Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Advertisements

Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
Vítek Urban prosinec 2004 prima
Ovocný strom ve všech čtyřech ročních období
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Cyklus dne, týdne a roku.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Čtvero ročních období.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ovocné stromy v různých ročních obdobích
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Název : Podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Podzimní a zimní měsíce
Základní škola a Mateřská škola Chlebičov DUM 57. Březen 2012 Jarní a letní měsíce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Strom po celý rok podzim
Jaro Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity živočichů.
Strom po celý rok Autor: Weissová Klára.
Pet Shop Pranostiky☺.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_401_PODZIM Téma: PODZIMNÍ MĚSÍCE, ZAČÁTEK.
Roční období Název školy:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
POHYBY ZEMĚ.
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Léto Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Autor: Mgr. Radana Marelová
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
KALENDÁŘ.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 2.část
Strom po celý rok Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu „ EU-peníze“ Autor: Mgr. Jana Lažová Období: květen 2011 Anotace: metodický materiál do výuky člověk a jeho svět s fotkami a základními informacemi Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji ICT Jazyk: jazyk český Druh učebního materiálu: metodický materiál Cílová skupina: žák Typ vzdělání: základní vzdělání Věková skupina: 1. r. ZŠ, 2.r. ZŠ, 3.r. ZŠ

Rok rok je doba, která uběhne mezi dvěma opakováními události spojené s oběhem Země kolem Slunce kalendářní rok má 365 dní přestupný rok má 366 dní, kalendářní rok má ale jen 365 dní. Protože jeden tropický rok je dlouhý 365,242 19 dne, dochází zhruba k odchylce jednoho dne za čtyři roky, a proto se vkládá jeden den navíc, kterému se říká přestupný den.

Kalendářní měsíc měsíc je časová jednotka v mnoha kalendářích v našem gregoriánském kalendáři má 28 až 31 dní měsíce v gregoriánském kalendáři Měsíce v gregoriánském kalendáři Leden — 31 dní Únor — 28 nebo 29 dní, podle přestupného roku Březen — 31 dní Duben — 30 dní Květen — 31 dní Červen — 30 dní Červenec — 31 dní Srpen — 31 dní Září — 30 dní Říjen — 31 dní Listopad — 30 dní Prosinec — 31 dní

Leden leden je podle gregoriánského kalendáře první měsíc v roce. má 31 dní český název měsíce pochází od slova led – měsíc ledu

Pranostiky: Leden studený, duben zelený. Na Nový rok, o slepičí krok. Leden - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem.

Únor únor je podle gregoriánského kalendáře druhý měsíc v roce má 28 dní, v přestupném roce má 29 dní český název měsíce vysvětlují jazykovědci tím, že se v tuto dobu při tání ledu ponořují ledové kry na řekách (únor = nořiti se)

Pranostiky: Únor bílý - pole sílí. Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna. Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.

Březen březen je podle gregoriánského kalendáře třetí měsíc v roce má 31 dní český název měsíce pochází z rašení bříz a začátek březosti zvířat v období kolem 21. března nastává jarní rovnodennost. Slunce při svém zdánlivém ročním pohybu protíná světový rovník - přechází z jižní polokoule na severní.

Pranostiky: Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem, máj – vyženem kozy v háj. I když pluh v březnu zemi ryje, přeci zima ještě žije. Začnou-li v březnu měkké větry, navracují se laštovice.

Duben duben je čtvrtý měsíc gregoriánského kalendáře v roce má 30 dní slovo pochází ze slova dub první dubnový den se nazývá apríl. Už od 16. století je apríl spojen s různými žertíky a drobnými zlomyslnostmi. aprílové počasí označuje počastí nestálé, proměnlivé a používá se i tehdy, pokud se hovoří o proměnlivém a nestálém počasí v jiný čas

Pranostiky: Bouřky v dubnu zvěstují mokré léto. Prší-li na 1. dubna, bývá mokrý máj. Duben laškuje, sedlák za pluhem hubuje. Je-li v dubnu častý hromu třesk, sena, žita bude jeden lesk.

Květen květen nebo také máj je pátý měsíc gregoriánského kalendáře v roce má 31 dní. už od 13. století je měsíc květen spojen s lidovými oslavami, např. stavění máje nebo pálení čarodějnic, je považován za měsíc lásky 1. května je mezinárodní svátek práce a druhou květnovou neděli se slaví svátek matek

Pranostiky: Máj teplo dává a stromy květem zdobívá. Ozývá-li se v květnu často hrom, potom v červnu sotva kdy mrholí.

Červen červen je šestý měsíc gregoriánského kalendáře v roce má 30 dní. kolem 21. června začíná na severní polokouli léto jméno červen je odvozováno rozmanitě, například jeho původ lidé viděli v červenání ovoce a jahod v tomto měsíci, ale jiní ho odvozoval od slova červenosti vůbec nebo od červů, kteří v tomto období dělají škody zvláště na štěpích a ovoci. Někteří odvozují jméno měsíce od sbírání červce, hmyzu, ze kteréhož se vyrábělo barvivo. 1. června se slaví Mezinárodní den dětí

Pranostiky: Po suchém máji červnové kapky cenu zlata mají Pranostiky: Po suchém máji červnové kapky cenu zlata mají. V červnu-li severní větry dují, tu se bouřky opožďují. Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.

Červenec červenec je sedmý měsíc gregoriánského kalendáře v roce má 31 dní v původním římském kalendáři byl jeho název Quintilis, tedy „Pátý“. V roce 44 př. n. l. byl Julius Caesar zavražděn a poté římský senát na návrh Marka Antonia změnil na počest Julia Caesara název měsíce, ve kterém se Julius Caesar narodil, Quintilis na Julius. tento měsíc patří do velkých letních prázdnin všude tam, kde je léto

Pranostiky: V červenci je na dvoře pusto, ale na polích husto Pranostiky: V červenci je na dvoře pusto, ale na polích husto. Co červenec neuvaří - srpen nedopeče. Když červenec pěkně hřeje, o vánocích se zima zaskvěje.

Srpen srpen je osmým měsícem roku gregoriánského kalendáře má 31 dní české jméno pochází pravděpodobně od slova srp, což býval hlavní nástroj užívaný v raném zemědělství při sklizni obilí (tedy při žních), žně pak obvykle končily právě v osmém měsíci kalendářního roku

Pranostiky: Hřímá-li v srpnu, lze čekat osmého dne opět bouřku Pranostiky: Hřímá-li v srpnu, lze čekat osmého dne opět bouřku. Hřímá-li v srpnu, praví se, že budoucího roku hojná úroda a množství deště jest k doufání. Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu.

Září září je devátý měsíc gregoriánského kalendáře má 30 dní kolem 23. září začíná na severní polokouli podzim (podzimní rovnodennost) staročeské označení tohoto měsíce bylo zářuj nebo zářij v září začíná období podzimní sklizně. Kromě ovoce a brambor dozrává také vinná réva a chmel

Pranostiky: Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří Pranostiky: Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří. Teplé září - říjen se mračí. Září, na léto jde stáří. Bouřka v září - sníh v prosinci.

Říjen říjen je desátým měsícem roku podle gregoriánského kalendáře má 31 dní jeho české jméno je odvozeno od jelení říje v tomto měsíci pokračuje ve střední Evropě podzimní sklizeň a v českých zemích se tradičně slaví posvícení

Pranostiky: Čím déle vlaštovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají. V říjnu hodně žaludů a bukvic oznamuje zimy víc. Když křížový pavouk se v říjnu ukrývá a nevylézá, není daleko do sněhu.

Listopad listopad je jedenáctý měsíc gregoriánského kalendáře v roce má 30 dní název je odvozen od padání listí, které je v tuto roční dobu ve středoevropských přírodních podmínkách typické

Pranostiky: Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá Pranostiky: Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá. Když krtek v listopadu ryje, budou na vánoce létat komáři. V listopadu příliš mnoho sněhu a vody, to známka příští neúrody.

Prosinec Prosinec je podle gregoriánského kalendáře a poslední měsíc v roce má 31 dní. prosinec začíná stejným dnem v týdnu jako září 21. prosince nebo 22. prosince je zimní slunovrat Slunce stojí nad obratníkem Kozoroha. v tento den je na severní polokouli nejkratší den v roce. Noc je nejdelší.

Pranostiky: Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná. Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený. Když v prosinci hrom ještě hučí, rok příští stále vítr fučí.

Odkazy: http://www.pranostik.cz http://www.e-horoskopy.cz/pranostiky http://cs.wikipedia.org http://images.google.com