Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
B.Procházka Poděbrady 16. –
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
„ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU.
ŽIVOTNÍ STYL A OBEZITA Populace 18+ Kvantitativní výzkum
Projekt BIOŠKOLY ZAVÁDĚNÍ BIOPOTRAVIN DO ŠKOL A PŘEDŠKOLNÍCH ZAŘÍZENÍ veřejná zakázka Ministerstva zemědělství ČR realizátor projektu: Country Life.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
HIV & Výživa kojence Lída Lhotská IBFAN/GIFA Ženeva Dagmar Schneidrová
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Kojení a zdraví dítěte a matky
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nadváha a obezita u dětí Mgr. Lucie Kintrová,MUDr
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Metodika nutričního poradenství
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Zdravé stravování KC3.
Výživa novorozence a kojence
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NutričnĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ problematika dětského stravování specifika STRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKA vlivu na JEJICH zdraví, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Transkript prezentace:

Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let MUDr. Eva Kudlová, CSc. Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK Publikováno v: Kudlová, E. Schneidrová D., Dietary patterns and their changes in early childhood. Central European Journal of Public Health 2012 20(2): 126-133

Metodika a soubor Metodika Soubor Průřezová studie Vyplňování dotazníku s matkami dětí ve věku 1- 5 let oslovených na veřejných prostranstvích a jeho vyhodnocení Hodnocení frekvence konzumovaných potravin: „Jak často dítě jí…“? Hodnocení rozdílů frekvence konzumace podle věku, místa bydliště, pohlaví, kojení a vzdělání matek (významný rozdíl pokud p≤ 0,05) Soubor 1130 dětí 41,9 % pražských, 58,1 % mimopražských 51,4 % chlapců a 48,6 % dívek Věkové rozložení 12 – 23 měsíců 263 24 – 35 měsíců 228 36 – 47 měsíců 263 48 – 59 měsíců 240 60 – 71 měsíců 136

Prevalence kojení v době interview Je potěšitelné, že doba kojení se prodlužuje, což je důsledkem iniciativy nemocnice přátelská dětem a dalších aktivit podporujících a propagujících kojení. Skutečně mne překvapilo procento dětí kojených déle než 1 rok. Tento údaj ale může být nadhodnocen, protože studie byla prováděna na veřejných prostranstvích tj. u zdravých dětí, které nebyly v jeslích. Doporučení WHO: Kojte výlučně (tj. bez přídavku jiných tekutin nebo potravin než je mateřské mléko) do 6 měsíců věku dítěte. Příkrm začněte zavádět v ukončených šesti měsících (180 dnech) při pokračujícím kojení. Pokračujte v častém kojení podle potřeby dítěte do dvou let věku dítěte nebo déle. V ukončených 6 měsících věku dítěte začněte s malým množstvím jídla a s věkem dítěte zvyšujte množství. Současně udržujte časté kojení. Rovněž kojeno 1 dítě ve věku 36 a 1 dítě ve věku 42 měsíců

Kumulativní četnost zahájení podávání tekutin jiných než mléko a příkrmu Největší část dětí začíná dostávat jak příkrm, tak tekutiny jiné než mléko mezi 5. a 7. měsícem. Pozornost si zaslouží 27,5 % dětí, které dostávají tekutiny a 19,6 % dětí, které dostávají příkrm před ukončeným 4. měsícem. Předčasné podávání tekutin a příkrmu je tedy problém přetrvávající přes veškerou osvětu. Hovoří se o tom, že řada maminek „nezvládne“ výlučně kojit do ukončených 6 měsíců – vytěsňování MM může být jednou z příčin. Matky 16 % dětí uvedly zařazení jiných tekutin než je mléko mezi 7. a 11. měsícem. Podle WHO zdravé nemusí potřebovat zdravé dítě kojené podle potřeby tekutiny až asi do 10. měsíce – nyní ale nemám údaj, zda to byly kojené děti. (Dá se: kolik 6 měsíčních kojených v době interview ne/dostávalo tekutiny.) 8 % dětí podle matek začaly dostávat příkrm až po 7. měsíci věku, což neodpovídá doporučením(Dá se: kolik 6-12 měsíčních ne/kojených v době interview ne/dostávalo příkrm.).

Denní frekvence kojení podle věku V druhém roce života byly děti, které byly kojeny byly kojené průměrně čtyřikrát za 24 hodin, dvouleté a starší děti průměrně třikrát. Široký rozptyl počtu kojení za 24 hodin svědčí o tom, že průměrná frekvence je zavádějí, protože zahrnuje jak děti, u kterých bude kojení v nejbližší době ukončeno a lze u nich předpokládat nízkou frekvenci, tak děti, u kterých bude úspěšně dále pokračovat a lze u nich předpokládat frekvenci vyšší.

Zjištěná frekvence kojení se neshoduje s osvětovými materiály: Příklad Je sice chvályhodné, že se tento jídelníček údajně garantovaný odborníky o kojení vůbec zmiňuje, protože je to v osvětových materiálech pro tuto věkovou skupinu dost řídké, ale kojení je tam jaksi jen doplněno – kojit se má podle potřeby, doporučení kojit jednou denně je zavádějící a také neodpovídá praxi matek, které v tomto věku úspěšně kojí. Na předcházejícím grafu jsme viděli, že děti přibližně v této věkové skupině jsou kojeny 1-9x, průměrně 4x denně. Mateřské mléko jednou denně

Rozložení frekvence jiné stravy než mléka za posledních 24 hodin před interview Roční a starší dítě by mělo dostávat stravu 5x denně. Průměrný počet pokrmů jiných než mléko podaných za uplynulých 24 hodin má přibližně normální rozložení s mediánem 4 v 1 a 5 letech a 5 v 2-4 letech. Průměrný počet byl 4,3 u ročních dětí, po té 4,7 kromě dětí ve věku 3 roky (4,9). Nižší medián (4) u ročních dětí je ovlivněn přetrvávajícím podáváním mléka jako samostatného pokrmu (18,8 % dostává nemléčnou stravu pouze 2-3x denně), což lze do jisté míry předpokládat i u malého procenta dětí s nízkou frekvencí (2-3) podávaných pokrmů ve věku 2 roky (7,3 %) a snad i tři roky (7,4 %). (Nutno ověřit ze základních dat) 3,6 % dětí do tří let dostává stravu jinou než mléko 7-8krát denně, což se u dětí ve věku 4-5 let nevyskytuje. Podle doporučení WHO by mělo kojené dítě ve věku 12 – 23 měsíců jíst 3-4 x denně plus svačiny podle potřeby, nekojené 5x denně plus svačiny, dítě ve věku 2 -5 let 3 hlavní jídla a dvě svačiny. Počet pokrmů denně je tedy vyhovující u dětí do 4 let, pětileté děti by měly jíst častěji.

Pravidelnost snídaní Procento dětí, které nesnídají je nízké, ale na pováženou je s věkem zvyšující se procento dětí, které snídají občas.

Pravidelnost 2. večeře Téměř všechny roční děti dostávají pravidelně 2. večeři, ve dvou letech to prudce pokleslo a v dalších pozvolna narůstá procento dětí, které dostávají 2. Večeře alespoň občas. Nabízí se otázka, zda se již kolem 5 let neprojevuje posun konzumace většího množství potravy do večerních hodin, na které si stěžujeme u dospělých jako prokázaný rizikový faktor obezity. U 5letých dětí byl medián denního počtu jídel pouze 4, což by mohlo znamenat tři hlavní jídla a 2. večeře.

Denní frekvence konzumace hlavních skupin potravin Denní frekvence konzumace sloučených potravinových skupin Denní frekvenci konzumace můžeme s jistou rezervou také považovat za počet porcí. Denní frekvence konzumace příloh a pečiva a skupiny „maso“ je vyrovnaná, přibližně o půl porce denně nižší než doporučení. Konzum ostatních skupin je nižší než doporučení (Nevoral 2003). Konzum mléka a mléčných výrobků výrazně klesá v 4. a 5. roce. V podrobnějším členění bychom viděli, že klesá nejen konzumace mléka jako takového, ale i mléčných výrobků, což není pozitivní. Konzum zeleniny je nejčastější v jednom roce věku, pak klesá. Takto vyjádřená denní frekvence konzumace potravinových skupin zakrývá rozdíly frekvence konzumace potravin v jednotlivých skupinách i rozdíly konzumace mezi dětmi. Samotná frekvence také neodráží celkové množství. Nicméně tyto údaje jsou užitečné pro posouzení vývoje konzumace druhů potravin během věku. Doporučení pro 2-3 roky (Nevoral 2003) : „Mléko“ 4-5 porcí, „Maso“ 2 porce, „Zelenina ovoce“ 4-5 porcí, „Přílohy“ 3-4 porce

Týdenní frekvence konzumace mléka a mléčných výrobků

Konzum mléka za 24 hodin

Průměrná denní frekvence konzumace zeleniny Přibližně třetinu ze zeleniny tvoří brambory a frekvence jejich konzumu se s věkem nemění – průměrně obden. Průměrná frekvence konzumace syrové zeleniny mírně narůstá, což je sice pozitivní, ale narůstá nedostatečně. Tepelně upravenou zeleninu dostávají nejčastěji děti v 1 roce věku, pak frekvence výrazně klesá. Jinými slovy: většina matek podává kojencům zeleninový příkrm podle doporučení, ale když dítě přechází na rodinnou stravu, dostává maso a přílohu. Doporučení pro 2-3 roky(Nevoral 2003): „Mléko“ 4-5 porcí, „Maso“ 2 porce, „Zelenina ovoce“ 4-5 porcí, „Přílohy“ 3-4 porce

Konzumace zeleniny ve věku 1 a 5 let Fiala, 11 leté děti: Tepelně upravená zelenina alespoň jednou denně: 3 %, syrová 24 %.

Konzumace ovoce ve věku 1 a 5 let Čerstvé ovoce Konzervované ovoce Fiala, 11 leté děti: Čerstvé ovoce alespoň jednou denně: 50 %

Týdenní frekvence konzumace masa a uzenin Fiala, 11 leté děti: Ve skupině maso výrazně vedou masné výrobky – 2,4x týdně.

Konzumace uzenin a uzeného masa ve věku 1 a 5 let

Konzumace ryb Průměrně jednou za pět týdnů

Týdenní frekvence konzumace sladkostí a smažených pokrmů Sladkosti Smažené pokrmy Fiala, 11 leté děti: Sloučené kategorie Čokoláda, dorty a zákusky a ostatní sladkosti: 5x týdně

Rozdíly podle kojení, pohlaví a vzdělání matky Kojené děti dostávaly častěji zeleninu a ovoce, méně často ryby než nekojené. Děvčátka (1 a 2 roky) dostávala častěji potraviny z obilnin, zeleninu (5 let), chlapci (5 let) dostávali častěji maso. Děti vysokoškolsky vzdělaných matek dostávaly častěji zeleninu a méně často potraviny z obilnin. Kojené děti dostávaly častěji zeleninu a ovoce, méně často ryby než nekojené. Děvčátka (1 a 2 roky) dostávala častěji potraviny z obilnin, zeleninu (5 let), chlapci (5 let) dostávali častěji maso. Děti vysokoškolsky vzdělaných matek dostávaly častěji zeleninu a méně často potraviny z obilnin. Pražské roční děti dostávaly častěji ovoce obecně, ale méně často kompoty než mimopražské děti, častěji potraviny ze skupiny maso celkem. U pětiletých dětí nebyl podle místa bydliště rozdíl ve frekvenci konzumace masa celkem, ale pražské děti dostávaly častěji hovězí a vepřové maso než mimopražské děti. Mimopražské pětileté děti jedly častěji brambory.

Rozdíly mezi pražskými a mimopražskými dětmi Pražské děti 12 – 23 měsíců: častěji ovoce celkem méně často kompoty častěji potraviny ze skupiny „maso“ Pražské děti 60-71 měsíců: častěji hovězí a vepřové maso Méně často brambory Kojené děti dostávaly častěji zeleninu a ovoce, méně často ryby než nekojené. Děvčátka (1 a 2 roky) dostávala častěji potraviny z obilnin, zeleninu (5 let), chlapci (5 let) dostávali častěji maso. Děti vysokoškolsky vzdělaných matek dostávaly častěji zeleninu a méně často potraviny z obilnin. Pražské roční děti dostávaly častěji ovoce obecně, ale méně často kompoty než mimopražské děti, častěji potraviny ze skupiny maso celkem. U pětiletých dětí nebyl podle místa bydliště rozdíl ve frekvenci konzumace masa celkem, ale pražské děti dostávaly častěji hovězí a vepřové maso než mimopražské děti. Mimopražské pětileté děti jedly častěji brambory.

Potravinové doplňky Doporučení WHO Používejte pro matku a dítě v případě potřeby doplňky vitaminů a minerálních látek nebo obohacené potraviny. Pro zjištění potřeby je nezbytné vyhodnocení deficitů živin vyskytujících se v dané dětské populaci. Doporučení v ČR Vitamin K pro novorozence Vitamin D: od 2. týdne života v průběhu 1. roku a v během zimních měsíců ve 2. roce Fluor pokud ho není dostatek v podávané vodě

Potravinové doplňky a strava *Kromě vitaminu D

Zdroje informací matek o výživě Průměrný počet matkou udaných zdrojů klesl z 2,2 v 1 roce na 1,7 v 5 letech

Závěr (1) Pozitivní je prodlužování doby trvání kojení, ke které by mohlo ještě přispět posílení laktačního poradenství. I přes určité rezervy výsledky celkově naznačují dobrou práci dětských poraden v době zavádění příkrmu, což se promítá do stravování dětí ve věku 1 rok. Zdravotničtí pracovníci spolu s rodiči/známými a literaturou jsou důležitými zdroji informací o výživě. Výživa dětí po 1. roce věku jeví zřetelný trend k nedostatkům zjištěným u starších dětí i dospělých v ČR i v jiných průmyslových zemích. Nápadná je shoda zjištění naší studie a u 11letých brněnských dětí, která opětně potvrzuje, že stravovací návyky se vyvíjejí od časného dětství.

Závěr (2) Pro zlepšení stravování dětí je žádoucí posílit nutriční poradenství v post-kojeneckém věku, zaměřit se na zlepšení stravování celé rodiny a používat co největší počet různých informačních cest a intervencí. Analýzy ukazují, že stravovací návyky v dětství ve značné míře určují stravování v dospělosti a mají tak vliv na prevenci neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Výživu dětí ve věku do 5 let ve značné míře určuje rodina, proto lze těžko očekávat, že stravování dětí bude lepší než stravování rodiny. Různé studie přesvědčivě dokazují, že pro změnu chování v rodinách nestačí pouze jedna informační či intervenční cesta.

Děkuji za pozornost