Mobbing a bossing Úvodní prezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mobbing ( a anti-mobbing?!!!) v ČR
Advertisements

ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Management Ing. Jan Pivoňka.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Mobbing a bossing Úvod Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy
Závěrečná konference k projektu „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Shrnutí výstupů projektu a jejich udržitelnost.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Domácí násilí.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Co je vztahová patologie?
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Proces vnímání v komunikaci
Rozdíly mezi osobnostmi
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Mobbing psychický teror na pracovišti
Rodinné potřeby a ekonomika
Klára Šťastná 2.Ročník MK
NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH Ů Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Obecně Lucia Madleňáková
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
VY_32_INOVACE_PSYPS15860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
Agrese a agresivita.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociální patologie SCPT SCPA
Sociální patologie SCPT SCPA
Mobbing a bossing Úvod Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy
MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Psychické násilí na pracovišti... Pojmosloví, diagnostika, obrana, (ochrana), a prevence … PhDr. Pavel Beňo Tel: n
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MOBBING Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Stres a vztahy na pracovišti …
Jak se nám žije (a pracuje)?
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Sexual harassement, mobbing
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Šikanován/Obtěžován vedoucím
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Šikana.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Předsudky a stereotypy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Mobbing a bossing Úvodní prezentace Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy Sudoměřská 25, 130 00 Praha 3 E-mail: info@workrelations.eu, beno.pavel@ujak.cz Tel. 222711362, 602349848 www.civilcourage.cz; www.praceavztahy.cz; www.workrelations.eu; www.civilcourage-tv.eu

Mobbing: Charlies Theron byla jako dítě šikanována (Zdroj: Münchner Abendzeitung, dne 29.11.2011) Foto: dpa Ve školním věku i jako mladistvá se svými vrstvníky nevycházela a ve škole byla často obětí šikany.. „Měla jsem brýle s tlustými skly, protože jsem byla téměř slepá, a kluci mne nesnášeli...“ Získala Oskara za hlavní roli neatraktivní seriové vražedkyně ve filmu „Monster“ (2003).

Vztahová patologie… (pojmosloví) Termín „vztahová patologie“ je navrhován jako nadřazený pojem pro všechny stávající formy (di) stresujícíchch sociálních vazeb a vztahů ve skupině a zejména vztahů v zaměstnání , ve škole, v rodině, komunitě i v celé společnosti. Patří sem zejména tzv. šikana, mobbing, bossing, bullying, staffing, chairing, whistleblowing, obtěžování, diskriminace, stalking…

Vztahová patologie… (otázka 1 – znalost pojmu?) Víte, co to obnáší ? (Stručný popis, definice…) Šikana? Mobbing? Bossing? Bullying? Stalking? Staffing ? Harassement? Diskriminace? Whistleblowing?

Vztahová patologie… (stručný popis příp. definice) Šikana - Ubližování, ponižování, týrání (většinou fyzické) Mobbing – Psychoteror od kolegů na pracovišti … Bossing - „mobbing ze šéfovských pater …“ Bullying - hrubé a surové zacházení v práci Stalking - pronásledování („lovec vs. kořist“) Staffing - kolektiv (staff) se snaží „odrovnat“ svého šéfa Harassement - obtěžování, nejenom sexuální … Diskriminace - odlišování a vylučování, „jiné“ zacházení Whistleblowing - upozorňování, oznamování … „pískání na poplach“!

Vztahová patologie… (otázka 2 – vlastní zkušenost?) Byl/a jste někdy terčem (ano/ne , příp. i kde…) Šikany? ano ne …………..……………… Mobbingu? ano ne …………..……………… Bossingu? ano ne …………..……………… Bullyingu? ano ne …………..……………… Stalkingu? ano ne …………..……………… Staffingu ? ano ne …………..……………… Harassementu? ano ne …………..……………… Diskriminace? ano ne …………..……………… Choval/a jste se jako whistleblower? ano ne …….

Vztahová patologie… (otázka 2 – vlastní zkušenost?) Byl/a jste někdy svědkem (ano/ne , příp. i kde…) Šikany? ano ne …………..……………… Mobbingu? ano ne …………..……………… Bossingu? ano ne …………..……………… Bullyingu? ano ne …………..……………… Stalkingu? ano ne …………..……………… Staffingu ? ano ne …………..……………… Harassementu? ano ne …………..……………… Diskriminace? ano ne …………..……………… Wistleblowingu? ano ne ……………………………

Vztahová patologie… (otázka 3 – Jak to dopadlo?) Byl/a - li jste někdy svědkem či terčem (obětí) některé z uvedených forem vztahové patologie (kupř. šikany, mobbingu, bossingu, atd. ), nebo zachoval/a-li jste se někdy jako whistleblower … … Jak to nakonec dopadlo? (pro Vás, Vaši rodinu, Vaše okolí…) Napište stručný text příp. odešlete jako svůj „příběh“ na info@workrelations.eu nebo 222711@praceavztahy.cz

Nová jména pro staré formy? Několik námětů k zamyšlení Mobbing či bossing = konflikt (střet, srážka) Mnoho moci vs. málo moci ¨Právo“ silnějšího (mocnějšího…) Přirozený výběr (selekce)? Civilizační a kulturní vlivy Tzv. civilizace a enkulturace je také o tom, že lidem „ne“mocným, kteří v souboji s mocí obvykle prohrávají, již nestínáme hlavy,… svou „hlavu“ (tvář, názor) si již mohou ponechat (na veřejnosti) také ženy a naši spoluobčané již pro nás nejsou pouhými „lidmi z ulice“

Jaká je skutečná povaha člověka? (Role tzv. civilizace a enkulturace…) Život ve společnosti 21. století „Přežití“ je snazší a boj o „holou existenci“ není tak brutální a naléhavý (více potravin, zdraví, komunikace…) Společenské struktury jsou více propojeny a lépe organizovány – role jednotlivce (?) Místem „boje“ se stal byznys resp. ekonomika (peníze, rozpočet, hrubý domácí produkt …) Fyzické násilí se „kultivuje“ do násilí psychického …

Nový pohled: Vztahová patologie – mobbing,bossing, atd. - je (také): Neochota či neschopnost vést dialog s podřízenými? Struktura osobnosti (charakteru) P. Babiak a R. Hare mluví o „snakes in suits“ (viz.) Spiknutí „mocných“ biologický princip strukturace skupiny? „Nelegální“ prospěch my/já jsme/jsem „více“ než vy/ty a proto si také více zasloužím/e a nadělím/e!

Miloš Voleman,MUDr. „Už jsem zmiňoval dříve - v tomto státě se slušnost považuje za slabost …“ Jako reakce na výtku - Vážený pane rozhodně nesouhlasím s platy lékařů a skutečných lékařských kapacit, ale způsob, kterým si vynucujete zvýšení platů se mi zdá špatný a některá hesla přímo odporná. U vzdělaných lidí bych předpokládala naprosto jiný postup a chování vůči pacientům, které jste si vzali za své rukojmí. Citováno dle: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=691227

Pojmy a definice: MOBBING Mobbing je řada znevažujících komunikativních akcí či jednání, kterých se dopouští spolupracovníci – jednotlivec, ale častěji skupina několika kolegů – vůči určitému člověku a to opakovaně … (minimálně 1x týdně) a po delší dobu (minimálně půl roku).

Pojmy a jejich definice: MOBBING …jde o „negativní formy komunikace, které jsou zaměřeny vůči určité osobě (ze strany jedné nebo více osob) velmi často přetrvávající po delší dobu a kterými je charakterizován také vztah pachatele a jeho oběti“. BEŇO, P.: Můj šéf, můj nepřítel? 1. Vyd. Brno: Era, 2003,  

Mobbing je psychoteror na pracovišti! Ale … Pojem mobbing použil ornitolog Frank Finn v roce 1919 !!! O mobbingu se zmiňuje i rakouský etolog Konrad Lorenz (1937) , když upozorňuje na teritorialitu v říší zvířat ( …imprinting, N. Tinbergen …) V 80. létech 20. století se o rozšíření pojmu mobbing (= psychoteror v práci) zasloužil Heinz Leymann, švédský psycholo a lékař německého původu, který zkoumal sociální podmínky výkonu práce

Konrad Lorenz: „Takzvané zlo“ (Das sogenannte Böse)

jiná z četných definici MOBBINGu … jde o konstantní, cílevědomé, opakované a systematické útoky skupiny či jednotlivce s úmyslem někoho poškodit, znemožnit a vyřadit z pracovního procesu. Během uskutečňování tohoto záměru se může používat arogantní, nepřátelská, neetická komunikace, jejímž cílem je znevážení či ponížení jedince. SVOBODOVÁ, L.: Nenechte se šikanovat kolegou. 1. Vyd. Praha: Grada, 2008, 20 s.

Co je mobbing a co obnáší …? psychoteror na pracovišti nevyřešený (neřešený?) konflikt - zjevný příp. latentní komunikované násilí na pracovišti (pomluvy, provokace, znevažování osoby, práce, rodiny, systematické útoky na pověst a čest, snaha o „likvidaci“) Cílená snaha o izolaci a vyloučení (exkluze) totální negace či neschopnost dialogu

Prof. Heinz Leymann popsal 45 způsobů chování, označených jako mobbing. Tyto rozdělil do 5 kategorií: 1. Útoky na možnost se vyjádřit či se někomu svěřit (útoky na komunikaci…) 2. Útoky na sociální vztahy 3. Útoky s dopadem na pověst, úctu a vážnost 4. Útoky na kvalitu pracovní a životní situace 5. Útoky na zdraví

Příklady: nadřízený omezuje vaši možnost se vyjádřit, vaše práce je neustále kritizována, je vám vyhrožováno „nemluví se“ s vámi, „jste vzduch“, zakazují vám s někým mluvit, jste posazen/a někam „mimo“ rozšiřují se o vás pomluvy a „zlé řeči“, zesměšňují vás, dělají z vás „blázna“ přidělují vám neadekvátní (směšnou příp. nesplnitelnou) práci, stále něco mění, atp. Je vám vyhrožováno fyzickým násilím, nutí vás do zdravot. škodl. práce, jste sex. obtěžován/a a pod. (viz www.workrelations.eu)

Vznik pojmu mobbing … (Mob = chátra, lůza, dav, srocení …) Jde o uměle vytvořené slovo, kterého základ tvoří sloveso to mob (angl.) – „ohrožovat, utlačovat, napadat, nadávat, vrhat se na někoho, útočit, srocovat se, spílat někomu… a přípona - ing (Mob = chátra, lůza, dav, srocení …) Víte, co je flashmobbing (flashmob)?

Šikanování … …je cílené obtěžování, zneužívání-týrání slabšího(ch) jedince(ů), kteří se neumí příp. z nějakých důvodů nemohou bránit. Obvykle přitom jde o použití příp. vyhrožování fyzickým násilím příp. jeho primitivních forem, ale lze i jinak. Cílem je demonstrace vlastní převahy a nadřazenosti a často i hmotný příp. nemateriální prospěch. Opakování je časté, není však nezbytnou podmínkou.

Bullying (z angl. bully: rváč, násilník, surovec, tyran) je násilnické chování na pracovišti, šikanování a tyranizování spolupracovníka/ů.

Bossing ( the boss, angl.) je programová, často účelová „likvidace“ zaměstnance(ů) ze strany vedoucího(ch). Bossing je možné považovat i za mobbing ze šéfovských pater!

Některé další pojmy (vztah.patologie) STAFFING (staff, angl. = osazenstvo, mužstvo): útoky či „mobbing“ ze strany podřízených … Chairing (chair, angl.=předseda): útoky, souboje (mocenské?), resp. „mobbing“, v nejvyšších patrech managementu … Stalking (to stalk, angl.=pronásledovat či lovit kořist) : jde o pronásledování či obtěžování osob/y z různých (osobních) pohnutek a zájmů … Whistleblowing (blow the whistle, angl. pískat…) „oznámení“ poškození veřejného zájmu

Harasseement (obtěžování) Jednání, které je poškozené osobě nemilé, nepříjemné a které ji obtěžuje! (Rozhodující je přitom subjektivní prvek.) Sexuálním obtěžováním – mohou být i „vtipy“, „narážky“, „plakáty“, atp. … V práci bychom za „obtěžování“ – ať již ze strany kolegů či nadřízených – mohli považovat i to, co poškozenému brání v podaní požadovaného pracov. výkonu!

Férové zacházení a rovnost šancí z pohledu tzv. vztahové patologie Co je diskriminace? - V nejširším slova smyslu to znamená: „rozlišovat, dělat rozdíl, rozdílně zacházet“ Diskriminace je porušení zásady spravedlnosti a rovnosti ve vymezených sociálních vztazích. Lidé jsou odlišní, ale jsou si rovni (křesťané). - Mají svoji lidskou důstojnost a vědí, co je spravedlnost. Diskriminace je projevem vztahové patologie!