Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Peněžní gramotnost Název učebního materiálu: Ostatní instituce působící na finančním trhu Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

2 Klíčová slova: stavební spořitelny, penzijní fond, investiční společnost, pojišťovna, leasingová společnost Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Podniková ekonomika. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Pomocí tohoto materiálu se žák naučí orientovat mezi institucemi působícími na finančním trhu.

3 Stavební spořitelna - je specifický druh banky
- předmětem její činnosti může být pouze stavební spoření Stavební spoření umožňuje po určitou dobu spořit prostředky se státním příspěvkem. Po skončení spoření má účastník právo, aby mu stavební spořitelna poskytla úvěr na bydlení, stavební úpravy či jiné zákonem stanovené účely související s bydlením.

4 Penzijní fondy Zabezpečují dobrovolné penzijní připojištění pro ty, kteří se nechtějí či nemohou spokojit s výší starobního či invalidního důchodu, jenž se vyplácí ze zákonného pojištění. Shromažďují finanční prostředky od účastníků a státu a spravují je za účelem jejich zhodnocení. Řídí se penzijním plánem, který upravuje základní druhy penzí.

5 Investiční společnosti (a jejich podílové fondy)
Jedná se ze zákona o akciové společnosti, které shromažďují prostředky drobných investorů. Investiční společnosti pro tyto účely obvykle zakládají podílové fondy. Fond – určité množství peněz, jež je investováno do různých produktů finančního trhu, které přinášejí výnos.

6 Podle toho, kam se prostředky investují, rozlišujeme několik fondů:
Akciové fondy - investují prostředky do akcií Dluhopisové fondy - vkládají své prostředky do dluhopisů Fondy peněžního trhu – investují do krátkodobých vkladů a termínovaných účtů u bank Smíšené fondy - investují do akcií, dluhopisů i finančních nástrojů peněžního trhu Oborové fondy – umisťují své prostředky do cenných papírů společností pouze z jednoho odvětví Fondy fondů – zvláštní typ fondů, nakupují podílové listy jiných fondů

7 Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry
Regulovaný trh – má stanovena pravidla obchodování a obchoduje se pravidelně, zpravidla na burze Neregulovaný trh – je obdobou běžného obchodování Burza – je speciální instituce, kde jsou tržním mechanismem vytvářeny ceny cenných papírů - kurzy

8 Pojišťovny Umožňují ochranu před následky škod na zdraví nebo majetku.
V případě, že dojde k pojistné události, vyplatí pojišťovna určené osobě náhradu – pojistné plnění.

9 Leasingové společnosti
Poskytují svým zákazníkům zvláštní finanční služby Nakupují spotřební předměty, dopravní prostředky, výrobní zařízení a nemovitosti k tomu, aby je pronajímaly na určitou dobu svým zákazníkům (nájemcům)

10 Splátkové společnosti
Specializují se na poskytování úvěrů především na spotřební zboží. Poskytnutí úvěru zprostředkuje obvykle obchodník přímo na místě, je většinou velmi rychlé a nevyžaduje se potvrzení o příjmech. Postačuje občanský průkaz a další doklad, např. kartička zdravotní pojišťovny nebo platební karta.

11 SHRNUTÍ Banky poskytují celou řadu služeb, jejich činnost je velmi rozsáhlá. Často zakládají další instituce – stavební spořitelny, penzijní fondy, podílové fondy, pojišťovny atd. Mohou tak nabízet komplexní služby a zároveň garantovat dostatečnou finanční stabilitu.

12 Použité zdroje Učebnice KLÍNSKÝ, P., CHROMÁ D., TESAŘOVÁ S., JANÁK M, Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol, Praha 2é13: NUOV, ISBN 978 – - ŠVARCOVÁ, j. Ekonomie stručný přehled –teorie a praxe aktuálně a v souvislostech učebnice. Zlín, CEED ISBN KLÍNSKÝ P., CHROMÁ D. Finanční gramotnost - úlohy a metodika, Praha 2013, ISBN - SKOŘEPA M., SKOŘEPOVÁ E. Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia, 1. vyd. Praha: SCIENTA spol. s r. o. 2009, ISBN KOLEKTIV AUTORŮ. Slabikář finanční gramotnosti – Učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti, 1. vyd. Praha: COFET, a. s., 2012, ISBN _4207-4 Internetový odkaz naleznete zde.


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google