BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Renesanční architektura v Čechách
P Ř E K R Ý V Á N Í S Y M B O L Ů P Ř E K R Ý V Á N Í S Y M B O L Ů
Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Město jako místo pro člověka projekt mezinárodního kulturního dialogu
Památky Unesco Česká republika.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
M Ě S T O J A K O M Í S T O P R O Č L O V Ě K A TRIALOG – brněnský institut rozvoje občanské společnosti Unie výtvarných umělců Olomoucka Kulturní sdružení.
Historické památky města MIKULOV
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Na dovolenou. Pár slov úvodem Od roku 1989 zažilo cestování Čechoslováků skutečnou revoluci. Pokud byste chtěli v této době odcestovat, bez větších problémů.
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Evropské vlajky 5. ročník
E C C E H O M O ABRAHA M BLOEMAERT * Gorinchem Utrecht 1651.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
O GALERII CHODBA ● na Katolické gymnázium Třebíč působí od roku 2000 ● založena s cílem vzdělávat a kultivovat studenty školy ● výstavy českých i zahraničních.
Románský sloh.
Česká kultura v 16. století renesance
Jindřich Otipka akademický malíř
Česká secese a Alfons Mucha
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
TŘEBENICE Okres Litoměřice PSČ:
Gotická kultura.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
EVROPSKá UNIE.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
 Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová).
P O U T N Í K olej malíř, restaurátor narozen 1955 v Brně studia : 1971 – 1975 Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti 1975 – 1980 Akademie.
Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka.
Tomáš Garrigue Masaryk
Vojtěch Hynais.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
P O U T N Í K malíř, restaurátor narozen 1955 v Brně studia : 1971 – 1975 Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti 1975 – 1980 Akademie.
Emil František Burian
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Historický vývoj EU Petra Henychová.
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)
Nela Sováková, Johana Černá
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
Adéla♀ & Adéla♀ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Literatura k aktuálním otázkám
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VÝZNAMNÁ HISTORICKÁ, KULTURNÍ, SPORTOVNÍ OSOBNOST POCHÁZEJICÍ ZE SLOVÁCKA.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Jan Amos Komenský
Renesance Vlastivěda 4. ročník
Renesance Dějepis 7.ročník.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Transkript prezentace:

BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka

Akademický malíř Bohumil Matějíček se narodil 9. 6 Akademický malíř Bohumil Matějíček se narodil 9.6.1925 v Plechově u Tábora a zemřel 13.2.1998 v Příbrami. V roce 1943 vystudoval Grafickou státní školu v Praze. V letech 1945-1950 působil na Akademii výtvarných umění v Praze (od roku 1946 třídní mistr u prof. Vlastimila Rady). V letech 1950-1951 strávil ,,čestný rok“ na Akademii u prof. V. Pukla. V roce 1951 se stal členem pražského uměleckého spolku Umělecká beseda a Svazu československých výtvarných umělců v Praze. Vlastní výstavy měl v roce 1961 v Aši a v roce 1975 v Praze v Galerii ,,Nová síň“, ale i v zahraničí. Účastnil se mezinárodních sympozií (společně se svou ženou) v Jugoslávii, Polsku a Finsku. Bohumil Matějíček maloval hlavně v Praze, kde žil, v jižních Čechách, ale také na svých studijních cestách v zahraničí, například v Bulharsku, Jugoslávii, Itálii, Francii, NDR atd. Zabýval se také restaurátorstvím starých fresek a sgrafit (např. renesanční sgrafity v zámku Nelahozeves).

Restauroval radnici v Sedlčanech Restauroval radnici v Sedlčanech. Nezapomenutelným pro nás zůstane obraz dívky s lučním kvítím na fasádě chyšeckého kulturního domu, který dodnes zdobí jeho průčelí. Rád maloval krajinu. Chutnaly mu škvarky. Ukázka díla B. Matějíčka

MARIE ŠŤASTNÁ MATĚJÍČKOVÁ Osobnosti Chyšecka

Marie Šťastná se narodila v roce 1920 v Ivanovicích a zemřela v roce 2000. V letech 1945-1950 studovala na Akademii výtvarných umění v Praze (třídní mistr prof. Vlastimil Rada).V letech 1950-1951 zažila ,,čestný rok“ na Akademii u prof. Vladimíra Silovského. V roce 1951 se stala členkou pražského uměleckého spolku ,,Umělecká beseda“ a Svazu československých výtvarných umělců v Praze. V roce 1976 dostala cenu Ministerstva kultury v Praze. Vlastní výstavy měla v roce 1961 v Praze (Bulharské kulturní centrum), v roce 1961 v Aši, v roce 1976 v Praze, v roce 1976 ve Strakonicích (Hradní galerie). Účastnila se skupinových výstav v tuzemsku a v zahraničí, sympozií v Rumunsku, Polsku, Bulharsku, Jugoslávii, NDR, NSR, Itálii, Francii, Řecku, Rakousku, Belgii a Holandsku. Marie Šťastná tvořila v jižních Čechách, na Moravě, na Slovensku, ale především v Praze, kde žila.

V Podchyšské Lhotě měli manželé Matějíčkovi chalupu V Podchyšské Lhotě měli manželé Matějíčkovi chalupu. Zdejší krajinu zobrazili na mnoha obrazech. Měli dva syny. Jeden syn je fotograf. Druhý, Jiří Matějíček, stejně jako rodiče, akademický malíř a restaurátor. V Podchyšské Lhotě tráví svůj volný čas se svou ženou a dětmi. Zůstal tak věrný tomuto kraji od dětství, kdy sem jezdil se svými rodiči. Restauroval orloj na Staroměstském náměstí v Praze a bude restaurovat fresky v chyšeckém kostele sv. Prokopa. Ukázka díla M. Šťastné Matějíčkové

konec Prameny: Bilder Böhmen von Marie Šťastná und Bohumil Matějíček, rok vydání 1975 Chyšecká kronika 2007