Vývoj reprodukce zvuku a obrazu před 2.světovou válkou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v českých zemích
Advertisements

Nahrávací technika - od hracích strojků k MP4
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.15 Anotace: Prezentace se zaměřuje na divadlo a film, porovnává jejich funkci, vysvětluje jednotlivé pojmy, uvádí základní filmové.
Záznamová média.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Co je to divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí?
Populární hudba v letech v ČSR
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
(X/Y)něconěcoHT1. Televizní studio Ostrava První televizní studio na Moravě a ve Slezku Počátek historie od r (výstavba vysílače) Ostravské a pražské.
Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce
Didaktická média v dějepisném vyučování
Soustava zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektrický obrazový signál.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Počátky televizního vysílání
Počátky televizního vysílání v Československu Přednáška kurzu Audiovizuální žurnalistická média J 1031.
Opakování III Otázky jsou vybrány z DUM č
INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_16  
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 18 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Zvuková.
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Otázky jsou vybrány z DUM č
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
Záznam zvuku Historie a současnost
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 19 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Zvuková.
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Vývoj populární hudby v letech
Paměťová média.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Tympány Kristýna Vyčítalová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Jednotky času - procvičování
Masová komunikace, masová média
Zlatá 20.léta Proměny životních návyků Biograf Rozhlas Jazz
Otázky jsou vybrány z DUM č VY_32_INOVACE_25_Opakování.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
kapitoly z dějin hudby zábavné rock and roll
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
INFORMATIKA Historie pc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Historie fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/42 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_14 TÉMA: VYNÁLEZY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rádio (Rozhlas)‏ Historie Po složitých počátcích vysílání českého rozhlasu z vysílače ve Kbelích se studio několikrát stěhovalo a potýkalo s obtížnou.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Materiál slouží k osvojení si znalostí o přenosu a záznamu zvuku. Seznámí žáky s historií nahrávání zvuku.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_16_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Hudební přehrávače Základní škola Libina, příspěvková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku.
Dějiny filmu Marek Matějka.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
HUDEBNÍ VÝCHOVA SYMFONICKÝ ORCHESTR
Petr Fodor.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
50. a 60. léta – divadla malých forem
Muzikál AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_10_HV6_Skála
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace;
Transkript prezentace:

Vývoj reprodukce zvuku a obrazu před 2.světovou válkou VY_32_INOVACE_29_Vývoj reprodukce zvuku a obrazu před 2.svět. válkou

Gramofon + gramofonová deska Magnetofon + magnet Gramofon + gramofonová deska Magnetofon + magnet. páska Filmová kamera + film Rozhlas Televize

Gramofony a desky - deska umožňovala hromadnou výrobu a hrací doba byla 4 minuty První deska zhotovená elektrickým zařízením byla vyrobena v roce 1920, první gramofon poháněný elektřinou (místo pružinou) je znám od roku 1925. První dlouhohrající desky (známé jako LP) se objevily v roce 1904, ale teprve od roku 1931 byly vyráběny se standardní rychlostí 33,3 otáčáčky za minutu. Šelakové desky, které byly poměrně křehké, byly v roce 1946 nahrazeny plastickými. Autorem desek s mikrodrážkami je Peter Goldmark (1948). Tyto mikrodesky se 45 otáčkami za minutu vytlačily v krátké době staré desky se 78 otáčkami. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Vinyl_albums.jpg/220px-Vinyl_albums.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Portable_78_rpm_record_player.jpg/220px-Portable_78_rpm_record_player.jpg

Magnetofon + mag. páska V roce 1932 získává německá AEG patentní práva Fritze Pfleumera, který si už koncem 20. let nechal patentovat záznam zvuku na papír potažený magnetickou vrstvou z ocelového prášku. AEG spolupracuje s I. G. Farben, která experimentuje s páskem potaženým práškovitým železem. V roce 1935 předvedla AEG svůj vylepšený “magnetofon” nahrávkou Londýnského filharmonického orchestru.

První magnetofon s nekovovým páskem opatřeným magnetickou vrstvou http://www.rci.rutgers.edu/~dmorton/wire.html)

Magnetofon T100 (Reverse Camera Company, USA) z roku 1949: http://www.sundial.net/~rogerr/revere.htm)

Filmová kamera + film Zvukový film je filmové nebo jiné audiovizuální dílo, které kromě obrazu obsahuje i doprovodný zvukový záznam (ať už starší optický či magnetický nebo novější digitální), který je přesně časové synchronizován s obrazem. Zvukový film obsahuje tedy vždy dvě významné základní složky - složku obrazovou (obraz) a složku zvukovou (doprovodný zvuk). Vůbec první zvukový film byl poprvé natočen v roce 1927 ( snímek: Jazzový zpěvák), do té dny byl film němý, herci nemluvili a nezpívali, doprovodnou hudbu při projekci filmů zajišťoval obvykle buďto živý klavírista v kině nebo byl používán gramofon . Do komerčního užívání se zvukový film dostal fakticky na počátku 30. let 20. století. Nástup zvukového filmu znamenal velký přerod v celém filmovém průmyslu, neboť film nejenže promluvil (herci nyní mluvili a zpěváci i zpívali), ale následně vznikl také zbrusu nový a zcela specifický hudební žánr filmové hudby.

Kinematografický filmový pás je průhledný ohebný materiál, na němž je nanesena fotografická citlivá vrstva. Je opatřený perforací, která umožňuje jeho posun ve filmové kameře, nebo promítačce http://www.google.cz/imgres?q=filmov%C3%A1+kamera&num=10&hl=cs&biw=1308&bih=751&tbm=isch&tbnid=C9U70mirVWsMxM:&imgrefurl=http://www.fiatpeople.cz/bella-italia/italia/92/&docid=NU6HCqxica1uiM&imgurl=http://www.fiatpeople.cz/UserFiles/Image/Italia/Italianfilm2.jpg&w=346&h=347&ei=0POgT4_FI5HJsgaivoSICA&zoom=1&iact=rc&dur=0&sig=118180763040748605139&sqi=2&page=1&tbnh=130&tbnw=130&start=0&ndsp=28&ved=1t:429,r:4,s:0,i:72&tx=817&ty=267

Předválečná filmová kamera Kodak http://www.google.cz/imgres?q=filmová+kamera&num=10&hl=cs&biw=1308&bih=751&tbm=isch&tbnid=SRGWfcF4OnclYM:&imgrefurl=http://www.pirate.co.uk/en/node/216&docid=2aHVB0nhSToNfM&imgurl=http://www.pirate.co.uk/files

Rozhlas Ve 30. letech se už jednalo o vlivnou, dobře zavedenou instituci, která měla u veřejnosti autoritu. Do rozhlasu přicházeli noví lidé s odbornou kvalifikací i inovativními nápady. Probíhé vysílání ze záznamu a montážemi. Rozhlas zařadil do vysílání vzdělávací pásma a školské vysílání. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Port_ackerman_036_v172.jpg

2. listopadu 1936 začíná pravidelně vysílat BBC (na 300 majitelů TV). Televize Televizní vysílání je soustava telekomunikačních zařízení pro vysílání a přijímání rychlého sledu obrázků a zvuku na dálku. 2. listopadu 1936 začíná pravidelně vysílat BBC (na 300 majitelů TV). Vznikl nový prostředek masové komunikace. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:H%C3%B6ritz_Museum_-_Fernseher_Tesla_40001A.jpg

Autor : Trýzna Stanislav Školní rok :2011/2012 Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji reprodukční techniky před 2.svět.válkou Způsob použití ve výuce: výuková prezentace