Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11."— Transkript prezentace:

1 Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11

2 Informace pro učitele: Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Vzdělávací obor : Fyzika Ročník: 7. Tematická oblast:Mechanika Klíčová slova: Zákon síly, posuvné účinky síly, zrychlení. Použité materiály: automatické tvary MS OFFICE POWERPOINT KOLÁŘOVÁ R., BOHUNĚK J., Fyzika pro 7. ročník základní školy, ISBN 80-7196-265-1 Metodický postup: Promítnutí prezentace (30 minut). Žáci po promítnutí zakreslí do sešitu vlastní schematické obrázky všech zobrazených pokusů (viz. uč. Fyzika pro 7. ročník str. 56 - 57). Pokusy se dají uskutečnit se židlí na kolečkách či penálem na lavici.

3 Posuvné účinky síly Jak souvisí síla s pohybem?

4 Účinky síly F1F1 posuvné účinky síla může: uvést těleso z klidu do posuvného pohybu zrychlit, zpomalit nebo zastavit pohyb

5 Účinky síly F1F1 otáčivé účinky síla může těleso roztočit, zrychlit, zpomalit či zastavit otáčivý pohyb

6 Účinky síly F1F1 deformační účinky síla může změnit tvar tělesa

7 Posuvné účinky síly F1F1 uvedení do pohybu Zapůsobíme-li na nehybné těleso silou, začne se pohybovat. F2F2 Co se stane, když zapůsobíme na stejné těleso větší silou?

8 Posuvné účinky síly F1F1 urychlení pohybu Zapůsobíme-li na pohybující se těleso silou ve směru pohybu, začne se pohybovat rychleji.

9 Posuvné účinky síly F1F1 zpomalení pohybu Zapůsobíme-li na pohybující se těleso silou proti směru pohybu, začne se pohybovat pomaleji.

10 Posuvné účinky síly F1F1 zastavení pohybu Zapůsobíme-li na pohybující se těleso dostatečně velkou silou proti směru jeho pohybu, těleso se zastaví.

11 Posuvné účinky síly F1F1 změna směru pohybu Jestliže na těleso budete působit silou na nositelce, která není shodná, anebo rovnoběžná s trajektorií pohybu tělesa, těleso změní směr pohybu.

12 Velikost pohybového účinku síly závislost na velikosti působící síly Čím větší síla působí, tím je pohybový účinek větší. F1F1 F2F2

13 Velikost pohybového účinku síly závislost na hmotnosti tělesa Čím větší má těleso hmotnost, tím menší je pohybový účinek. F1F1 F2F2

14 Zákon síly Pohybové účinky zkoumal Isaac Newton. Definoval tři pohybové zákony. Zákon síly říká : Působí-li na těleso síla, mění se jeho rychlost. Změna rychlosti závisí : na velikosti a směru síly na hmotnosti tělesa


Stáhnout ppt "Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11."

Podobné prezentace


Reklamy Google