídka
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Judikatura SDEU (Nezákonná) správní praxe
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
IFA, Česká republika 17. května 2011
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Společenská odpovědnost organizací
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Marketingové prostředí
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
KONKURENČNÍ STRATEGIE A VSTUP NOVÝCH FIREM Zpracovaly: L. Petráčková, E. Cézová.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
MARKETINGOVÝ MIX.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
TRH (tržní mechanismus)
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Tisková konference ČMKOS
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Společensky odpovědné podnikání
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Úvod, základní principy a cíle
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Tisková konference ČMKOS
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Společenská odpovědnost – nutnost nebo móda? Leden 2013, Luděk Niedermayer Kde jsme, kam jdeme….

2© 2013 Deloitte Česká republika Několik poznámek Stav světa Co na to firmy? Společenská odpovědnost: Záleží jen na firmách? Výzvy budoucnosti Název prezentace

Dnešní stav světa…. … a CSR…

4© 2013 Deloitte Česká republika Svět post Lehman – hledáme poučení…. V co ekonomové, účetní a mnozí politici věří (-ili): Co se stalo: „Zisk“ se transformuje do rychlého zisku Rostou faktory neudržitelného vývoje Velká krize není již očistným procesem, ale permanentní destrukcí některých hodnost Ziskové a úspěšné firmy Zaměstnanost a výnosy investorů Poptávky a další investice Stabilnější ekonomika, postupující „zodpovědnost“ Lepší podmínky pro podnikání Nahradit krátkodobý profit, dlouhodobou perspektivou Zachovat inovační drive, důraz na produktivitu etc. Posílit zodpovědnost za vývoj společnosti

5© 2013 Deloitte Česká republika Některé aspekty Finanční sektor podstatně přispěl k vzniku a kumulaci rizikových faktorů, nekompetence i profesionálních investorů toto chování usnadnila Tlak na krátkodobý profit zejména u veřejně obchodovaných firem vedl k růstu rizik, která se poté naplnila Finanční a nefinanční politika vlád k vzniku neudržitelné situace přispěla, mnohdy podpořila rizikové chování obyvatel a založila neudržitelný vývoj státních financí Finanční nestabilita bank a podniků byla poměrně rychle korigována, domácnosti zvyšují sklon k úsporám Korekce fiskální politiky probíhá, má však „vedlejší dopady“ Občané v rostoucí míře volají pro více stabilní, udržitelné a někdy i zodpovědnější společnosti Zároveň však jejich preference mohou reagovat rychle na stav ekonomiky

Co na to firmy?

7© 2013 Deloitte Česká republika Pomalu ale jistě ……. Vyšší důraz na zodpovědnost firem (minimálně ve snaze omezit riziko ztráty kredibility) probíhá řadu let „Standardizace“ CSR sehrává nepochybně roli, ale je jen „viditelným“ projevem širšího pojmu zodpovědného působení podniků Rozvoj technologií, či nových oblasti pro aktivitu firem, skýtá často prostor pro takové působení firem, které skloubí jak cíl zvyšování hodnoty podniku, tak významný aspekt zodpovědného podnikání Platí to jak v rozvíjejícím se světě, tak i rozvinutých ekonomikách Tyto aktivity se odehrávají jak v „klasických odvětvích“, „oblastí nových technologií“ či „služeb“ Samotné chování podniků v oblasti například environmentu či inovací je usnadněno podstatným poklesem cen šetrných technologií, omluva pro jejich nevyužívání je stále těžší

8© 2013 Deloitte Česká republika Letem – světem…. Zásadní vliv zavádění nových technologií pro rozvoj méně rozvinutých částí světa Mobilní telefonie, energetika, micro kredity …. Průmyslová odvětví Redukce škodlivin u automobilů, příklad Toyota (nejen) Zvyšování bezpečnosti technologií, výrobků Energetika – úsporné systémy u domácností a podniků Další oblasti Šetrné zemědělství (bio …), některé produkty (nealko pivo …) Zodpovědné obchodní vztahy (fairtrade …) Služby Systémy sdílení, systémy burz… Finanční schémata (EPC..)

Slabá místa … … co na to státy?

10 © 2013 Deloitte Czech Republic Stát a zodpovědnost z vývoj společnosti …. Stát svou komunikací či ekonomickou politikou má vliv na chování svých subjektů, firem i obyvatel Daňová politika a proces přerozdělení vysílá jasné incentivy pro chování lidí i podniků, i vhodná regulace může stimulovat žádoucí vývoj Z tohoto pohledu má stát velkou roli v tom, jakým směrem společnost směřuje Některé politiky například českého státu jsou z tohoto pohledu „zvláštní“: Nízká transparence státu vůči svým občanům Oblast kouření a alkoholu - tolerance, komunikace, prevence i zdanění Vysoká tolerance a nízká kontrola hazardu Rezignace na využití incentivů pro šetrné technologie třeba v dopravě Sporná a nestabilní politika v oblasti ochrany životního prostředí Chování příkladem působí jak přímo i „podprahově“

11 © 2013 Deloitte Czech Republic … příklady z praxe … Oblast kouření Výnos daně z cigaret nepředstavují výnos státu, ale jsou projevem nákladů Nepochopitelný a neevropský postoj k pasivnímu kouření Alkohol Selhání státu v regulaci a poté opuštění konceptu zpřísnění pravidel Absence debaty o dopadech a nákladech dnešního stavu Energetika, ekologie Ideologizace přístupu, rezignace na větší použití daňových stimulů Nestabilita politiky a koncentrace na „centralizovaný model“ Obtížné hledání reakce na krátkodobý vývoj může vést k dlouhodobým problémům Oblast komunikace Nízká transparence a malá snaha zvyšovat kompetence občanů Malá schopnost edukace lidí (finanční gramotnost, penze atd.) Politizace v mnoha oblastech, zvyšující společenská rizika

Výzvy…

13 © 2013 Deloitte Czech Republic Ne vše je snadné… Přes rostoucí důraz společnosti na zodpovědnost firem, jejich větší ochotu, tuto linii respektovat, konfliktní místa existují ve většině oblastí: V některých oblastech vyšší dopad na „etiku podnikání“ vede zjevně k poklesu výnosů firem Pomalá odměna za striktně protikorupční chování v společnosti s nízkým standardem Ekonomické meze filantropie a relativita „pracovních standardů“ Náklady na některé aktivity v oblasti enviromentu, nízký dopad v případě izolovaného konání Situaci komplikuje fakt, že nepříznivý vývoj ekonomiky může preference lidí rychle měnit Ekonomická oblast Sociální oblast Environment

14 © 2013 Deloitte Czech Republic Jak dál? „Common sence“ a zkušenosti z minulých let vyzývají k podstatné změně v chování firem (nejen) v porovnání s minulostí Otázkou však je, zda tento proces či nová rovnováha ekonomik i jejich důsledky jsou reflektovány v očekáváních trhů a investorů, a jaký budou mít celkový dopad Změna společenských preferencí a pokles cen některých technologií činí řadu „společensky zodpovědných“ aktivit plně slučitelných s ekonomicky atraktivním podnikání, překonání „short termismu“ může tento stav ještě zlepšit Státy, alespoň některé, za „dobrými“ firmami v oblasti „zodpovědnosti“ zjevně zaostávají, existuje i problém „strategického vedení“ státu nastavením stabilních a prozíravých podmínek I tak však řada „společensky zodpovědného“ konání není krátkodobě ekonomicky lákavá, zejména na izolované bázi. Postup v těchto oblastech není prost rizika, ale může se vyplatit (a naopak)

15 © 2013 Deloitte Czech Republic Pár otázek … Jednou z neznámých je „test“ konceptu zodpovědného podnikání při setrvale slabé ekonomické aktivitě v regionu (zejména v případě asymetrie). Možnosti reakcí jsou různé Bez zajímavosti není ani to, jak by na takovouto situaci reagovaly politiky vlád, z pohledu udržení preference udržitelného vývoje a potřeby stability protředí pro řadu politik Stejně tak je otázkou, zda se koncept „zodpovědného podnikání“ bude i nadále do značné míry zastavovat na hranicích mezi státy Otázkou může být i to, zda se některé negativní zkušenosti s veřejných vlastnictvím (obchodovaným) nepromítnou do posilování jiných forem vlastnictví podniků (či výkonu vlastnických práv), potenciálně příznivějších pro „zodpovědné podnikání“ Zkušenosti s vývojem v některých českých (a pochopitelně i zahraničních) firmách vzbuzuje optimismus, i když až čas ukáže, zda jde o trvalý trend…

Deloitte označuje jednu či více společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited, britské privátní společnosti s ručením omezeným zárukou, a jejích členských firem. Každá z těchto firem představuje samostatný a nezávislý právní subjekt. Podrobný popis právní struktury společnosti Deloitte Touche Tohmatsu Limited a jejích členských firem je uveden na adrese © 2013 Deloitte Česká republika