Nakladatelská licenční smlouva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Autorské právo v praxi Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Mgr. Tomáš Šetina. Pracovněprávní vztahy  Dohoda o provedení práce, pracovní smlouva Dílo na objednávku § 61 aut. zák. Je-li dílo autorem vytvořené na.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona České Budějovice Vít Richter – Zdeněk Matušík Národní knihovna ČR Autorský zákon po novele.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona Mladá Boleslav Vít Richter – Zdeněk Matušík Národní knihovna ČR Autorský zákon po novele.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Autorské právo a Open Access
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Právo na informace Tereza Danielisová,
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Veřejnoprávní smlouvy
Základy informatiky Aplikační SW - licence
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorský zákon základní pojmy
Pracovně právní vztahy
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Správa daní 3. přednáška Michal Radvan
Právní postavení společníků
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Prameny obchodního práva
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

Nakladatelská licenční smlouva Řeší § 56 AutZ Plný název: Zvláštní ustanovena pro licenční smlouvu nakladatelskou neboli Jde o podtyp standardní, obecné licenční smlouvy Uplatňuje se u vyhraněných druhů děl, na které se licence poskytuje

Vyhraněné druhy děl: Dílo slovesné (umělecké, vědecké) Hudebně dramatické (opera, muzikál – notový záznam, libreto) Hudební (notový záznam, noty včetně textu) Výtvarné (pouze díla v plošné podobě Fotografické nebo vyjádřené způsobem obdobné foto…)

Licence se nemůže týkat… Nevztahuje se na díla provedená výkonnými umělci Tedy na Zpěv, balet, slovní přednes, hru na hudební nástroje…apod. Ani na jejich původní díla, jsou-li jimi provedena (dílo pantomimické provedená jejím výk. umělcem jako jejím tvůrcem) Ani na díla režisérů, choreografů, …díla sochařů,architektů, obecně díla trojrozměrná Ani na díla šířená elektronickými nosiči (film, hudba, mluvené slovo- i kdyby šlo o liter. Dílo, neboť jsou vyloučena díla provedená výkon. umělci)

Povaha smlouvy Dispozitivní povaha Zavazující obě strany Standardní závazek Oboustranné plnění (synnalagma…)

Domněnka výhradnosti Ze zákona je výhradní, není-li sjednáno jinak (dispozit), právní domněnka!!! (zde vyvratitelná Tím vyjádřen zásadní rozdíl mezi „běžnou“ lic, smlouvou a nakladatelskou Pro zachování výhradnosti nutno dodržet písemnou formu Z nevýhradní smlouvy musí být sjednání o její povaze jako takové patrné (i z ústní) Jinak by šlo o smlouvu absolutně neplatnou

Nakladatelská smlouva smíšená Nakladatelskou smlouvou je možné sjednat i jiné užití díla než jeho vydání tiskem (vystavením, veřejnou produkcí aj.) Pak by šlo o smíšení (kombinaci) nakladatelské a „běžné“ Pokud jen ústně, šlo by o licenci nevýhradní

Autorská korektura § 56 odst. 3, (dipozitivní!) V přiměřené lhůtě je autor oprávněn provést drobné tvůrčí změny Nesmí vyvolat na straně nakladatele nepřiměřené náklady (například korektura těsně před konečným vytištěním) Nesmí změnit povahu díla Neumožnění korektury zakládá důvod k odstoupení od smlouvy autorem (dehonestace díla) Dohodou lze právo na autor. korekt. Vyloučit či omezit

Rozsah licence Časový (doba trvání licence, doba, do kdy bude započato s vydání a emisí publikace Prostorový (zda šíření na území státu nebo i do zahraničí Množstevní (počet rozmnoženin, tj, výše nákladu)

Zánik licence pro nečinnost nakladatele Lze ho uplatit jen před uplynutím doby licence Jen je-li vyčerpán počet dohodnutých rozmnoženin (= náklad rozebrán) Ve lhůtě 6 měsíců, od kdy autor vyzval nakladatele, aby náklad dotiskl (= tím změna smlouvy v množstevním omezení Marné uplynutí lhůty dovoluje zák. odstoupení

Knižní vydání (neperiodická publikace ) obsah: Je v zákoně o neperiodických publikacích, zák. 37/1995 Sb., zvl. označení názvu díla, jméno autora a aktuálního nositele autorského práva: ©