Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Psychologické aspekty ochrany životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Objektivní faktory.
Organizace ochrany přírody v ČR
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
PSYCHICKÉ JEVY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Motivační témata a životní příběhy
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Motivační témata a životní příběhy
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Teorie motivace Adéla Furiková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
Jiří Dvořák  vědomé úsilí směřující k dosažení cíle  motivované chování, které umožňuje vědomou regulaci chování tzv. volní akt  znaky vůle.
Psychologické aspekty zdraví
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
HRAJEME SI NA CUKRÁŘKU. KDO JE CUKRÁŘKA? PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
CIRKUS od nejmenšího.
Krajina kolem nás START: Hraniční přechod Hartava-Hrádek nad Nisou 21
MOTIVACE.
Rýmy Jazykový cit.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vnímání, pozornost, soustředěnost, paměť
Temperament, charakter, motivace
Vývoj motýla Vnímání.
Sociální psychologie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
HLEDEJ VÝROBKY K RŮZNÝM PROFESÍM.
Stavíme hrady Vnímání.
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
poznatky, orientace ve známém prostředí
EXOTICKÁ ZVÍŘÁTKA – skládání obrázků
Dobroty z vajec podoblast.
Sázíme brambory do řádku
Strom pro zvířata Vnímání, jazyk a řeč.
Roční období – znaky, svátky a tradice
Transkript prezentace:

Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Psychologické aspekty ochrany životního prostředí

Základní (důležité) psychologické pojmy •Myšlení poznávací proces (člověk nachází vztahy mezi vjemy, představami, symboly, slovy, pojmy), vytváří nové nápady a ideje. •Cit evolučně starší než rozumový proces, společensky i historicky podmíněný, mnoha citům se člověk učí, zvláště vyšším, city sebezáchovné, afektové, vyšší. •Vůle záměrné cílevědomé úsilí směřující k dosažení vědomě vytyčeného cíle. •Svědomí forma prožívání morálního hodnocení vlastních činů, motivů, citů, složka osobnosti kulturně a sociálně podmíněná, osvojená učením, úsudek rozumu, který ukládá, aby člověk konal dobro a vyhýbal se zlu (křesťanství).

Kognitivní disonance •Rozpor, který nastává, když člověk o nějaké osobě, jevu či předmětu získává nové, protikladné poznatky. Ty vyvolávají prožitek napětí a nespokojenosti, jež ho motivuje ke snaze o snížení tohoto nesouladu, pocitu neslučitelnosti pomocí kognitivních a postojových změn. •L. Festinger (psycholog) definuje kognitivní disonanci takto: „Člověk je motivován k tomu, aby z reality vnímal pouze to, co mu vyhovuje a nepříjemné přehlížel. Tím se vyhýbá nesouladu mezi objektivní a očekávanou realitou.“

Teorie transgrese •Je druhem lidské činnosti, který je opakem repetitivních, reprodukčních aktivit typických pro přírodu Člověk je jediný druh, který není spokojen s tím, co je a svými činnostmi transgreduje své aktuální jmění a bytí. Překračuje tak rámec své každodenní reprodukce. Je reakcí na „životní deficit“, ať existeční či poznávací. (dle Petrusek, 1986, Librová 1999). Druhy transgrese: •K věcem – trvalé získávání a hromadění vlastněných předmětů, což plodí spotřební způsob života. •K lidem (společnosti) – ovládání jiných, vůle k moci. •K sobě – zahrnuje egoistické narcisistické projevy, snaha o sebepoznání, sebeuspokojování aj. •K symbolům – přivádí člověka k umělecké tvorbě a ke konzumaci umění.

Příklady chování člověka dle (ne) psychologických aspektů Tvrdý turismus •Turistika = každodenní přesun milionu turistů po celé zeměkouli, avšak tato skutečnost ji bohužel ničí. Kde to všechno začalo? •60. léta 20. stol. Začátek éry tzv. „masového turismu“ – do zahraničí vyrazilo 25. mil. lidí ročně. •70. léta – počet turistů se zvedá na 183 mil. •r turismus tvoří 7% světového obchodu, v méně vyspělých zemích se podílí dokonce na 1/3 národního produktu. •V r projevuje zájem o turistiku asi 900 mil. lidí.

Dopady tvrdého turismu Obrovský počet turistů – silné dopady na navštěvované oblasti, např. Alpy: •poznamenány sjezdovkami, vleky, lanovkami, silnicemi a parkovišti, •mizí zvířena, lesy aj. Přímořské oblasti: •zástavba hotely, původní vegetace zničena a nahrazena importovanými rostlinami, •eroze pláží, fauna vytlačena, vodní život trpí znečištěním, neuváženým výlovem, ohroženo přirozené prostředí aj.

Řešení: měkký turismus Země má omezené možnosti – tvrdý turismus není trvale udržitelný Nová koncepce: •ochota lidí zříci se výhod civilizace ve prospěch přírody a obyvatel hostitelských zemí, •podporuje rozvoj navštívené země, ale neničí ji, •využívá postřehu, že ponechání původní tváře krajiny a kultury je mnohem ekonomičtější než výstavba hotelů, silnic, parkovišť, bazénů aj., •agroturistika (venkovská turistika), •člověk jako součást přírody a pokorný správce.