přehled gramatických časů časy prosté plnovýznamových sloves

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Advertisements

22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
přehled gramatických časů ČASY PRŮBĚHOVÉ plnovýznamových sloves
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Vypracovala:Mgr. Silvie Reitharová
PRESENT PERFECT SIMPLE
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Past tenses in time clauses minulé časy v časových souvětích
NEPŘÍMÁ ŘEČ Vypracovala: Mgr.Silvie Reitharová
Past simple & past continuous
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
PRESENT SIMPLE PRESENT CONTINUOUS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_42.
Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.
PAST SIMPLE in sentences
PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197.
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová
Predictions We will definitely use / do / buy / have…. We will probably use / do / buy / have…. We may / might (not) use / do / buy / have…. We probably.
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Trpný rod – 9.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Question tags Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Making predictions – how sure you are will definitely (100% sure) It will definitely happen. will almost probably It will almost probably happen. is /
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Přítomný čas prostý Present Simple Tense Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Číslo a název klíčové aktivity: Interní číslo: nevyplňovat.
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Present perfect Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_43.
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tázací dovětky – 8. ročník ZŠ
Předpřítomný čas prostý 8-9.ročník (k učebnici Projekt 3) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_44.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Nepravidelná slovesa v přítomném a minulém čase Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Minulý čas Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Present Perfect Tense and Past Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Past simple x present perfect VY_32_INOVACE_02-60 Ro č ník: 8. Vzd ě lávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzd ě lávací obor: Anglický jazyk Tematický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present perfect - negative Název sady: Project 3 Číslo projektu:
Present perfect Předpřítomný čas vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková Present perfect – EVER, NEVER Have you ever been in New York? Yes,
 Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Bc. Lucie Ševčíková  VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_34  Téma: pomocná slovesa 
Present perfect I have been there two times..
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace
Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník
Present perfect nebo past simple
VY_32_Inovace_ Present perfect Project 3
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
Where were you in the summer holidays? What did you do?
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
I haven´t seen your ID card.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dále si procvičí nejčastější situace, při kterých se časy používají
Past simple – minulý čas prostý
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Past simple – irregular verbs
Předpřítomný čas Present perfect tense
Transkript prezentace:

přehled gramatických časů časy prosté plnovýznamových sloves vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová

přehled prostých časů všechny prosté časy fungují na stejném principu v kladné větě pracujeme s plnovýznamovým slovesem v daném tvaru plnovýznamová slovesa se NIKDY nikam nepřesouvají, nelze je stavět před podmět a nemohou se sama spojit se záporkou NOT k utvoření záporu a otázky je v každém čase třeba použít POMOCNÉ SLOVESO

PŘEHLED prostých časů a POMOCNÝCH SLOVES každý gramatický čas má svoje pomocné sloveso: PRESENT SIMPLE PAST SIMPLE FUTURE SIMPLE PRESENT PERFECT SIMPLE PAST PERFECT SIMPLE FUTURE PERFECT SIMPLE DO / DOES + infinitiv DID WILL HAVE / HAS + past participle HAD WILL HAVE

PRESENT SIMPLE definice: přítomný čas prostý vyjadřuje děj, který: je trvalý, stálý, pravidelný, opakovaný odehrává se každý den, týden, měsíc, rok… je spojován s příslovci častosti – sometimes, usually, always, often… vyjadřuje „general truth“ – obecnou pravdu, tvrzení, která platí stále ( např. Země obíhá okolo Slunce - The Earth RUNS round the Sun)

making sentences in present simple kladné věty: Po podmětu je sloveso v infinitivu, kromě 3. osoby jednotného čísla, ve které má sloveso koncovku –s, některá slovesa jsou nepravidelná ( have – has) They live in our town. / She has three brothers. / I usually go to school by bus. záporné věty: pomocné sloveso DON´T / DOESN´T + INFINITIV … They don´t live in our town. / She doesn´t have three brothers. / I don´t usually go to school by bus. otázky: (tázací zájmeno) DO / DOES + podmět + INFINITIV… ? Do they live in our town? / Does she have three brothers? / Why do you usually go to school by bus?

PAST SIMPLE definice: minulý čas prostý vyjadřuje děj, který: proběhl a skončil v minulosti minulost je přesně dána, je definována – to znamená víme a zmiňujeme přesně KDY se „to“ stalo minulost může být označena přímo ve větě (loni, včera, před měsícem…), větou vedlejší (když jsem byl na dovolené, když jsem měl narozeniny…), nebo vyplývá z kontextu

making sentences in past simple kladné věty: sloveso je po podmětu ve tvaru minulého času – pravidelné s koncovkou –ed, nepravidelné ve tvaru ze 2. sloupečku She visited our town in June. / They wrote twenty e-mails yesterday. záporné věty: podmět + DIDN´T + INFINITIV… She didn´t visit our town in June. / They didn´t write any mails yesterday. otázky: ( tázací zájmeno) DID + podmět + INFINITIV…? Did she visit our town in June? / Did they write any mails yesterday?

FUTURE SIMPLE definice: budoucí čas prostý vyjadřuje děj, který: se stane v budoucnosti, pro nějž jsme se rozhodli na základě nové situace, bez předchozího plánování ( A: I have a terrible headache – B: I will buy some aspirin for you) vyjadřuje odhad budoucích dějů po uvozovací větě, která obsahuje výrazy jako: probably, I think…, I don´t think…, I am sure…, I expect…, ( I think I will stay at home this evening, I will probably be a bit late ) vyjadřuje odhad nebo přání budoucích dějů v případě nabídek, žádostí, slibů, vyjádření souhlasů nebo odmítnutí ( Of course, I will bring it back./ The bag is too heavy. I will help you with it…)

making sentences in future simple kladné věty: pomocné sloveso WILL + infinitiv I will help you with the bag. záporné věty: will not + infinitiv = WON´T + INFINITIV… I won´t help you, I am sorry. otázky: (tázací zájmeno) WILL + podmět + INFINITIV…? Will you help me?

PRESENT PERFECT SIMPLE definice: předpřítomný čas prostý vyjadřuje děj, který: začal v minulosti a stále trvá nebo trvají jeho následky oznamujeme novou skutečnost, říkáme CO se stalo, ale NEříkáme KDY se to stalo říkáme, že se něco PRÁVĚ (just) stalo, UŽ stalo, JEŠTĚ NESTALO ( not yet), NIKDY (never) nestalo, ptáme se , jestli se něco UŽ NĚKDY ( ever..) něco stalo vyjadřujeme KOLIK čeho kdo udělal v daném časovém období ( he has drunk five cups of coffee SO FAR today)

making sentences in present perfect simple kladné věty: podmět + HAVE / HAS + PŘÍČESTÍ TRPNÉ I have lost my keys. / She has just called him. záporné věty: podmět + HAVEN´T / HASN´T + PŘÍČESTÍ TRPNÉ… I haven´t lost my keys (yet) / She hasn´t called him yet. otázky: (tázací zájmeno) HAVE / HAS + podmět + PŘÍČESTÍ TRPNÉ…? Have you ( ever) lost your keys? / Has she called him (yet)?

PAST PERFECT SIMPLE definice: předminulý čas vyjadřuje děj, který: proběhl před jiným minulým dějem ve skončené minulosti ( I came home and realized that someone HAD STOLEN all my pictures) předminulost je minulost předpřítomnosti – tam , kde předpřítomný čas navazuje na přítomný tak předminulý čas navazuje na minulý Nemám hlad . Právě jsem jedl ( I have just eaten) Neměl jsem hlad . Právě jsem jedl ( I had just eaten)

making sentences in past perfect simple kladné věty: podmět + HAD + PŘÍČESTÍ TRPNÉ When I came home everybody HAD GONE to bed. záporné věty: podmět + HADN´T + PŘÍČESTÍ TRPNÉ When I came there she was in her office she hadn´t gone home. otázky: (tázací zájmeno) HAD + podmět + PŘÍČESTÍ TRPNÉ The house was so dirty. Had you cleaned it ?

present simple past simple future simple present perfect simple past I do She does I don´t do She doesn´t do Do you do? Does she do? past simple I did I didn´t do Did you do ? future simple I will do I won´t do Will you do? present perfect simple I have done She has done I haven´t done She hasn´t done Have you done? Has she done? past I had done I hadn´t done Had you done? future I will have done I won´t have done Will you have done?