ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.39 Mezinárodní obchod Mgr. Miloš Volek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zahraniční obchod.
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
Mikroekonomie I Formování trhu
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Stupeň rozvoje států světa
TRH. Definice: -je místo střetu nabídky a poptávky. Směňují se zde výrobky a služby. Prostředkem směny jsou peníze.
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MEZINÁRODNÍ DĚLBA PRÁCE
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Platební / obchodní bilance
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Žádná země nevyrábí vše,
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Obecná ekonomie 16. Zahraniční obchod.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Jan Dušek. * Průmysl Průmysl * Zahraniční obchod Zahraniční obchod * Pomoc africkým zemím Pomoc africkým zemím * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZBOŽÍ, OBCHOD, SLUŽBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Struktura finančního trhu
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Postavení CR v hospodářství
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ICC - Teritoriální setkání Island
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Transkript prezentace:

ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.39 Mezinárodní obchod Mgr. Miloš Volek

MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.

Obchod Obchod neboli komerce či prodej je lidská činnost, která spočívá ve směňování zboží nebo služeb za peníze, případně za jiné zboží nebo služby (barterový obchod). Někdy je realizován prostředníky za účelem dosažení zisku. Prodej většinou probíhá na místech, která jsou k tomu oficiálně určená. V malém měřítku v obchodech, ve velkém např. na burze. Předmět prodeje má určitou cenu, která se určuje dohodou prodávajícího a kupujícího.

Členění obchodu Vnitrostátní obchod Mezinárodní obchod Vnitrostátním obchodem je chápán obchod, jehož účastníci jsou fyzicky na půdě jednoho státu. Mezinárodní obchod Mezinárodní obchod je obchod, při kterém jsou jeho účastníci z odlišných států. Jeho předmětem může být nejčastěji zboží, ale také služby či práva (technologie, licence, autorská práva). Hlavní význam mezinárodního obchodu je přirozeně v obohacení obou obchodujících stran, oproti vnitrostátnímu obchodu může být ale také politickým nástrojem (např. ropa), či prostředkem šíření určité kultury (japonská elektronika, americké filmy). Nárůst mezinárodního obchodu spolu s dopravou zapříčinil v druhé polovině minulého století jev, kterému se říká globalizace; tj. všechny státy spolu obchodují navzájem a tak na sebe působící různé kultury se sjednocují.

Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus Novověk – rozvoj ekonomických teorií, koncentrace obchodu do velkých přístavů

Zaměření obchodu: rozvojové země vyváží nezpracované nerostné suroviny a zemědělské produkty vyspělé země vyváží průmyslové výrobky a technologie

Zahraniční obchod Dovoz (import - I) Vývoz (export - E) Ukazatele zahraničního obchodu: součet I a E = OBRAT rozdíl I a E = OBCHODNÍ BILANCE a) aktivní bilance – převažuje E nad I b) pasivní bilance – převažuje I nad E

Nejdůležitější centra USA, Japonsko EU

Rozdělení: obchod se zbožím (81%), obchod se službami (19%) V roce 2007 rostly služby (18%) více než obchod se zbožím (15%) Obchod s cennými papíry Ve vyspělých tržních ekonomikách hraje významnou roli, ovlivňující národní i globální ekonomiku, obchod s cennými papíry. Zprostředkování či realizace burzovních obchodů, ale i obchodů na volném trhu je doménou především specializovaných subjektů – obchodníků s cennými papíry, zvaných též brokeři.

OBLASTI SMĚŘOVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH INVESTIC INVESTOR CÍLOVÉ ZEMĚ USA Argentina, Bolívie, Filipíny, Chile, Kolumbie Mexiko, Panama, Saúdská Arábie, Venezuela Evropská unie Brazílie, ČR, Chorvatsko, Srbsko, Černá Hora Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Rusko Japonsko Austrálie, Korejská republika, Malajsie, Thajsko

Financování dovozu Obchodní úvěr – získává kupující od prodávajícího. Neznamená to, že prodávající (vývozce) poskytne kupujícímu (dovozci) hotové peníze, ale dohodnou pozdější platbu za zboží. Bankovní úvěr – kupující získává peníze na zaplacení zboží od banky. Leasing – majitel zboží (pronajímatel, leasingová společnost nebo i výrobce) na základě smlouvy dá právo uživateli (nájemci) používat zboží. Předmětem leasingu mohou být např. stroje, zařízení, dopravní prostředky. Nájemce platí po určitou dobu splátky.

Financování vývozu Bankovní úvěr – vývozci může finanční prostředky poskytnout banka na základě úvěrové smlouvy. V této transakci může figurovat i stát tím, že poskytne pojištění úvěru. Banka toto pojištění přijímá jako zástavu (větší jistota splacení úvěru) na poskytnutý úvěr. Úvěry vývozcům poskytuje především Česká exportní banka, ale také kterákoli jiná banka.

Samostatná práce Pokus se zjistit co tyto pojmy znamenají: clo, kvóty, Světová obchodní organizace (WTO), zóny volného obchodu, barterový obchod, převod plateb přes banku, monokulturní hospodářství, ropné země, obchodní bilance.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Obchod Školní atlas dnešního světa , Terra 2001 Obrázky: Office.com