Uhlí jako strategická surovina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Jarní setkání těžařů Mikulov
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
Česká republika-5 Průmysl
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Těžební průmysl Jan Plicka.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Základy chemických technologií 2009 SUROVINY PRO ORGANICKÉ TECHNOLOGIE 1)NEOBNOVITELNÉ – FOSILNÍ 2)OBNOVITELNÉ – RECENTNÍ.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Energetické suroviny 5. ročník
Zdroje uhlovodíků Ropa
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Společenské a hospodářské prostředí
Nerostné bohatství na zemi
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
UHLÍ.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Krajina a životní prostředí
Fy – kvarta Yveta Ančincová
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČESKO a jeho krajina.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Hornicko – geologická fakulta Institut hornického inženýrství a bezpečnosti NÁVRH DŮLNĚ – TECHNICKÉ REKULTIVACE DOBÝVACÍHO PROSTORU “JAS-MOS“ V POLSKÉ.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Energetické suroviny - palivo
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetické suroviny 5. ročník
Má lithium těžit stát? 1 Obecné problémy průzkumu a těžby surovin
Plánované rozšíření na dole Turów Podzimní setkání těžařů Seč, 14. – 16. listopadu 2018 Mgr. Petra Bachtíková odbor ochrany vod
GEMEC Co. Ing. Karel Novotný Ing. Zdeněk Adamec
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Znečištěné místa na Slovácku
Zimní energetický balíček EU - „Čistá energie pro všechny Evropany“
Transkript prezentace:

Uhlí jako strategická surovina Pavel Hujer a David Král Hodit sem ještě logo školy SŠ technická a dopravní Foto z odvalu Kunčice- 2012

Úvod Hornictví a uhlí je základ průmyslu. Nerostné suroviny jsou nenávratné přírodní zdroje, a proto je musíme chránit a zachovávat k nim přístup. Využití surovin (uhlí) ohrožují především ekonomické a politické vlivy. Dnes je těžba uhlí v Evropě ve výrazném útlumu. V minulosti těžba uhlí významně pomohla rozvoji ostravského regionu. Uhlí vznikalo před cca 320 miliony lety v prvohorách v období karbonu.

Jaký vliv má těžba uhlí na životní prostředí Uhlí těžíme dvěma způsoby- povrchově a hlubinně. Těžba uhlí má nepříznivý dopad na životní prostředí. Nejvíce devastující je ale povrchová těžba. Dnes dochází k ekologizaci těžby Vodní jáma Jeremenko- 2013

Zátěž na životní prostředí Povrchová těžba Hlubinná těžba Celková deformace krajiny-odtěžení velké vrstvy zeminy. Obtížná rekultivace krajiny po vytěžení. Vysoká prašnost. Změna hydrogeologických procesů. Deformace krajiny- poklesy půdy. Změna hydrogeologických procesů. Haldy. Výstup důlních plynů.

Polská halda dolu Marcel 2012

Hlubinná těžba představuje menší zátěž na životní prostředí než povrchová. Náklady jsou ale vyšší než na povrchovou těžbu. Vytěžené prostory v hlubinných dolech se dají vyplnit vhodným materiálem, který zabrání propadu půdy na povrchu.

Využití uhlí a produkty Využívá se zejména v energetickém průmyslu pro výrobu tepla a elektřiny. Z uhlí se dělá koks a během toho vznikají vedlejší produkty, které jsou nepostradatelné v chemickém průmyslu (následující kapitola). Velké využití uhlí je také v hutnictví. Z uhelného prachu se vyrábí brikety, které se používají na otop v domácnostech.

Koksovna Svoboda -Zima roku 2012 Výroba koksu Proces, při kterém dochází k zahřívání uhlí bez přístupu vzduchu až na 1400˚C. Během koksování dochází k uvolňování koksárenského plynu, ze kterého lze dále získat: Dehet Benzol (lehké oleje- benzen, toluen) Naftalen Amoniak Síra Koks je nepostradatelný v hutnictví. Dá se použít také na otop.

Koksovna Jan Šverma- Zima roku 2009

Uhlí jako (ne)nahraditelný zdroj energie V dnešní době se hledají nejrůznější alternativní náhrady za uhlí v energetice. Některý z nápadů bylo nahradit uhlí biomasou, zemním plynem nebo i komunálním odpadem. Jejich podíl ve výrobě el. proudu je ovšem v dnešní době zanedbatelný. Zatím nejsou známy způsoby, jak v některých případech nahradit uhlí v chemickém průmyslu.

Graf-paliva v energetice pro rok 2010

Vodní Jáma Jeremenko-2013 Ochrana ložiska Nerostné suroviny jsou nenávratné přírodní zdroje, a proto je musíme chránit a zachovávat k nim přístup.  Využití surovin ohrožují především ekonomické a politické vlivy: - těžba jen ekonomicky výhodných zásob (např. těží se mocné a snadno těžitelné sloje, slabší zůstávají nevyužity) - bezkoncepční útlum dolů

Ložisko je třeba chránit, aby mohlo být využito – těženo. Ložisko chrání stát tzv. vyhlášením chráněného ložiskového území. Je třeba k němu zachovávat přístup.

Ochrana ložiska Například ve městě Ostravě jsou všechny doly zavřeny a v jejich stařinách se hromadí voda. Aby nedošlo k přetoku vod do činných revírů, je v Ostravě Vítkovicích v provozu vodní jáma Jeremenko, kde státní podnik Diamo čerpáním udržuje hladinu vod.

Vodní jáma Jeremenko- 2013 Fotka dolu Jeremenko

Přístup k ložisku může ztěžovat či znemožňovat několik věcí: důlní vody metan stará důlní díla (zde se navíc mohou tyto složky nahromadit) špatné geologické podmínky stavby na povrchu

Činné doly, kde probíhá těžba, jsou větrány a rovněž mají odčerpávání důlních vod. Ložisko, na kterém se momentálně těžba neprovádí, je třeba chránit před těmito vlivy tzv. konzervačním režimem. Důl Paskov - Staříč 2012 Dolů hodit nějakou vhodnou fotku

Konzervační režim Probíhají pouze udržovací práce Výhody Nevýhody Na dole je možné v případě potřeby v brzké době zahájit těžbu. Navíc jsou již některé právní věci zajištěny. Ložisko je chráněno před znehodnocením. Tento typ konzervačního režimu je velice nákladný. Důl Frenštát- zdroj: www.dulfrenstat.cz Hodit sem fotku dolu frenštát

Doly v konzervačním režimu v ČR Důl Mír (hnědé uhlí)  Tento lignitový důl se nachází v Jihomoravském kraji v obci Mikulčice nedaleko města Hodonín.

Tento černouhelný důl se nachází Důl Frenštát- zdroj: www.dulfrenstat.cz Důl Frenštát Tento černouhelný důl se nachází v Trojanovicích u města Frenštát pod Radhošťem. Zásoby uhlí v této lokalitě mohou dosahovat až 1,6 miliardy tun černého uhlí. Nachází se zde poslední významné ložisko černého uhlí na území ČR. Společnost OKD usiluje o provedení průzkumu.

Dochází zde ke střetu zájmu s místními obcemi a městy, které usilují o zrušení dolu. Důvodem je strach z těžby a následné devastace Beskyd. K těžbě a k ložisku by mělo být přistupováno zodpovědně. V současnosti při konzervačním režimu důl nijak neohrožuje zdejší životní prostředí. Existují i způsoby těžby bez poklesů, které však těžbu prodražují.

Útlum v Ostravě Před rokem 1989 byla těžba dotována. Byly dotovány i vysoce ztrátové doly. Od roku 1990 až do 30.6.1994 byla ukončena těžba všech dolů v Ostravě. Útlum postihl také celou Evropu a trvá dodnes. Ostravské doly těžily v náročných geologických podmínkách. Zato však měly nejkvalitnější uhlí na světě.

Likvidace důlních děl Likvidace důlních jam zásypem znemožňuje jejich opětovné otevření. Obnovení těžby je téměř nemožné.

Hospodárné a ekologické využití ložiska Maximálně ložisko využít- vytěžit. Zakládat vyrubané prostory zakládkou (např. stavební odpad, hlušina z hald atp.), aby se nepropadaly. Po vytěžení dolu zlikvidovat důlní díla zakládkou. Předčasným uzavřením dolů a opětovným otevřením se zaplatí 3x víc.

Budoucnost V budoucnosti se předpokládá výrazný útlum uhlí v energetice. Světové zásoby ropy se odhadují na 40-50 let - - uhlí by mohlo být plnohodnotnou náhradou. V současné době je uhlí nepostradatelné v chemickém průmyslu. Důl Paskov - Sviadnov 2012

KONEC :-D Děkujeme za pozornost SŠ Technické a dopravní a st. Podniku Diamo za umožnění exkurse na VJ Jeremenko upřímně děkujeme.