Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Hudební výchova ROČNÍK: 6. – 9. TÉMA: Hudební nástroje - syntezátor AUTOR: Dušan Okénka DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_23_DO

2 ANOTACE PREZENTACE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚNÍ UČIVA OSMÉHO ROČNÍKU HUDEBNÍ NÁSTROJE – SYNTEZÁTOR V RÁMCI PREZENTACE MAJÍ ŽÁCI MOŽNOST SEZNÁMIT SE S CHARAKTERISTIKOU TOHOTO NÁSTROJE STAVBOU, ZVUKEM A BARVOU TÓNU Pilotáž: Prezentace pilotována ve třídách II. stupně, ale je možné ji využít jako doplnění učiva i ve vyšších ročnících I. stupně ZŠ. Základní seznámení s hudebními nástroji je vždy vhodné doplnit ukázkou konkrétního nástroje, ne vždy je to ale možné a k tomuto účelu poslouží právě prezentace. Textové informace je možné zestručnit v návaznosti na věkovou skupinu žáků. Doporučuji doplnit audioukázkou.

3 Syntezátor nebo syntetizér, řidčeji syntetizátor, je elektronický hudební nástroj, který tvoří výsledný zvuk syntézou. Syntezátory mohou být analogové nebo digitální, podle formy zpracovávaných signálů nebo dat, hardwarové nebo softwarové, podle toho, je-li vlna tvořena přímo specializovaným přístrojem nebo vypočítána univerzálním počítačem. Syntezátor jako samostatné zařízení je obvykle vybaven klaviaturou, nemusí tomu ale tak být vždy. Může být vybaven i jiným ovladačem nebo může mít i podobu zvukového modulu.

4 Historie Mezi první elektronické hudební nástroje, které mají některé prvky syntezátoru, patří Theremin z roku 1920, Elektrophon z roku 1921 nebo Staccatone z roku Roku 1964 představil Robert Moog svůj vlastní syntezátor vycházející ze zkušeností se stavbou RCA Mark II. Jeho zvuk se poprvé komerčně objevil v roce 1967 na albu skupiny Monkees a později se mu dostalo značné popularity; lze jej označit za základ syntezátorového hudebního žánru.

5 Významným mezníkem ve vývoji syntezátorů i ostatních elektronických hudebních zařízení byla norma MIDI, vytvořená v roce 1983 společnou pracovní skupinou předních světových výrobců. Tím se ujednotil komunikační standard, nástroje různých výrobců vybavené MIDI mohly být spolu propojeny, což vedlo k dalšímu rozvoji studiové i jevištní techniky.

6 CITACE: OBRÁZKY, FOTOGRAFIE
Obrázky a fotografie – kliparty office-


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google