Přínos nestátních neziskových organizací pro zaměstnávání a sociální začleňování v České republice Pavel Novák SKOK Spolek oborové konference nestátních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Dotační možnosti pro obce a města
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Kvalitní péče o seniory Vítejte na mezinárodní konferenci v Praze, 9.března 2007.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Pomáháme dětem, které neměly v životě štěstí.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Překročili jsme Rubikon? Jsme již nezvratně na cestě od ústavů k poskytování služeb v běžné komunitě? 1.března 2011 Hradec Králové Individuální projekt.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Programový rámec: Operační program Zaměstnanost
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Společensky odpovědné podnikání
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Co je program Mládež v akci?
Transkript prezentace:

Přínos nestátních neziskových organizací pro zaměstnávání a sociální začleňování v České republice Pavel Novák SKOK Spolek oborové konference nestátních neziskových organizací působících v sociální a zdravotně sociální oblasti Česká republika Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Asociace členských organizací, dříve volná platforma SKOK - Spolek oborové konference nestátních neziskových organizací působících v sociální a zdravotně sociální oblasti Asociace členských organizací, dříve volná platforma Síťování mezi členy i dalšími organizacemi v sociální oblasti Hájení zájmů a práv uživatelů a poskytovatelů sociálních a zdravotně sociálních služeb – veřejný zájem – ovlivňování sociální politiky Rozvíjení nových forem humanitární pomoci, sociálních a zdravotně sociálních služeb Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Historické kořeny NNO v České republice Občanská společnost dlouhou tradice od 19.století Tato tradice byla přerušena během nacistické okupace (1938 – 1945) a komunistického režimu (1948 – 1989) Po sametové revoluci (1989) vznikalo tisíce NNO s cílem reagovat na nově pociťované potřeby V roce 2008 cca 3 000 sociálních služeb NNO Služby pro 1/3 všech uživatelů (675 000) 14 000 pracovníků z toho 10 400 v přímé péči Variabilita sociálních služeb 30% dotací MPSV na poskytování sociálních služeb, ale jen 20% prostředků z objemu peněz, které jdou do systému (VZP, úhrady, dot.MPSV, územní rozpočty) Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Hodnoty NNO Demokratičnost v rozhodování Respekt k lidským právům, individualitě Nezávislost Pružnost a kreativita Důraz na veřejný zájem Transparentnost a otevřenost Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Evropský sociální model Subsidiarita Holistický přístup Transparentnost a otevřenost Služby přátelské k uživatelům Efektivnost Solidarita a partnerství Důstojnost a lidská práva Účast Posílení a osobní rozvoj Trvalé zlepšování a udržitelnost Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Přidaná hodnota NNO Individualizace podpory vycházející z principu respektu Vytváření sítí – pluralita, inspirace, energie Schopnost improvizace vypěstovaná v nejistotě a nestabilitě Dovednost vyhledávat či vytvářet ekonomické zdroje Propojování teorie s praxí Důraz na sledování cílů a smyslu Oslovování veřejnosti s důležitými tématy sociální politiky Síťování – spojování lidí obrácených , směřujících stejným směrem,stejnou filosofií, stejné principy ale různé názory, zkušenosti – vzájemná inspirace, často mezinárodní sítě – přenášení know how,… --- nebezpečí uzavřenosti struktur Schopnost improvizace vypěstovaná v nejistotě a nestabilitě NNO přidávají k dotacím na sociální služby další zdroje (sponsorské dary, vlastní příjmy) – například je obvyklé, že k 1 Kč dotace přidávají další 2 kč a 1 Kč odvádějí zpátky do státního rozpočtu formou daní a odvodů. Propojování teorie s praxí – aplikace zkušeností a principiálního pohledu - Aby se při implementaci politik nevytrácely principy- změna přístupů a postojů Důraz na sledování cílů a smyslu – NNO hlídají, aby se nástroj nestal cílem Oslovování veřejnosti s důležitými tématy sociální politiky - změna přístupů a postojů Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Příklady přidané hodnoty NNO Práce s marginalizovanými skupinami Lidé bez přístřeší, Romské i jiná etnika, uprchlíci a cizinci, lidé zažívající chudobu, lidé výrazně stigmatizovaní (HIV positivní, s drogovou závislostí, s duševní nemocí, …) Terénní programy Mezisektorová a mezioborová spolupráce Státní politika Medializace Lidé bez přístřeší Romské skupiny Lidé zažívající chudobu Lidé stigmatizovaní (…) Foto zdroj: http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=254&id_gallery=30 http://www.khamoro.cz/index.php?id=foto&detail=39 Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Příklady přidané hodnoty NNO Hájení lidských práv omezení restriktivních opatření v sociálních službách zákonem Individálně zaměřené služby Vzdělávání a trénink pracovníků Medializace tématu omezení restriktivních opatření v sociálních službách zákonem – zrušení klecových lůžek Foto zdroj: http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=518667 Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Příklady přidané hodnoty NNO Zaměstnávání – sociální ekonomika NNO mění paradigma „obtížně zaměstnatelných osob“ Nové modely zaměstnávání lidí znevýhodněných na trhu práce sociální firmy a družstva podporované zaměstnávání (příklady využití programu Equal) Foto zdroj: http://www.socialnifirmy.cz/getdoc.php?id=500&sessid=1efa1a6008fbbc5f8590d1f349fd4d89 http://www.cafe-therapy.cz/galerie/center1.jpg Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Příklady přidané hodnoty NNO Kvalita sociálních služeb Iniciace tvorby standardů kvality sociálních služeb, jejich zavádění Vzdělávací programy Přinášejí nástroje zvyšování kvality Hrozba: Inspekce hodnotící naplňování standardů kvality se orientují na formální plnění kriterií Nástroj se stává cílem! NNO nabízejí vzdělávací programy zaměřené na porozumění a zavádění standardů kvality Přinášejí nástroje zvyšování kvality (sebehodnocení, evropské metody hodnocení kvality) Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Příklady přidané hodnoty NNO Komunitní plánování NNO nositelem myšlenky komunitního plánování Aktivně zapojují uživatele, poskytovatele, veřejnost do plánování sociálních služeb Hrozba: Důrazem na administraci procesu se vytrácí tento základní princip – princip participace. Nástroj se stává cílem! Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Příklady přidané hodnoty NNO Transformace sociálních služeb – deinstitucionalizace ústavů jako nezbytnost NNO – budují variabilní komunitní služby individualně zaměřené na člověka Přinášejí zkušenosti ze zahraničí - vzdělávání Spolupráce na započatých projektech změny Hrozba: Transformace pouze jako humanizace stávajících ústavů ne s cílem běžného života v komunitě Ztrácí se základní princip sociálního začleňování! Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

NNO vytvářejí občanskou společnost a posilují sociální soudržnost, vyšlapávají demokracii její cestu … přestože je to často jako chůze po laně. Nedovolme však, aby se NNO staly ohroženým druhem, ztratila by se tím důležitá přidaná hodnota, kterou společnosti přináší. Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti

Děkuji za pozornost SKOK Senovážné náměstí 2/994 110 00 Praha 1 www.skok.biz skok@skok.biz Sociální služby - nástroj mobilizace pracovní síly a posílení sociální soudržnosti