E-learning kurz pro zaměstnance UHK Strategie při komunikaci a edukaci studentů se specifickými potřebami na UHK úvodní seminář 5. 5. 2014 Projekt Zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum podpory studentů se specifickými potřebami na UP v Olomouci
Advertisements

Projekt „Učme se podnikat!“ Žadatel: LAG Podralsko o.s.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Přijímací řízení.
Prezentuje: Mgr. Barbora Čalkovská ULD, Brno
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 3.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
S POLUPRÁCE UK FTVS A ČSTV Mgr. Lenka Kovářová, MBA
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Ing. Pavel Halfar - IPH Servis
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ PODPŮRNÝCH SLUŽEB PRO STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC RUK Univerzita Karlova.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Seminář ke speciální pedagogice 1
Název operačního programu:
Ing. Stanislava Správková
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

e-learning kurz pro zaměstnance UHK Strategie při komunikaci a edukaci studentů se specifickými potřebami na UHK úvodní seminář 5. 5. 2014 Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Program 1. k významu vyrovnávání příležitostí při VŠ vzdělání; 2 Program 1. k významu vyrovnávání příležitostí při VŠ vzdělání; 2. kdo jsou studenti se SP; 3. projekt Augustin – Mgr. Lucie Slezáková Misařová; 4. o standardu zpřístupnění studia studentům se SP na UHK a vzdělávání zaměstnanců; 5. organizační informace k e-kurzu; 6. informace o práci v prostředí Moodle a materiálech ke studiu – Mgr. Martin Kaliba; 7. diskuze a závěr. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

1. Význam vyrovnávání příležitostí při VŠ vzdělání V 21. stol 1. Význam vyrovnávání příležitostí při VŠ vzdělání V 21. stol. „století moderních komunikačních, informačních i zdravotnických technologií“ by zdravotní postižení (pokud není mentálního charakteru) nemělo být překážkou pro účast na PZ a umožnění studentovi prokázat své schopnosti a kvality při studiu. Právo na vzdělání je součástí ústavy. Vyšší vzdělání a specializace dává absolventům se ZdP větší šanci uplatnit se na otevřeném trhu práce. UHK již mnoho let ve svých dlouhodobých plánech proklamuje snahy zpřístupnění studia studentům se SP. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Projekt „Augustin“ (2012 – 15) řeší uvedený záměr – zpřístupnění studia. Podrobnější informace o významu a veřejně přijímaném pojetí vyrovnávání příležitostí ke studiu osobám se SP je zpracováno v dokumentu „Definice priorit a strategie při podpoře studentů se SP na UHK“ (viz e-kurz). Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

2. Kdo jsou studenti se SP? Uchazečem/uchazečkou, studentem/studentkou se SP se rozumí jedinec se zdravotním postižením/znevýhodněním, který se hlásí ke studiu nebo již studuje na UHK (MŠMT). Zdravotním postižením/znevýhodněním se rozumí: A. Student se zrakovým postižením A1. Lehké zrakové postižení – uživatel zraku A2. Těžké zrakové postižení – uživatel hmatu/hlasu B. Student se sluchovým postižením B1. Nedoslýchavý – uživatel verbálního jazyka B2. Neslyšící – uživatel znakového jazyka Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

C. Student s pohybovým postižením C1. S postižením dolních končetin C2 C. Student s pohybovým postižením C1. S postižením dolních končetin C2. S postižením horních končetin – jemné motoriky D. Student se specifickou poruchou učení E. Student s psychickou poruchou, narušenou komunikační schopností nebo s chronickým somatickým onemocněním. Student se souběhem zdravotních postižení může být zařazen do několika z výše uvedených kategorií. Klasifikace zohledňuje funkční hledisko, které představuje praktický dopad zdravotního postižení na pracovní, komunikační a jiné postupy, které jsou běžně využívány během studia či výzkumu na VŠ. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

3. Projekt Augustin Mgr. Lucie Slezáková Misařová – odborný garant projektu V rámci projetu je realizováno 5 klíčových oblastí podpůrných opatření: - stavební úpravy; - standardizace podpory a vzdělávání klíčových pracovníků; - realizace studijních opor pro studenty se SP; - podpora inkluze – klub GUSTA; - rozvoj Střediska Augustin. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

4. Standard zpřístupnění studia studentům se SP na UHK - KA2 Standardizace podpory při studiu studentů se SP je podmínkou pro žádost o finanční prostředky MŠMT pro realizaci podpůrných služeb. Standard podpory studentů se SP na UHK je zajištěn rektorským výnosem 15/13. Tento výnos odkazuje na jeho prováděcí předpis = „Metodický pokyn k realizaci podpory uchazečů a studentů se SP na UHK“. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Nejdůležitější opatření a Nejdůležitější opatření a. nastavení standardních pravidel a oblastí podpory (servisních opatření - vychází z metodiky MŠMT); b. zřízení funkcí: fakultní koordinátor a tutor studentů se SP na jednotlivých pracovištích (účel: jednání se studentem v případě potíží a komunikace se střediskem Augustin – kooperace při poskytování podpůrných opatření); c. vzdělávání klíčových pracovníků a tvorba informačních a metodických manuálů. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Seznamte se prosím – metodický průvodce k organizaci podpory studentů se SP - v tištěné/elektronické podobě jako součást e-kurzu Název oddílu + kontakt na konzultanta; Cíl a osnova oddílu; Klíčová slova a vysvětlení používaných zkratek; Základní teorie; Příklady z praxe, nastínění možných problémů včetně řešení; Související problémy / doplňující informace – odkazy na web aj.; Shrnutí; Otázky a náměty ke studiu; Použité zdroje a odkazy. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

5. Organizační informace k e-kurzu „Strategie při komunikaci a edukaci studentů se specifickými potřebami na UHK“ Přihlášky: online, stále lze nabízet kurz kolegům. Dostupné z: https://docs.google.com/forms/d/12I0xY-BXEqoCxGRTqiNoA9prI5poq3ybfwHTpsTA5RM/viewform Zahájení kurzu: květen 2014 – zpoždění otevření Moodle z technických důvodů – bude otevřen nejpozději do konce května 2014. Úvodní seminář: další termín 27. 5. 13:00 – 14:30,budova A, uč. A7. Informace: jana.dlouha@uhk.cz; kamila.ruzickova@uhk.cz; správce Moodle (při technických potížích kontaktujte: martin.kaliba@uhk.cz). Ukončení kurzu: 30. 9. 2014 Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Benefity e-kurzu - příležitost k dalšímu rozvoji; - příležitost k individuálním konzultacím; - odborné semináře/workshopy; - osvědčení o absolvování vzdělávacího kurzu; - edukační materiály a propagační předměty  Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Organizace kurzu ÚVODNÍ EVALUAČNÍ DOTAZNÍK – již jste absolvovali on-line; VZDĚLÁVÁNÍ – autoedukace – individuální konzultace – workshopy; ZÁVĚREČNÝ EVALUAČNÍ DOTAZNÍK – o Vašich názorech, požadavcích konkrétní podpory ze strany střediska Augustin; ZÁVĚREČNÝ TEST UKONČENÍ – kulatý stůl a slavnostní předání certifikátů. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Konzultace 30. 5. Konzultační hodiny: 11. 00 – 12. 00 18. 6 Konzultace 30. 5.    Konzultační hodiny: 11.00 – 12.00  18. 6.    Konzultační hodiny: 14.00 – 15.00  17. 9.    Konzultační hodiny: 14.00 – 15.00    Studenti se zrakovým postižením – PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D. (kamila.ruzickova@uhk.cz), budova A, č. 34290; Studenti se sluchovým postižením – Mgr. Tereza Skákalová (tereza.skakalova@uhk.cz), budova A, č. 32240; Studenti s poruchami komunikace, SPU a Aspergerovým syndromem – PhDr. Jany Dlouhé, Ph.D. (jana.dlouha@uhk.cz), budova A, č. 34290; Studenti s tělesným postižením – Mgr. Miroslava Javorská, Ph.D. (Miroslava.javorska@uhk.cz), budova A, č. 32240. Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Workshopy 30. 5. 2014 10. 00 – 11. 00; budova A, č. uč Workshopy 30. 5. 2014 10.00 – 11.00;  budova A, č. uč. A7   Komunikace a edukace studentů se specifickou poruchou učení a s Aspergerovým syndromem PhDr. Jana Dlouhá, Ph.D. (jana.dlouha@uhk.cz) 18. 6. 2014 13.00 – 14.00;   budova A, č. uč. A7 Komunikace a edukace studentů se sluchovým postižením Mgr. Tereza Skákalová (tereza.skakalova@uhk.cz) Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Workshopy 27. 6. 2014 10. 00 – 11. 00; budova A, č. uč Workshopy 27. 6. 2014 10.00 – 11.00; budova A, č. uč. A7     Komunikace a edukace studentů se zrakovým postižením PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D. (kamila.ruzickova@uhk.cz) 17. 9. 2014 13.00 – 15.00; budova A, č. uč. A7          Komunikace a edukace studentů s postižením hybnosti Mgr. Miroslava Javorská, Ph.D. (Miroslava.javorska@uhk.cz) Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

6. Informace o práci v prostředí Moodle a s materiály ke studiu – Mgr 6. Informace o práci v prostředí Moodle a s materiály ke studiu – Mgr. Martin Kaliba Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

7. Diskuze Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004

Děkujeme Vám za účast a spolupráci  Projekt Zkvalitnění a rozšíření možnosti studia na UHK pro studenty se specifickými potřebami, CZ.1.07/2.2.00/29.0004