Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří."— Transkript prezentace:

1 Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří egyptané- Astronomové, kteří rozdělili den na dvanáct stejných dílků.

2 Nejstarší hodiny- Gnómon
Gnómon poprvé sestrojili v Egyptě. Byla to součást slunečních hodin, zabodnutá v zemi ve směru zemské osy. Sluneční hodiny vynalezli mezopotámci.

3 Hodiny dnes V součastnosti využíváme nástěnné hodiny, náramkové nebo digitální. Velmi přesné hodiny jsou chronometr používaný v letectví a námořnictví.

4 Vynálezci hodin První kyvadlové hodiny (kyvadlo) vynalezl Galileo Galilei. O stvoření hodin se zasloužil také holandský fyzik Christiaan Huygens- Setrvačka. Základní myšlenku měření času vyřkl řek Aristoteles: „Čas je napočítaný pohyb ve vztahu k před a po.“

5 Funkce hodin Hodiny jsou obvykle řízené setrvačkou.
Hlavní jádro hodin se nazývá: Osciliátor= Soustava setrvačných hmot (Galileo Galilei).

6 Další druhy hodin Nejpřesnější hodiny jsou hodiny atomové.
Naši předkové využívali hodin: Přesýpacích, vodních, a svíčkových.


Stáhnout ppt "Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří."

Podobné prezentace


Reklamy Google