SOCIÁLNÍ KARTA Vladimír Šiška, I. náměstek ministra, MPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Advertisements

Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Základní registry veřejné správy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Organizace sociální správy
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Registr dlužníků státu
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Soustava veřejných rozpočtů II.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Plzeňská kartastrana 1 eTown s Plzeňskou kartou.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Poštovní poukázky.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Realizační tým ICZ duben 2005
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Informatizace společnosti Mgr. Radko Martínek ministr.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Základní registry.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
informační portál MPSV Ing. Petr Hortlík , IT expert
Bankovnictví.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
1 sKarta Celkový přehled o sKartě, charakteristika, procesy, role ÚP z pohledu České spořitelny. Datum: Vypracoval: Česká spořitelna,a.s.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Karta sociálních systémů sKARTA. Základní informace Od bude zahájeno vydávání karty sociálních systémů – sKARTY Komu je sKARTA určena? Všem.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Workshop I. Téma: Kauce Vytvořeno: Odborem 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Praha 27. červenec 2016.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
Moderní platební nástroje
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Karta sociálních systémů
Ing. Stanislava Správková
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Seznámení s sKartou Datum: Autor: Česká spořitelna 1.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ KARTA Vladimír Šiška, I. náměstek ministra, MPSV

SOCIÁLNÍ KARTA – OBSAH PREZENTACE Co je to sociální karta. Jaké je využití sociální karty ve veřejném a v soukromém sektoru. Jak budeme sociální karty financovat. Jaké jsou přínosy sociální karty pro stát a pro občany.

CO JE TO SOCIÁLNÍ KARTA

Sociální karta je veřejnou listinou, kterou vydává krajská pobočka Úřadu práce ČR. Sociální karta obsahuje identifikaci jejího držitele a je průkazem TP nebo ZTP nebo ZTP/P podle zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Sociální karta má tyto základní funkce identifikační pro účely průkazu oprávněné osoby, autentizační pro účely ověření oprávněné osoby ve vztahu k Jednotnému informačnímu systému práce a sociálních věcí, platební pro účely výplaty sociálních dávek a dávek v nezaměstnanosti.

VYUŽITÍ SOCIÁLNÍ KARTY

VYUŽITÍ SOCIÁLNÍ KARTY I/III Ve veřejném sektoru Sociální kartou se bude uživatel identifikovat vůči orgánům v sociální oblasti Sociální karty budou vydávány osobám nově vstupujícím do sociálního systému. Při splnění stanovených podmínek budou vydávány novým i dosavadním držitelům průkazů TP nebo ZTP nebo ZTP/P, a to po skončení doby jejich platnosti. Na rozdíl od dosavadní právní úpravy nebude o poskytnutí těchto průkazů samostatně rozhodováno, ale budou vydávány současně s rozhodnutím o podpoře, příspěvku či dávce. Vydání sociální karty bude bezplatné, zpoplatněno bude pouze vydání karty jako náhrada za kartu poškozenou nebo ztracenou (poplatek 100,-Kč do 15 dní 200,-Kč).

VYUŽITÍ SOCIÁLNÍ KARTY II/III Ve veřejném sektoru Sociální karta bude využita pro výplatu dávek Prostřednictvím sociální karty budou vypláceny sociální dávky a dávky v nezaměstnanosti. Podle navrhované úpravy bude mít uživatel na výběr, zda si nechá dávky vyplácet prostřednictvím sociální karty převodem na účet nebo zda zvolí využívání platebních funkcí sociální karty, bude také umožněno vyplácení v hotovosti u provozovatele. Technologie sociální karty má zajistit nejen dokladování čerpání všech účelových prostředků, ale bude schopna v režimu on-line zabránit čerpání těchto prostředků na jiné než povolené položky.

VYUŽITÍ SOCIÁLNÍ KARTY III/III V soukromém sektoru Sociální karta bude sloužit jako klasický elektronický platební prostředek a bude moci být použita k hrazení služeb a zboží (podobně jako standardní elektronická platební karta vydaná bankou). Sociální karta bude vydávána tak, aby ji bylo možné použít na běžných platebních terminálech a v bankomatech. Jeden výběr z bankomatu za měsíc bude bezplatný.

FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍ KARTY

Cílovou koncepcí financování Sociální karty je zajistit úhradu provozních nákladů od komerčních subjektů (banky, obchody atd.), u kterých bude Sociální karta použita k hrazení služeb a zboží. Pozitivním efektem zavedení systému Sociálních karet bude také úspora administrativních nákladů v resortu MPSV. S ohledem na zvýšení racionalizace práce MPSV předpokládáme úsporu na provozních nákladech kapitoly MPSV ve výši ,- Kč. MPSV vybere na základě příslušného výběrového řízení partnera, který projekt technicky a procesně zrealizuje.

PŘÍNOSY SOCIÁLNÍ KARTY

PŘÍNOSY SOCIÁLNÍ KARTY I/III Obecné výhody sociální karty Odklon od hotovosti a přechod na bezhotovostní operace, což je dnes obecný trend. Využití existující infrastruktury terminálů a bankomatů. Řešení je postaveno na mezinárodních standardech a bude mít všechny prvky bezpečnosti (ochranné prvky) a zabezpečení dat díky využití aktuálních bezpečnostních předpisů. Využití mnoha standardních prvků dnešních karetních systémů zajistí minimalizaci nákladů na vybudování infrastruktury.

PŘÍNOSY SOCIÁLNÍ KARTY II/III Pro stát Přesná identifikace klientů hned od začátku systému. Stát vydává peníze až v okamžiku užití dávky (lepší cash flow). Úspora nákladů při manipulaci s hotovostí na Úřadech práce. Zvýšení efektivity práce Úřadů práce, které nebudou muset zdlouhavě řešit různé systémy výplaty dávek. Zvýšení bezpečnosti výplaty dávek a eliminace lidského faktoru při výplatě dávek. Podpora státní politiky eGovermentu tím, že se přesune část administrativní agendy do prostředí internetu. Ochrana životního prostředí, odstraněním zbytečného papírování

PŘÍNOSY SOCIÁLNÍ KARTY III/III Pro občana Zjednodušení a zrychlení výplaty sociálních dávek a dávek v nezaměstnanosti. Mešní chybovost. Ochrana prostředků občana - v případě ztráty karty nedochází ke ztrátě peněžních prostředků. Občan si nemusí zakládat bankovní účet a platit za jeho vedení. Zvýší se ochrana stávajících průkazů před paděláním a zajistí se pro ně nový systém správy, údržby, obnovy, distribuce, blokace atd. Elektronický přístup ke státní správě a možnost komunikace prostřednictvím internetu. Technologická edukace občanů.

Děkuji za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Na Poříčním právu 1/ Praha