Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 22.8.2009 „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 22.8.2009 „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU."— Transkript prezentace:

1 1 22.8.2009 „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU

2 2 22.8.2009 POPIS PROJEKTU - preventivní program zaměřený na podporu zdravého životního stylu a prevenci poruch příjmu potravy - realizován od března do prosince 2009 na Střední zdravotnické škole Chomutov za finanční podpory Ústeckého kraje

3 3 22.8.2009 CÍLE - zvýšit informovanost žáků o poruchách příjmu potravy - zrealizovat a vyhodnotit dotazníkové šetření týkající se stravovacích zvyklostí a poruch příjmu potravy na základních školách v Chomutově - metodicky připravit, zrealizovat a vyhodnotit sérii přednášek týkající se zdravého životního stylu na SZŠ Chomutov - zvýšit informovan

4 4 22.8.2009 - realizovat PEER program pro žáky základních škol na téma poruchy příjmu potravy - proškolit v problematice poruch příjmu potravy metodiky prevence základních a středních škol v Chomutově - proškolit v problematice poruch příjmu potravy pedagogické pracovníky SZŠ - v souladu s cíli programu Zdraví 21 vést mládež k zodpovědnosti za vlastní zdraví

5 5 22.8.2009 METODY - komponovaný výukový program o poruchách příjmu potravy pro žáky SZŠ Chomutov - přednáška o zdravé výživě pro žáky ZŠ a SŠ - přednáška o zdravé výživě + PEER Program „Štíhlá, ale mrtvá“ o poru- chách příjmu potravy + dotazníko- vé šetření pro žáky ZŠ

6 6 22.8.2009 - výstava „Mentální anorexie a bulimie - dvě hluboké propasti“ na SZŠ CV (10 - 12/09) - proškolení pedagogů SZŠ a metodiků prevence v problematice poruch příjmu potravy - realizace výstavy „Deníky“ v chomutovské knihovně (10/09)

7 7 22.8.2009

8 8

9 9

10 10 22.8.2009

11 11 22.8.2009 Výskyt

12 12 22.8.2009

13

14

15

16 16 22.8.2009 Do projektu se zapojilo celkem 690 osob (402 žáků základních škol, 241 žáků středních škol, 14 žáků SZŠ Chomutov – lektorů, 18 pedagogických pracovníků SZŠ Chomutov, 15 metodiků prevence chomutovských škol )

17 17 22.8.2009 SEZNAM ZŠ ZAPOJENÝCH DO PROJEKTU ZŠ Školní, Chomutov ZŠ Březno u Chomutova ZŠ Zahradní, Chomutov ZŠ a MŠ 17. listopadu, Chomutov ZŠ Strupčice ZŠ Krušnohorská, Jirkov ZŠ Příkopy, Chomutov ZŠ Budovatelů, Jirkov VÚ Místo ZŠ Studentská, Jirkov ZŠ Údlice

18 18 22.8.2009 SEZNAM SŠ ZAPOJENÝCH DO PROJEKTU SZŠ Chomutov OA SOŠG a SOU Údlice

19 19 22.8.2009 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Počet oslovených: 344 žáků základních škol ve věku 13 – 15 let Počet odevzdaných dotazníků: 339 Počet dívek: 270 Počet chlapců: 69

20 20 22.8.2009 1. Snídáš obvykle ráno doma před odchodem ze školy? anoobčasnecelkem Počet odpovědí 121117101339 %35,70%34,50%29,80%100,00%

21 21 22.8.2009 2. Obědváš ve školní jídelně? anoobčasnecelkem Počet odpovědí 12068151339 %35,40%20,10%44,50%100,00%

22 22 22.8.2009 3. Máš ve svém jídelníčku pravidelně alespoň jedno teplé jídlo? Ano denněNěkolikrát v týdnu Méně často celkem Počet odpovědí2903514339 %85,50%10,30%4,20%100,00%

23 23 22.8.2009 4. Jsi spokojený/á s tím, jak vypadáš? ano Ano, ale něco bych na sobě změnil/a necelkem Počet odpovědí 13116345339 %38,60%48,10% 13,30 % 100,00%

24 24 22.8.2009 5. Držel/a jsi někdy dietu za účelem zhubnout? anonecelkem Počet odpovědí 150189339 %44,2 %55,8 %100 %

25 25 22.8.2009 6. Vyznač křížkem, jak často zařazuješ do svého jídelníčku potraviny a jídla uvedená v tabulce: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY Vícekrá t denně Několikrá t týdně několikrát měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí 711229814322339 %21 %36 %29 %4 %9,4 %0,6 %100 %

26 26 22.8.2009 UZENINY (SALÁMY, PÁRKY, PAŠTIKY...) Vícekrát denně několikrát týdně Několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí 329811247419339 %9,4 % 28,9 % 33 %13,9 %12,1 % 2,7 % 100 %

27 27 22.8.2009 RYBY Vícekrá t denně Několikrá t týdně Několikrá t měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí 412399884102339 %1,2 %3,5 %11,5 %28,9 % 24,8 % 30,1 %100 %

28 28 22.8.2009 LIBOVÉ MASO (DRŮBEŽÍ, KRÁLIČÍ, ŠUNKA...) Vícekrá t denně Několikrát týdně několikrát měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí 2967133534116339 %8,6 % 19,8 % 39,2 %15,6 %12,1 %4,7 %100 %

29 29 22.8.2009 CELOZRNNÉ PEČIVO Vícekrá t denně Několikrát týdně Několikrá t měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí 6410670394020339 %18,9 % 31,3 % 20,6 %11,5 % 11,8 % 5,9 %100 %

30 30 22.8.2009 ČERSTVÉ OVOCE Vícekrát denně několikrát týdně Několikrá t měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí 991318612110339 %29,2 %38,6 %25,4 %3,5 %3,3 %0100 %

31 31 22.8.2009 ČERSTVÁ NEBO VAŘENÁ ZELENINA vícekrát denně několikrát týdně několikrát měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí 3382114414722339 %9,7 % 24,2 % 33,6 %12,1 %13,9 % 6,5 % 100 %

32 32 22.8.2009 LUŠTĚNINY Vícekrá t denně Několikrát týdně několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí 92795889327339 %2,6 %8 %28 %26 %27,4 %8 %100 %

33 33 22.8.2009 RYCHLÉ OBČERSTVENÍ (HAMBURGERY, PÁREK V ROHLÍKU, HRANOLKY...) vícekrát denně Několikrát týdně několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí 17 69911369339 %5 % 20,3 %26,8 % 40,1 % 2,7 %100 %

34 34 22.8.2009 INSTANTNÍ JÍDLA (ČÍNSKÉ POLÉVKY...) Vícekrá t denně několikrát týdně několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí 1521548313729339 %4,4 %6,2 %15,9 %24,5 % 40,4 % 8,6 % 100 %

35 35 22.8.2009 CHIPSY, TYČINKY, KREKRY... vícekrát denně několikrát týdně několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí 304091101716339 %8,9 % 11,8 % 26,8 %29,8 %20,9 %1,8 %100 %

36 36 22.8.2009 CUKROVINKY (BONBONY, ČOKOLÁDA, ZÁKUSKY....) Vícekrát denně Několikrát týdně Několikrá t měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí 388111554465339 %11,3 % 23,9 % 33,9 %15,9 %13,5 %1,5 %100 %

37 37 22.8.2009 SLAZENÉ LIMONÁDY vícekrát denně Několikrá t týdně Několikrát měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí 73967440488339 %21,5 % 28,3 % 21,8 %11,8 % 14,2 % 2,4 % 100 %

38 38 22.8.2009 ZÁVĚR Cíle projektu se podařilo naplnit. Projekt se setkal s kladným přijetím žáků i pedagogických pracovníků. Žáci v hodnotícím dotazníku udělili přednášce o výživě průměrnou známku 1,41 a PEER programu 1,39. Na základě výsledků dotazníkového šetření lze konstatovat, že další intervence v této oblasti jsou velmi žádoucí, zejména v podpoře školního stravování a zdůrazňování významu snídaně v dětském jídelníčku.


Stáhnout ppt "1 22.8.2009 „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU."

Podobné prezentace


Reklamy Google