Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

Pohyb tělesa opakování
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
ČAS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Měření času (Učebnice strana 96 – 99)
Tepelná výměna prouděním
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Měření času Jednotky času
Čas Ing. Radek Pavela.
ČAS.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Stroj času Sojková Aneta.
Měření času – jednotky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Čas a jeho měření.
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Paulus Lukáš Co je to čas ?.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
KUFR – procvičování pojmů
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ČAS – výklad učiva.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem listopad 2011
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem listopad 2011
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Jednotky času - procvičování
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem listopad 2011
VY_32_INOVACE_433, 22. sada, Prvouka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_460.
ČAS Běží, běží a nemá nohy. LC.
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_Čas AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Měření času Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času
Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_48_MĚŘENÍ ČASU
Čas čas je fyzikální veličina, kterou značíme t
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_10 Čas a jeho měření Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011

Informace pro učitele: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 6. Tematická oblast: Mechanika Klíčová slova: čas, měření času, měřidla času, jednotky času a jejich převody Použité materiály: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dobronice_u_Bechyn%C4%9B,_ml%C3%BDn,_slune%C4%8Dn%C3%AD_hodiny.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wooden_hourglass_3.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Tidens_naturl%C3%A6re_fig19.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prim_clockwork.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FYEO_Watch.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stopwatch.gif http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metronom_SPM320B_firmy_Seiko.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metronom_M%C3%A4lzel_1815.jpg Metodický postup: Postupný průchod prezentací (45 min.) Žáci si zakreslují jednotlivá měřidla času na časovou osu. K jednotlivým měřidlům si zapisují poznámky dle rozvahy. Zakreslí si do sešitu převodní tabulku jednotek času. Musí mít zapsáno vše, co je podtržené. Řešení ze slidu 15: 35 minut a 27 sekund. Řešení ze slidu 16: 17 hodin 22 minut a 25 sekund.

Za jak dlouho dokážete spočítat? (5 . 4 + 10 – 8) . 3 = Měření času O měření času se lidé pokoušejí již tisíciletí, základní myšlenku toho měření vyjádřil Aristotelés definicí, že: „Čas je napočítaný pohyb ve vztahu k před a po“. Za jak dlouho dokážete spočítat? (5 . 4 + 10 – 8) . 3 =

Čas čas je základní fyzikální veličina značka t jednotka s [sekunda] měříme ho pomocí hodin, které využívají opakující se děje Víte, jak lidé určovali čas, když neměli hodiny? Tušíte, kdy lidstvo vynalezlo a zkonstruovalo hodiny?

Sluneční hodiny Historie archeologické vykopávky v Knowthu (Irsko). 5000 př.n.l. Egypt, Babylónii, Indii a Číně obelisky 3500 př.n.l. Egypt první přenosné pravítko s ryskami 2000 př.n.l.

Přesýpací hodiny využívají pohyb písku způsobený gravitací důkazy o existenci přesýpacích hodin pocházejí až ze 14. století spolehlivé, opakovaně použitelné a poměrně přesné měřidlo času

Kyvadlové hodiny Poprvé sestrojeny v roce 1657 holanďanem Huygensem. Základem kyvadlových hodin je pravidelně se opakující pohyb kyvadla. Problémem tohoto kyvadla je, že se brzy zastaví. Musí se použít ještě závaží, které dodá kyvadlu energii. 1 kyv

Kyvadlové hodiny Padající závaží způsobí, že kyvadlo hodin se kývá stále a pohání ručičky hodin.

Kapesní hodiny V kapesních hodinách se místo kyvadla užívalo kolečko spojené s pérkem. Když se pérko zkroutí, způsobuje otáčení kolečka sem a tam (museli se natahovat). Kolečko se nazývá nepokoj. Pérko

Digitální hodiny nepokoj byl nahrazen krystalem křemíku místo natahování je použita jako zdroj energie el. baterie údaje hodin kontrolujeme pomocí časových znamení. Signály mezinárodní časové služby, které vysílá televize, rozhlas nebo telefon.

Stopky mají dvě kruhové stupnice hlavní je rozdělena na 60 dílků 1 d. = 1 s menší je rozdělena na 30 dílků 1d = 1 minuta Používají se pro přesné měření krátkých dějů.

Metronom Používá se k odměřování stejných dob. Po uplynutí času vydá zvukový signál. Standardně je čas 1 sekunda, ale lze nastavit i méně nebo více Používá se zejména v hudbě pro stanovení tempa

Jednotky základní jednotka: sekunda její značka: s vedlejší jednotky: minuta 1 min = 60 s hodina 1 h = 60 min =3600 s den 1 d = 24 h = 1440 min = 86 400 s

Jednotky

Úlohy Závod v běhu na 10 km začal ve 14 h 10 min 10 s. Vítěz proběhl cílovou páskou ve 14 h 45 min 37 s. Jak dlouho běžel?

Úlohy Petr jel z Prahy do Brna rychlíkem, který vyjel z Prahy ve 13 h 39 min. Cesta trvala 3 h 43 min 25s. V kolik přesně vystoupil z vlaku v Brně?