Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s."— Transkript prezentace:

1 Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě

2 Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s vývozy národního hospodářství ČR.

3 BILANCE V ZAHRANIČNÍM OBCHODĚ OBCHODNÍ BILANCE PLATEBNÍ BILANCE

4 Obchodní bilance Obchodní bilance vyjadřuje hodnotu vývozu a dovozu zboží a služeb. Nezachycuje platby za zboží a služby. Saldo vyjadřuje rozdíl mezi hodnotou vývozu a hodnotou dovozu.

5 Obchodní bilance může být: AKTIVNÍ – vývoz > dovoz => SALDO + PASIVNÍ - vývoz < dovoz => SALDO – VYROVNANÁ - vývoz = dovoz => SALDO 0

6 Obchodní bilance zboží ČR roku 2004 Vývoz zboží v mld. KčDovoz zboží v mld. Kč 1 6971 717 Pasivní saldo obchodní bilance ( - 20)

7 Obchodní bilance služeb ČR roku 2004 Hodnota poskytnutých služeb (vývoz) Hodnota přijatých služeb (dovoz) 248236 Aktivní saldo bilance služeb (+ 12)

8 Struktura obchodní bilance 1. TERITORIÁLNÍ (ÚZEMNÍ) – sleduje složení vývozu (dovozu) podle toho, do (ze) kterých zemí směřuje (pochází). 2. KOMODITNÍ (ZBOŽOVÁ) – sleduje složení vývozu a dovozu podle skupin zboží. Zboží je rozděleno do 10 tříd podle mezinárodně užívaného třídění Standard International Trade Classification (SITC)

9 Platební bilance Platební bilance zachycuje peněžní příjmy plynoucí ze zahraničí a peněžní výdaje plynoucí do zahraničí.

10 Struktura platební bilance BĚŽNÝ ÚČET - zobrazuje platby za nákup a prodej zboží a služeb z obchodní bilance, výnosy z kapitálu a práce (úroky, dividendy, mzdy a platy) a jednostranné převody peněz bez protihodnoty (penze, výživné, dary atd.)

11 KAPITÁLOVÝ ÚČET – jsou zde zachyceny transakce spojené s patenty, licencemi, ochrannými známkami, autorskými právy a převody migrantů. FINANČNÍ ÚČET - zaznamenává přímé zahraniční investice v ČR (přímé investice ČR v zahraničí jsou téměř nulové), investice do majetkových a dluhových cenných papírů, úvěry, depozita atd.

12 ZMĚNA DEVIZOVÝCH REZERV - zobrazuje přírůstek nebo úbytek devizových rezerv. CHYBY A OPOMENUTÍ A KURZOVÉ ROZDÍLY - patří mezi položky platební bilance, ale nebudeme se jimi dále zabývat.

13 Platební bilance je účetně vždy vyrovnaná, neboť zde působí vyrovnávací položka DEVIZOVÉ REZERVY.

14 Při tvorbě platební bilance může dojít k těmto situacím: Příjmy > Výdaje => přebytek platební bilance =>zvýšení devizových rezerv Příjmy < Výdaje => schodek platební bilance =>snížení (čerpání) devizových rezerv Příjmy = Výdaje => vyrovnaná platební bilance =>devizové rezervy se nemění

15 Platební bilance roku 2004 (v mil. Kč) Běžný účetpříjmy < výdaje- 143 259 Kapitálový účet příjmy < výdaje- 14 017 Finanční účet příjmy > výdaje+ 180 923 Devizové rezervy nárůst devizových rezerv + 23 647

16 Devizové rezervy ČNB vykazují v období 1993 – 2003 s výjimkou let 1996 a 1997 dlouhodobě rostoucí tendenci, což také znamená, že celkové saldo platební bilance v ČR končí přebytkem.


Stáhnout ppt "Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s."

Podobné prezentace


Reklamy Google