1 EVROPA V PLZNI A PLZEŇ V EVROPĚ Yvona Kreuzmannová, umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P L Z E Ň Evropské hlavní město kultury 2015 Program a zapojení veřejnosti do programu Eva Kraftová produkce, participace
Advertisements

MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
obyvatel Město střední velikosti – srovnatelné s Lincem, Řeznem či Turku obyvatel v regionu 2 univerzity: přibližně studentů.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Change through Culture – Culture through Change Proměna kulturou a Kultura v proměně.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
DOTAČNÍ POLITIKA MĚSTA PLZNĚ V OBLASTI KULTURY
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
OMC Pracovní expertní skupina
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
České předsednictví EU 2009 – Co znamená z organizačního a logistického hlediska pro ČR.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Mgr. František Bublan Formy a perspektivy dobrovolnické služby z pohledu neziskové organizace.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Mobility Project Cross Czech a.s.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Komunikační strategie projektu Mgr. Denisa Haubertová
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
MIRKA KRBOVÁ EUROPE DIRECT NOVÝ JIČÍN EVROPSKÁ UNIE.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Transkript prezentace:

1 EVROPA V PLZNI A PLZEŇ V EVROPĚ Yvona Kreuzmannová, umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015

2 EVROPSKÉ HLAVNÍ MĚSTO KULTURY (EHMK) /EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE (ECoC) EHMK • prestižní značka a jedinečná příležitost pro město • 26 let historie projektu • 3 etapy vývoje •1985 – 1990 (Glasgow 1990) •1990 – 2004 (Lille 2004) •2004 – 2019 (Liverpool 2008) (zpřísněné podmínky pro udělení titulu Evropskou komisí, nová pravidla od roku 2006, přísný monitorovací proces)

3 EVROPSKÉ HLAVNÍ MĚSTO KULTURY (EHMK / ECoC) Pravidla, která platí i pro Plzeň 2015 • každý rok soutěží města ve dvou zemích • snaha o rovnováhu mezi „starou a novou Evropou“ - 5 let po vstupu CEE (střední a východ.Evropa) do EU (2004) - 2 země a nová pravidla od roku zpráva Evropské komise: • zásadní otázka rovnováhy mezi lokálními zájmy a evropskou dimenzí projektu • - další informace o EHMK, příkladyhttp://ec.europa.eu/culture dobré praxe, směrnice a pravidla…

4 EHMK, se kterými bude Plzeň nejvíce srovnávána 2009 Vilnius a Linz2015 Plzeň a Mons 2010 Pécs a Essen/Ruhr + výjimečně Istanbul 2016 Wroclaw a San Sebastian 2011 Tallinn a Turku2017 kandidují Dánsko a Kypr 2012 Maribor a Guimaraes2018 kandidují Holandsko a Malta 2013 Košice a Marseille2019 kandidují Itálie a Bulharsko 2014 Riga a Umea + navrženo výjimečně jako „honorární EHMK“ Sarajevo EVROPSKÉ HLAVNÍ MĚSTO KULTURY (EHMK / ECoC)

5 EHMK – „OLYMPIÁDA V KULTUŘE“ •prestiž •výrazný nárůst zájmu zahraničních médií a turistů •extrémní nároky na přípravu i realizaci •reprezentace celé země •rozdíl oproti OH: trvá po celý rok, přináší dlouhodobé efekty, optimálně trvalou proměnu města

6 PLZEŇ EVROPSKÝM HLAVNÍM MĚSTEM KULTURY •8. září 2010: získal přípravný tým EHMK důvěru expertů a vyhrál v těsném souboji s Ostravou •listopad 2010: vláda ČR odsouhlasila doporučení mezinárodní jury, které dále projednal Výbor regionů a Evropský parlament •19. května 2011 byl Plzni oficiálně udělen titul EHMK Radou ministrů kultury EU •Zprávu mezinárodní jury zveřejnila Evropská komise a je ke stažení na stránkách

7 Čím tým EHMK Plzeň 2015 přesvědčil? • kreativní prezentací • schopností jasně zodpovědět dotazy mezinárodní jury • pochopením evropského rozměru • spolehlivým řízením projektu lidmi se zkušenostmi a jinými náležitými schopnostmi PLZEŇ EVROPSKÝM HLAVNÍM MĚSTEM KULTURY

8 Čím tým EHMK Plzeň 2015 přesvědčil? Další pozitivní prvky: • silný politický závazek bez ohledu na politickou příslušnost • již dobře vybudované evropské vazby a kontakty • otevřenost strategie a další (viz jury report – zpráva mezinárodní jury na ) PLZEŇ EVROPSKÝM HLAVNÍM MĚSTEM KULTURY

9 SPOLEČNOST PLZEŇ 2015 A EVROPSKÝ ROZMĚR PROJEKTU Co se podařilo za první rok v rámci evropských vztahů? • upevnit a rozšířit mezinárodní vazby • šířit pozitivní povědomí o projektu „Pilsen, Open Up!“ • dopracovat strategii činnosti v oblasti mezinárodních vztahů s důrazem na evropskou kulturní spolupráci • zapojit se do mezirezortní pracovní skupiny MZV ČR a projednat priority budoucí spolupráce s Českými centry, velvyslanectvími ČR v zahraničí a Czech Tourism (oblast cestovního ruchu v úzké koordinaci s OPM)

10 Co se podařilo za první rok v rámci evropských vztahů? • zapojit se do projektů mobility umělců s podporou programu EU Culture (M4M, Parkinprogress) a Impuls 2015! v rámci přeshraniční spolupráce s Německem • aktivně prezentovat Plzeň 2015 na významných kongresech: TEFAF Maastricht, IETM Stockholm a Krakow, Evropský kulturní kongres, Evropské kulturní fórum, Donumenta Regensburg atd. • aktivně se zapojit do činnosti ECoC network – sítě EHMK - se zaměřením na spolupráci s budoucími EHMK a prioritně městem Mons SPOLEČNOST PLZEŇ 2015 A EVROPSKÝ ROZMĚR PROJEKTU

11 Co se podařilo za první rok v rámci evropských vztahů? • přijmout v Plzni první návštěvy zájemců o spolupráci, uspořádat profilovou akci Den Evropy (9. 5.) zaměřenou na příklady praxe a výměnu zkušeností EHMK (prezentace Stavanger 2008, Linz 2009, Pécs 2010 a Essen/Ruhr 2010 v češtině na ) • dojednat spolupráci s A Soul for Europe (Duše pro Evropu) na Den Evropy ( ) SPOLEČNOST PLZEŇ 2015 A EVROPSKÝ ROZMĚR PROJEKTU

12 Co očekávat v nejbližší době: • první monitoring EU před expertní jury v Bruselu – (český výtah odpovědí na otázky jury je na webu • otevření diskuzního Klubu Plzeň 2015 ve Věži (Pražská 19) – od 17:30 h první debata otevřená veřejnosti na téma „Svět hýbe kulturou, kultura hýbe světem“ • resumé ze zahraničních cest a kongresů na webu – více na téma: jak se mění role kultury a umění ve společnosti SPOLEČNOST PLZEŇ 2015 A EVROPSKÝ ROZMĚR PROJEKTU

13 CO MŮŽE PŘINÉST ROK PLZEŇ V EVROPĚ A EVROPA V PLZNI •větší pestrost kulturní nabídky v Plzni (diverzifikace, podpora současného umění – nejen prezentace, ale i tvůrčí proces) •kultivace a oživení veřejných prostor, stoupající kvalita služeb cestovního ruchu •každoroční profilové akce (Den Evropy a Den/Měsíc Meliny Mercouri, Fórum pro kreativní Plzeň...) •nová role kultury a umění ve společnosti

14 CO MŮŽE PŘINÉST ROK PLZEŇ V EVROPĚ A EVROPA V PLZNI •2014 „warm up year“ („zahřívací rok“) – v Plzni se setkávají významné mezinárodní sítě, otevření Světovaru s rezidenčními prostory pro společnou tvorbu se zahraničními umělci, animace veřejných prostor, prověření kvality služeb… •2015: celoroční program 2015 v Plzni i regionu •creative truck po EU – pojízdná kreativní ambulance ve spolupráci s Mons 2015 •Plzeň reprezentantem ČR v zahraničí – spolupráce na EXPO Milan, Benátském Bienále atd. •PQ, Aerowaves a další mezinárodní události v Plzni...

15 PLZEŇ 2015 – MOŽNOSTI ZAPOJENÍ DO EVROPSKÉ SPOLUPRÁCE Desítky subjektů i osobností z Plzeňska již mají své vazby v zahraničí – příklady dobré praxe, využití zkušeností Proces 2012 – 2015 a dále • tým EHMK nabízí rezidence umělcům, workshopy, artistic coaching, zapojení do sítí (networking) • postupně jsou otevírány další možnosti mezinárodních výměn (internships, fellowships, mentorship…stáže, praxe, poradenství) Osobní kontakty základem dlouhodobé spolupráce

16 5 P PRO PLZEŇ 2015 •První dáma evropské kultury •Pulzující centrum uměleckého života •Provokativní formy umění vyvažují tradiční nabídku •Příjemné prostředí města •Přidaná hodnota: přátelská a vstřícná atmosféra

17 DĚKUJI ZA POZORNOST. Mgr. Yvona Kreuzmannová umělecká ředitelka Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury