Porosty energetické biomasy, energetické využití, mikrogogenerace Zdeněk Poštulka, Unie pro řeku Moravu, Koalice pro řeky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství ŠTIČÍ LÍHEŇ – ESOX, spol. s r.o.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Solární systémy pro aktivní topení
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
EXPERT NA TEPLO.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Zdroje včelí pastvy.
Procenta Výpočet počtu procent
Násobení a dělení čísel 10, 100 a jejich násobků
Regionální plán územního systému ekologické stability a ozelenění obcí a krajiny na území obcí regionu Cézava (POV 2004) TELNICE 19. Listopadu 2004.
Chronologie vývoje nové SZP v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Michal Pospíšil.  Zemědělství je náročné na znalosti nových technologií, přírody, ekonomiky a organizaci  Současné technologie umožňují produktivitu.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
v programu MS PowerPoint
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SOUTĚŽ studentského sdružení EKONOM I. Řešitelské příklady II. Tip na kurz akcie ČEZ (BCPP, :15) III. Losování ze všech účastníků soutěže Počet.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Úspora elektrické energie
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
* Procenta kolem nás Matematika – 7. ročník *
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Energie budoucnosti: suchá fermentace
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
Andrea Turečková 9.A 2015/2016 LUŽNÍ LESY NA SLOVÁCKU.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Co je to mokřad, význam, mokřady ČR
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Pěstování biomasy RRD – náklady a výnosy
Transkript prezentace:

Porosty energetické biomasy, energetické využití, mikrogogenerace Zdeněk Poštulka, Unie pro řeku Moravu, Koalice pro řeky

Hledají se porosty, snášející zaplavování, jejichž produkce by byla ekonomicky zajímavá a výrazně by nesnižovala sumu ekosystémových služeb Blanice u Vodňan, 30ti letá voda, 2010 (Foto David Pithart)

Trvalý porost Bodové hodnocení biotopů (Seják, 2010) Součinitel drsnosti dle Manninga Přírůstek uhlíku gC.m 2.y- 1 Výnos ha -1.rok - 1 Zásoby uhlíku t.ha -1 Vrbové křoviny hlinitých a písčitých náplavů Vrba 10 t sušiny Tvrdé luhy nížinných řek (souhrnné pro temporal forest) Dub 6t (souhrnné pro temporal forest) Měkké luhy nížinných řek Topol 15.6 t sušiny Říční rákosiny (dominantní chrastice rákosovitá) (souhrnné pro wetland) t.ha (souhrnné pro wetland) Aluviální louky, porosty vysokých ostřic (extenzivně obhospodařované) (Souhrnné pro grasland) t.ha -1 sena (Souhrnné pro grasland) Orná půda

Střední lesy Střední lesy produkují biomasu a užší sortimenty nízkého lesa s krátkým obmýtím, ale i kvalitní sortimenty z vtroušenych soliterních stromů, které mají dlouhé obmýtí (100–180 let). Energetická produkce středního lesa je ve srovnání s nízkým lesem nižší, ale ekonomicky se střední les nad les nízký vyvyšuje produkcí kvalitního dřeva využitelného v nábytkářství a i z hlediska biodiverzity jde o velmi hodnotný systém.

Nově založený segment středního lesa

Rychlerostoucí dřeviny (RRD) • vrby, topol, i olšiny ve zkráceném obmýtí. vysoká produkce dřeva – kolem 10 t/ha rok u topolů až 16 t/ha/rok.  vhodné zejména na stanovišti měkkého luhu, z hlediska biodiverzity nejlépe využívat domácí druhy (Salix viminalis, Populus nigra, Populus alba, Alnus glutinosa) •rozdílná kvalita biomasy, horší materiálové využití, různá kvalita poskytovaných ES

Ve Švédsku došlo k výsadbě ha RRD

Agroforestry systémy

Biocentrum Čehovice Přibližně 5 ha porostů pro energetické využití, odhadovaný výnos 60 t suchého dřeva ročně

Lužní (aluviální) louky, rákosiny •pozůstatky nalezneme v záplavových územích našich velkých řek dnes již jen sporadicky • obrovský produkční potencial – někdy převyšuje i lužní les (porosty vysokých ostřic a travin nad 10 tun sušiny z hektaru).

. Soutok řek Biebrza a Elk (foto David Pithart)

• průměrná produkce sušiny - 7 t/ha • 1 ha louky - bioplyn s energetickým potenciálem 21 MWh • z toho7 MWh elektrické energie + 10 MWh využitelného tepla • výkupní cena elektřiny - 3 Kč za kWh • dosažitelná výtěžnost z ha Kč Kč za teplo (bez odečtení nákladů) Produkce vyjádřená jako energie

Důležité strategické dokumenty Státní program ochrany přírody a krajiny (SPOPK), cíle: • Revitalizovat nejméně 150 km vodních toků a 75 km 2 niv v rámci realizace opatření obsažených v plánech oblastí povodí.  Realizovat tři pilotní projekty s cílem vytvořit do r alespoň ha nově založených luřních lesů

Politika ochrany klimatu ČR Cíl: zalesnit až ha zemědělské půdy do roku 2020

Předběžná lokalizace vhodných území

Důležité předpoklady pro založení porostů •Porosty rychlerostoucích dřevin (vrba, topol) mohou být zakládány na zemědělské půdě, bez změny kultury •Program rozvoje venkova financuje zalesňování zemědělské půdy a zachovává i zemědělské dotace po dobu 20 let od zalesnění •Operační program životní prostředí financuje zakládání porostů dřevin v ÚSES (100% dotace).

Technologie Klasické (ORC) – velké pořizovací a provozní náklady, velká zařízení nepříliš vhodná pro obce, velká investice (100 – 200 milionů Kč) Nové technologie: Stirlingův motor, mikrokogenerace, vhodné pro středně velké podniky a obce, méně náročná investice.

Stirlingův motor – elektřina, teplo, charcoal 90 kg dřeva/hodinu, 550 tun dřeva ročně, 6000 hodin provozu ročně 35 kWe MWh elektřiny/rok (asi Kč), 110 kWth MWh tepla /rok (asi Kč - záleží, jestli se prodá) 110 kW v uhlí – uhlí o eneretické hodnotě 660 MWh/rok (záleží na prodeji)

Stirlingův motor elektřina teplo Spotřeba 70 kg dřeva za hodinu, kolem 430 tun dřeva ročně (6000 hodin provozu), 35kWe, 210MWh elektřiny ročně, 140 kWt, 840 MWh tepla ročně.