Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Záznam zvuku Historie a současnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Záznam zvuku Historie a současnost"— Transkript prezentace:

1 Záznam zvuku Historie a současnost
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 První pokusy o záznam zvuku
Flašinet, orchestrion O záznamu zvuku v pravém slova smyslu mluvíme až od 19. století Záznam zvuku= nahrání informace a její pozdější reprodukce Druhy záznamů: mechanický, optický, magnetický, digitální První pokus záznamu C. Cros- rytí jehly do měkkého grafitu, nemožnost reprodukce Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Fonograf První přístroj na záznam lidského hlasu
V roce 1877 ho sestrojil Thomas Alva Edison Záznam se vyrýval jehlou do válce se záznamovou vrstvou (staniol, později vosk) U tohoto přístroje již byla možná reprodukce Nevýhodou byla krátká doba záznamu cca 2 minuty Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 gramofon Gramofon Roku 1887 ho sestrojil Emil Berliner
Pro záznam použil místo kovového válce plochou desku První desky byly vyráběny ze zinku potaženého voskem, následovaly desky šelakové a později desky vinylové První gramofony byly na ruční pohon, s rozvojem elektrotechniky byly vylepšeny o elektrický pohon a zesilovač zvuku Další zlepšení přinesl vynález stereofonního záznamu v druhé polovině 20. století Gramofon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 magnetofon Myšlenku magnetického záznamu zvuku zrealizoval Dán Waldemar Poulsen na přelomu 19. a 20. století Zvuk byl tehdy zaznamenán na kovový drát Později byly vyvinuty magnetické pásky a vznikly tak magnetofony cívkové a později kazetové Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Digitální záznam zvuku
První pokusy o digitální záznam zvuku proběhly v 70. letech 20. století Zvuk je zaznamenávám na optický disk ve spirálovité stopě, která jde od středu média Záznamové disky- CD, DVD Dnešní formáty záznamu zvuku- MP3, MP4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Použité obrázky: Obrázek spadá pod licenci public domain viz : Obrázek spadá pod licenci public domain viz : Video je ze serveru Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Záznam zvuku Historie a současnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google